Leestijd: 3 minuten

Anderhalf jaar geleden hebben wij onze woonverdieping opgeknapt. Er kwamen extra kastjes in de keuken, alle muren werden onder handen genomen en we lieten een nieuwe vloer leggen. We kochten toen ook maar meteen een nieuwe eethoek. Indertijd zag het er zo uit. Best netjes toch?

Grote-mensen-meubels

Het was een prima eethoek hoor. De tafel beviel ons sowieso echt goed qua formaat en stijl. En we dachten dat de stoelen bijzonder comfortabel zouden zijn. Kortom, we hadden nadat we lang met allerlei bij elkaar verzamelde stoelen hadden gezeten, eindelijk een volwassen eethoek.

Die stoelen bleken weliswaar erg mooi maar toch niet zo handig. Om te beginnen zaten er wieltjes onder. En als je eens ging verzitten, schoof je dus makkelijk weg van de tafel. Zo kwam het dat ik vaak onbewust met samengeknepen billen aan tafel zat. En voor kinderen bleken ze helemaal niet praktisch. Als er een kleuter op de knietjes op zat, schoof de kleuter in kwestie alle kanten op. En een besmettelijke stof als bekleding terwijl er toch vaak kleuters in huis zijn? What were we thinking?

Droom

In mijn ideale huis heb ik een hele grote eetkamer. Nou ja, in ieder geval groot genoeg om een eettafel voor zeker 6 personen vrij in de ruimte te zetten. Dat is echt mijn droom. Maar ja, we wonen nu eenmaal niet in het ideale huis en dus zocht ik naar een alternatief.

Van geleend idee naar eigen uitvoering

Op de blog van Mirjam Hart zag ik dat zij een eetkamerbank van IKEA-kastjes gemaakt had. Hé dat zag er leuk uit. Daar ging ik ook eens over nadenken. Van de kastjes die zij gebruikte, hadden wij er toevallig een in gebruik als speelgoedkast voor Kiki dus die was snel even aan de eettafel geschoven om de maatvoering te testen. Hmm? Toch wat te hoog en te diep voor mijn korte lijf.

Maar het zaadje was geplant en toen ik later bij een bezoek aan IKEA ook zag dat zij een dergelijke eetbank gemaakt hadden van METOD-keukenkastjes, stond mijn ontwerp snel op papier. En dus konden wij vorige week gaan bouwen!

Stappenplan DIY eetkamerbank

Stap 1

Leg een frame van vurenhouten balken (44 mm doorsnee) uit op de grond. Daarmee creeer je net wat meer hoogte aangezien de METOD kastjes maar 40 cm hoog zijn en dat iets te laag is voor de ideale zithoogte. Bovendien geeft dit frame de bank straks een zwevend effect en geeft het de bank wat meer body en stevigheid. Die vurenhouten balken haal je gewoon bij de bouwmarkt en als je slim bent laat je ze daar meteen (gratis!) op maat zagen.

Stap 2

Plaats de kastjes (die je natuurlijk eerst allemaal in elkaar hebt gezet) in de opstelling naar keuze op het houten frame en schroef ze daar op een paar plaatsen op vast. Bevestig ze ook aan elkaar. Dit zijn overigens de kastjes die wij gebruikten. Wij plaatsten 4 kastjes in de lengte met een totale lengte van 2.40 meter en 2 kastjes haaks erop zodat de korte zijde 1.60 meter werd (2 x 60 cm en de diepte van de andere kast).

Stap 3

Werk de bovenkant van de kastjes mooi af door er een meubelpaneel of timmerpaneel op te plaatsen. Die schroef je natuurlijk het beste vanuit de binnenkant van de kastjes vast. Toevallig pasten in onze opstelling precies twee standaard meubelpanelen in de look ‘Beach’ van de bouwmarkt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld houten timmerpanelen die je op maat laat zagen. Die kun je overigens ook makkelijk online bestellen via opmaatzagen.nl. Daar zagen ze tot op de millimeter nauwkeurig en kun je ook kiezen voor verschillende afwerkingen zoals afgeronde lange zijkanten. De totale hoogte van bank wordt nu 4,4 cm van de houten balkjes + 40 cm van de kast + 1,8 cm. van het meubelpaneel. Bijna 46 cm. dus wat een prima zithoogte is.

Stap 4

Monteer de deurtjes in de kasten. De slimmerik zal opmerken dat je in het kastje in de hoek weliswaar best een deurtje kunt doen maar dat dat deurtje dan niet meer open kan omdat haaks op dat kastje immers de korte zijde van de hoekbank komt. Nou was dat in ons geval niet eens erg want precies in die hoek hebben wij achter de bank een stopcontact zitten. Dat kastje lieten wij dus deurloos waardoor we die open hoek nu prima als oplaadstation voor onze laptops kunnen gebruiken.

En klaar is je DIY eetkamerbank! Je kunt hem natuurlijk in iedere gewenste maat maken. En je hoeft ook niet per se een hoekbank te maken als je liever een lange rechte bank wilt. Ter referentie: onze eettafel is 190 x 95 groot en de bank steekt aan zowel de lange als de korte zijde precies een beetje uit.

Wat vind je? Zou je zelf ook zo’n IKEA-hack maken?

PS op de foto’s zie je Tafelziel op onze eettafel liggen. Daar plaats ik binnenkort nog wel eens een apart artikel over. Wil je daar nu al meer over weten, kijk dan hier.

Volg mij ook op social media!

7 reacties

 1. Wat ziet je eetkamerbank er gaaf uit! Wat ik niet snap…. de Metod kastjes zijn 60 diep en je hebt er een meubelpaneel op gelegd van 40 diep (dat geeft de link aan die in je blog staat), maar toch bedekt ie de hele bank. Heb je het meubelpaneel dieper dan 40 kunnen krijgen?

 2. Ik zie het nu ook!! Ik heb verkeerd gekeken. Die planken bovenkant is wel heel gaaf. Is de zitdiepte (40) genoeg? Je kan er dan denk ik geen rugkussen bij laten maken?

 3. Kristel

  Wij vinden het diep genoeg. Ik heb het ook getest met een kastje van 60 cm diep maar dan bungelden mijn benen boven de grond. Maar inderdaad: je hangt niet lekker relaxt achterover.

 4. Hallo! Wat een mooi (en makkelijk) ontwerp! Ik vroeg me af of het effectief stevig genoeg is om op te gaan zitten? 🙂

 5. Kristel

  Hi Lize, dankjewel!

  Ja hoor! Geen enkel probleem. De kastjes zelf kunnen behoorlijk wat gewicht dragen en door de constructie wordt het gewicht verdeeld over een groter oppervlak. Ik heb een jong kind en een soms ietwat lompe man en wij hebben er geen enkel probleem mee.

  Groetjes, Kristel