Leestijd: 3 minuten

Voor mijn doen heb ik de laatste tijd helemaal niet zo veel boeken gelezen. Mijn gemiddelde van een boek per week haal ik bij lange na niet meer.

En dan had ik ook nog eens pech met een paar boeken die tegenvielen.

Maar goed, hier komt het lijstje:

Judas – Astrid Holleeder

Je zult zo’n familie hebben zeg! De zus van de beroemdste crimineel van Nederland doet een boekje open over de praktijken van haar broer Willem Holleeder.

Is het makkelijk scoren? Ongetwijfeld. Iedereen smult natuurlijk van het verhaal van zo’n verknipte familie.

Of het allemaal waar is en waarom ze dit allemaal niet gewoon in de rechtbank vertelt, kun je je natuurlijk afvragen. Maar het leest wel als een trein.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

DJ – Kluun

Hier kan ik vrij kort over zijn: ik vond het een waardeloos boek. Mijn hoop dat Kluun het succes van Komt een vrouw bij de dokter nog eens evenaart is nu wel voorgoed gevlogen.

Het verhaal is te makkelijk met een spanningsboog van 0,0. Toch ben ik wel zo’n muts die stug door blijft lezen in de hoop dat het nog iets wordt. Maar dat bleek ijdele hoop dus.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

De greppel – Herman Koch

Nog een schrijver bij wie de verwachtingen hooggespannen zijn op basis van zijn eerdere werken. En helaas weer een teleurstelling.

‘‘Robert Walter, burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. ‘De greppel’ laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. ‘

Dat laatste is dan ook het enige aantrekkelijke van het boek. De verhaallijn is matig en het boek heeft kop noch staart.

Toch zie ik op bijvoorbeeld bol.com dat het merendeel van de lezers het niet met mij eens is. Vorm dus vooral je eigen mening 😜

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof

Save the best for last. Dit boek is wel een echte aanrader. Je zou bijna denken dat verhalen over de oorlog onderhand wel eens allemaal verteld zijn maar de invalshoek van dit boek is toch anders.

De hoofdpersoon van het boek Maarten Prins groeit op in een NSB-gezin. Door zijn opvoeding leeft hij dus in een heel andere werkelijkheid.

Maarten’s broer vecht aan het Oostfront terwijl Maarten zelf op school het mikpunt van pesterijen is. Dan wordt hij toegelaten tot een eliteschool van Hitler waar hij nog verder geïndoctrineerd raakt met het nazi-gedachtegoed. Toch is hij daar pas echt voor het eerst gelukkig.

Dat verandert weer als Duitsland de oorlog verliest en Maarten ontdekt dat zijn werkelijkheid nogal afwijkt van wat er werkelijk gebeurd is.

Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel anti-nazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden.

Een bijzondere invalshoek en een aangrijpend verhaal dus.

Fijn, toch nog een aanrader om mee af te sluiten.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-book.

 

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.