Leestijd: 3 minuten

In mei was ik 5 dagen met een vriendin naar Edinburgh. Dat het een hele leuke stad is, laat ik je in dit artikel graag zien.

Algemeen

Je bent er natuurlijk zo. Met EasyJet of KLM vlieg je in 1,5 uur naar Edinburgh vanaf Amsterdam. Binnenkort kun je ook vanaf Eindhoven vliegen. Eenmaal op het vliegveld van Edinburgh aangekomen neem je de airbus of de tram die je in een half uur naar hartje centrum brengt.

Hotel

Wij logeerden in Twelve Picardy Place, een centraal gelegen hotel. Het hotel zag er netjes uit, de kamers waren ruim en de badkamer zelfs een complete balzaal. Alleen de douche was onhandig want die spetterde de hele badkamer nat. Het hotel heeft ook 2 verschillende steakrestaurants. In een ervan hebben we de eerste avond gegeten. Hoewel dat prima was, kun je in de stad voor veel minder geld veel beter eten. Het hotel heeft geen ontbijtgelegenheid maar dat is niet zo erg. In de buurt zijn genoeg leuke tentjes waar je prima kunt ontbijten.

Bezienswaardigheden

Edinburgh kent een hele rijke historie. Dat zie je nog altijd terug in een aantal markante bezienswaardigheden die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Ook is er moderne architectuur waarvan het Schotse Parlementsgebouw een mooi voorbeeld is.

Een paar bezienswaardigheden pik ik er even uit.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is op een rots gebouwd en torent boven de hele stad uit. Je hebt dan ook een geweldig uitzicht over de stad vanaf het kasteel. Ook het kasteel zelf is erg mooi. Hoogtepunt is een bezoek aan de ‘Honors of Scotland’, oftewel de kroonjuwelen van Schotland. Ook de Stone of Destiny waarop Schotse koningen traditioneel gekroond werden, is indrukwekkend om te zien. Deze steen werd pas in 1996 teruggebracht naar Edinburgh Castle nadat hij eeuwenlang in Westminster Abbey in Londen heeft gelegen. Zo zijn er over het hele kasteel en haar bewoners door de eeuwen heen veel verhalen te vertellen.

Je kunt in Edinburgh Castle zo een hele ochtend doorbrengen. Wel is het het slimste om je tickets vooraf online te boeken. Dat scheelt wachttijd bij de kassa.

Palace of Holyroodhouse

Hadden we hier even pech zeg! Het Palace of Holyroodhouse ligt aan het begin (of het einde) van de Royal Mile die Holyroodhouse en Edinburgh Castle met elkaar verbindt. Het is de officiële verblijfsplaats van de Britse Koninklijke familie als ze in Schotland verblijven. Een enkele keer is het paleis gesloten voor het publiek als er koninklijke gasten zijn. En laat dat nou net in ons weekend het geval geweest zijn. Je mag in het paleis sowieso niet fotograferen maar ik was er toch wel erg graag binnen geweest. Nu moeten we het doen met een foto gemaakt vanaf Calton Hill.

Calton Hill

Calton Hill is een 100 meter hoge heuvel in het centrum van Edinburgh. De heuvel biedt rondom uitzicht over de stad en de wijde omgeving.

Op Calton Hill staat een aantal opvallende bouwwerken. Deze zijn geinspireerd door klassieke Griekse gebouwen. Daarom wordt Calton Hill ook wel ‘Athene van het noorden’ genoemd. Het meest in het oog springende bouwwerk is het onvoltooide ‘National Monument’, naar het voorbeeld van het Parthenon in Athene.

Op de heuvel is ook een monument ter ere van admiraal Horatio Nelson. Het gebouw heeft de vorm van een telescoop. Boven op het gebouw bevindt zich een tijdbal, die ooit diende ten behoeve van de scheepvaart en de exacte tijd van 13.00 uur aangaf. Hieraan gerelateerd is de ‘One o’clock gun’ die dagelijks om 13.00 uur wordt afgevuurd op Edinburgh Castle.

Een excursie naar een distilleerderij en St. Andrews, de ‘home of golf’

Je kunt natuurlijk niet in Schotland komen zonder Schotse whisky te proeven. Wij boekten een dagexcursie bestaande uit een bezoek aan een distilleerderij en het walhalla voor de golfliefhebber: St. Andrews. In St. Andrews staat overigens ook de Universiteit van Schotland die na Oxford en Cambridge de oudste universiteit van de Engelssprekende wereld is. Prins William en Kate Middleton hebben elkaar hier ontmoet.

Van alles wat

Dat het ook gewoon leuk is om door Edinburgh te struinen en af en toe even te gaan zitten voor een hapje en een drankje zie je in de foto’s hieronder nog.

Conclusie

Edinburgh is een superleuke stad waar je je zeker een paar dagen prima kunt vermaken. Denk er ook eens over om een dag extra te gaan zodat je een excursie naar bijvoorbeeld St.Andrews of Loch Ness kunt doen. Door de rijke historie gecombineerd met een modern winkelgedeelte heeft Edinburgh voor veel verschillende toeristen genoeg te bieden.

 

 

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.