Leestijd: 9 minuten

Vorige maand waren wij 14 dagen op vakantie in Zweden. Hieronder lees je alles over onze ervaringen en kun je meegenieten van onze foto’s.

Rondreis door Zweden: boeking

Afgelopen januari hebben wij al geboekt. Normaal boeken wij nooit zo vroeg maar we hadden onze zinnen gezet op een bepaalde reis. In eerste instantie wilden we een nog uitgebreidere reis maar ik ben achteraf blij dat we dat niet gedaan hebben. De afstanden waren nu goed te doen en op de meeste adressen bleven we meer dan 1 nacht. Zeker met een kind zou je anders wel erg moeten gaan jakkeren. Ik vond het reistempo nu precies goed.

Wij boekten de rondreis ‘Tommie’ overigens via Buro Scanbrit wat ons prima bevallen is. Wij hadden een eigen reisadviseur die ons deskundig en persoonlijk hielp en ook wat kleine aanpassingen aan het programma waren netjes geregeld.

Normaal gesproken stellen wij graag zelf onze reizen samen. We hebben dat nu ook wel geprobeerd door de prijzen van de overtochten en de verschillende hotels zelf te vergelijken maar uiteindelijk bleek de pakketreis nog veel voordeliger. Dan is de keuze snel gemaakt toch?

Keuze: hotels of huisjes?

Ik denk dat je nog meer van het authentieke Zweden meekrijgt als je in een huisje (stuga) logeert. Wij hebben echter bewust voor een hotelrondreis gekozen. Kiki heeft weliswaar al vaker bewezen een makkelijke reisgenoot te zijn, maar in hotels is nou eenmaal letterlijk je bedje gespreid. Bovendien heb je dan een soort basiscomfort wat zeker in een land dat niet echt zonzeker is, best prettig is.

De hotels waren zonder uitzondering prima. Niet overdreven luxe of zo maar gewoon comfortabele middenklassehotels. In sommige hotels was een extra bed op de kamer gezet voor Kiki en in andere gevallen zetten wij gewoon haar campingbedje op. Een aantal hotels had ook een speelkamer dus dat is als je met een peuter reist helemaal prettig.

De reisroute van dag tot dag

Dag 1-3: Overtocht Rostock-Trelleborg en verblijf in Kalmar

De overtocht met Stena Line was prima. Wij hadden een buitenhut geboekt en dat was prima. De boot vertrok pas tegen middernacht dus een echt goede nachtrust heb je niet, maar dat mocht de pret niet drukken. Op zondagmorgen kwamen we aan in Trelleborg waarna we naar ons eerste adres in Kalmar reden.

Onderweg zijn we nog gestopt in Ystad (bekend uit de boeken over inspecteur Wallander) en bij Ales Stenar, een eeuwenoude steencirkel in de vorm van een schip.

Kalmar zelf is een heel schattig plaatsje. De mooiste bezienswaardigheid is Kalmar Slott, een kasteel uit de 12e eeuw. Echt de moeite van een bezoek waard. In het omringende park hebben we nog heerlijk gepicknickt.

Schuin tegenover ons hotel staat de Domkyrka uit 1650. Dit is de enige kathedraal in het land (en misschien wel ter wereld) zonder toren.

We zijn ook nog even via een hele lange brugverbinding overgestoken naar Oland waar je een 13e-eeuws slot (Borgholm Slott) en Solliden, het zomerhuis van de Zweedse koninklijke familie vindt.

Dag 4: autorit naar en verblijf in Linkoping

Ik denk dat wij dit de minst leuke bestemming van de trip vonden. Van de andere kant is het anders wel een hele lange rit naar Stockholm. Linkoping is een aardig stadje en ook onderweg hebben we een leuk stadje (Oskarshamn) aangedaan. Ons hotel lag aan een groot park met een mooie speeltuin waar Kiki natuurlijk niet weg te slaan was.

Dag 5-7: Stockholm

Hier hadden we het meest naar uitgekeken. We hebben dan ook de tips voor onderweg uit de reisgids overgeslagen en zijn in één ruk naar Stockholm gereden. En ja, Stockholm is een hele mooie stad. Het originele hotel van de rondreis lag net buiten de stad maar dat hebben wij laten omboeken naar een wat centraler gelegen hotel. Van daaruit wandelde je in 20 minuten naar hartje Stockholm.

Wij hebben een kaartje gekocht voor de hop-on/hop-off bus en boot zodat we in korte tijd een groot deel van de stad konden zien. Op zich was dat wel handig maar het was stervensdruk in die bussen. Met een peuter bij je en een draagrek (echt de beste vakantieaankoop btw) is het niet zo heel praktisch verplaatsen.

