Leestijd: 2 minuten

Toen ik onderstaande prietpraat in Libelle las, moest ik ineens denken aan een vergelijkbare situatie waar wij laatst mee te maken hadden.

Onze anekdote valt dus ook in de categorie ‘prietpraat’. Of in de categorie ‘hoe-moet-je-als-ouders-erg-op-je-woorden-passen-als-je-iets-uitlegt-over-de-oorlog’.

Het viel Kiki op dat er op 5 mei allemaal vlaggen aan huizen hingen maar dat vond ze wat vreemd want de koning was toch pas jarig geweest (scherp hoor tante).

Dus toen probeerden wij uit te leggen dat die vlaggen bedoeld waren om te vieren dat heel lang geleden de oorlog was afgelopen.

‘Want heel lang geleden, toen zelfs opa en oma nog niet geboren waren (ja, de dino’s waren al wel uitgestorven Kiki) was er oorlog in ons land. Er waren stoute mensen in Duitsland die ons land en veel andere landen in wilden pikken. En die Duitsers vonden bepaalde mensen in al die landen helemaal niet lief.’

Ja, ik weet het. Dat is natuurlijk het eufemisme van de eeuw maar dat vond ik voor een 5-jarige toch iets beter taalgebruik dan praten over ‘systematische uitroeiing van bevolkingsgroepen’. Dat komt later wel.

‘Dus die stoute Duitsers waren 5 jaar in ons land en toen hebben we ze weer weggejaagd samen met mensen uit Amerika en zo die ons kwamen helpen.’

Kun je merken dat ik als tekstschrijver altijd kort, bondig en begrijpelijk taalgebruik propageer ­čśë

‘Hoe dan ook, de oorlog was toen voorbij. De Duitsers die nu leven doen niet meer zo stout en zijn zelfs superaardig maar we denken er nog wel ieder jaar aan want het was geen fijne tijd en je moet altijd lief zijn voor elkaar.’

Was het leven maar altijd zo simpel …

Een week later, zit ik met Kiki gezellig na school wat te drinken en snoepen. Ze begint haar liefde te verklaren aan de hele familie: ‘Ik hou van tante Mirjam, en van opa Cor, en van Linde en …’ anyway, de hele familie komt dus aan bod. Maar dat is nog niet genoeg, want: ‘Ik hou eigenlijk van het hele heelal mama. O wacht, behalve van die mensen die oorlog maakten, die Duitslanders.’

Volgende keer toch maar iets anders uitleggen ….

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.