De oude binnenstad Gamla Stan is natuurlijk heel mooi met zijn oude straatjes en mooie gevels. Hier hebben we ook een paar keer lekker gegeten. We hebben ons met een Uber laten brengen. Ook in Zweden een ideale optie.

Ook het koninklijk paleis, de opera, het parlementsgebouw, het stadhuis en het nationaal museum zijn erg mooie gebouwen. Het allermooiste van Stockholm vond ik het Vasa Museum. Dit museum is gebouwd rond een schip dat in 1628 in de haven van Stockholm zonk. In 1961 werd het bijna compleet geborgen met alle spullen die aan boord waren. Erg indrukwekkend om te zien.

We hebben natuurlijk ook dingen gemist. Als je met een peuter reist heb je nu eenmaal een iets langzamer reistempo en moet je ook af en toe het kind even de tijd geven om uit te razen of juist om een uurtje rust te pakken op de hotelkamer. Van Sodermalm hebben we daarom maar een stukje gezien en ook voor Skansen, een openluchtmuseum, dierentuin en pretpark in één hadden we nog wel een dag extra kunnen hebben.

Maar hoewel Stockholm heel mooi is, waren mijn verwachtingen denk ik toch iets te hoog gespannen. Ik had gedacht dat een heel hippe stad was waar je op iedere hoek van de straat doodgegooid zou worden met Zweeds design maar dat viel me wat tegen. Ook de mensen waren er niet bepaald vriendelijk. Onze ervaring is dat Zweden over het algemeen gereserveerd maar vriendelijk zijn. In Stockholm hebben we toch aardig wat onbeschofte mensen meegemaakt. Zakenmensen die je van het trottoir lopen en obers in restaurants die de pinautomaat maar gewoon op je tafel gooien en zonder een woord te zeggen verder lopen. Misschien gewoon pech?

Misschien dat ik nog wel eens terug zou willen naar Stockholm maar dan zonder Kiki. Dan kan ik toch op zoek naar alle design, Sodermalm nog ontdekken en wat meer musea bezoeken dan we nu gedaan hebben.

Dag 8-9: Falun

Na Stockholm vertrokken we nog een stukje noordelijker. En het was fijn om de drukte van de stad (hoe mooi ook) weer even achter ons te kunnen laten. We zitten nu in de streek Dalarna. Hier vind je roodgeschilderde houten huizen en meren waar geen eind aan lijkt te komen. Een prachtige omgeving dus.

We hadden wel een klein beetje pech: in het weekend volgend op de langste dag vieren de Zweden namelijk hun Midzomernachtsfeest. Dat is als je op het platteland bent ongetwijfeld heel leuk om mee te maken (dansen om de meiboom en zo, dolletjes) maar als je in de stad bent, is alles uitgestorven. Dat hadden we 1 dag in Stockholm en nu in Falun ook. Vergelijk het maar met onze Nieuwjaarsdag. Dan zijn ook de meeste winkels en restaurants gesloten en zie je bijna niemand op straat.

Ook op deze bestemming moesten we weer keuzes maken. Too much to see in too little time. Falun heeft namelijk een mooie steengroeve in een koperberg. Ooit kwam meer dan 70% van de koperproductie wereldwijd uit Falun. De groeve en de mijn kun je nog steeds bezoeken maar dat kan alleen met een georganiseerde rondleiding. Beetje tricky met een peuter.

Wat wel heel leuk was voor zowel de peuter als voor ons was een uitstapje naar Orsa roofdierenpark. De rit ernaartoe was vanuit Falun toch nog 1,5 uur maar dat was de moeite waard. Onderweg regende het dat het goot maar toen we er eenmaal waren klaarde het snel op. Het park is heel mooi aangelegd en de natuurlijke habitat van de roofdieren is zo veel mogelijk nagebootst. Je vindt er veel bruine beren en ijsberen maar ook lynxen en tijgers. Heel leuk dus.

Op de terugweg zijn we nog in Rattvik gestopt waar een hele mooie steiger van 625 meter lang het Siljanmeer in loopt. Prachtige uitzichten gegarandeerd.

Dag 10-11: Orebro

We zakken weer meer naar het zuiden af. Bij onze reispapieren hebben we ook een gidsje gekregen met tips voor onderweg. Hoewel de afstanden niet zo lang zijn (max. 300 km.) doe je over de ritten toch een tijdje. Je mag om te beginnen niet zo hard rijden op de wegen in Zweden. En verder hadden we te maken met een kind dat op reisdagen na een half uur al vroeg ‘waar nou de speeltuin bleef’. Tsja, zoek maar eens een speeltuin op. En dus hebben we alle MacDonald’s van Zweden zo’n beetje gezien. Bij iedere Mac langs de ‘snelweg’ is namelijk wel een minispeeltuintje. Zo kon mini-me toch even uitrazen. Maar hierdoor werden het toch wat langere reisdagen dan we van tevoren dachten. Veel van de tips voor onderweg hebben we dus ook niet opgevolgd.

Orebro is overigens ook een heel leuk stadje. Er is een (alweer!) mooi slot uit de 13e eeuw. Verder hebben we van een echt Zweeds buffet gegeten bovenin een oude watertoren (Svampen) die uitzicht biedt over heel Orebro. We zijn in het stadspark geweest waar naast een wel heel uitgebreide speeltuin ook een klein openluchtmuseum gevestigd is. Tot slot zijn we nog even naar het Hjalmaren meer gereden dat een waar paradijs schijnt te zijn voor vogelaars. Erg mooi!

Dag 12: Goteborg

De laatste bestemming alweer van deze rondreis. Jammer dat we hier maar relatief kort waren want wij vonden Goteborg echt verrassend leuk. Het is wat rustiger en moderner dan Stockholm met op veel plaatsen leuke restaurantjes en cafeetjes. We hebben lekker door de stad geslenterd en zijn natuurlijk ook nog bij het grootste shopping center van Zweden geweest.

Ons hotel lag pal aan de waterweg waar de schepen vanuit Duitsland en Denemarken binnen komen varen. Zo zagen wij dus vanuit ons hotel ’s ochtends de ferry aan komen varen waarmee wij zelf die avond weer naar Duitsland zouden varen. Mooi om te zien!

Dag 13-14: overtocht vanuit Goteborg naar Kiel

Voor de heenweg hadden wij bij Stena Line een buitenhut geboekt wat op zich prima was, maar op de terugweg wilden we graag iets luxers. Vooral om dat de boot op de terugweg al om 18.45 ’s avonds vertrok en je in tegenstelling tot de nachtvaart van de heenweg dus veel meer van het leven aan boord meemaakt. We hadden nu een panoramasuite en dat was echt top. Vergelijkbaar met een gewone hotelkamer compleet met een normale badkamer (in plaats van de douchecel van de heenweg) en ramen van het plafond tot aan de grond.

Het leven aan boord was ook prima. Bij ons huttendek was een kleine lounge waar we drankjes konden krijgen. Op het achterdek zong een zanger niet onverdienstelijk in het zonnetje tijdens de afvaart. Het buffet in het restaurant was meer dan prima en heel uitgebreid. En Kiki kon haar geluk niet op met een speelkamer aan boord. Ze is zelfs voor het eerst in haar leven naar een minidisco geweest. Kortom, de terugtocht was erg leuk.

En de afvaart zelf: in een woord geweldig. Wat machtig mooi om te zien hoe zo’n drijvend flatgebouw in beweging komt. We hadden mooi weer bij de afvaart en hebben alles dus vanaf het dek gevolgd. De waterweg Goteborg uit is erg de moeite waard. En toen we eenmaal op zee zaten, hebben we heerlijk in onze hut onder het genot van een wijntje naar de uitgestrekheid van de zee zitten kijken. Echt een aanrader dus!

De volgende ochtend meerden we om 9.15 aan in Kiel en kwam er een einde aan weer een supermooie reis waarin we ontzettend veel indrukwekkende plaatsen bezocht hebben.

Nog wat algemene tips

Is Zweden duur?

Wij waren gewaarschuwd dat Zweden een duur land zou zijn. Dat vond ik reuze meevallen. Er is in Zweden maar 1 ding schrikbarend duur en dat is drank. Voor een biertje betaal je EUR 6 en voor een wijntje EUR 9. Een avond hadden wij iets te vieren. Wij bestelden toen een glas champagne wat we voor EUR 12 relatief goedkoop vonden in verhouding tot gewone wijn.

Als je met een kind reist, breng je de avonden over het algemeen toch op je hotelkamer door. Ik was dus blij dat wij – heel typisch Nederlands – een paar flessen wijn uit Nederland hadden meegenomen. Ook overigens omdat je wijn in Zweden alleen bij speciale, door de overheid gereguleerde verkooppunten kunt krijgen en niet in de supermarkt.

Hotels

Zoals gezegd verbleven wij in prima middenklasse hotels. Ik had ze voorafgaand aan de reis allemaal op booking.com en Zoover gecheckt en ze hadden allemaal prima reviews.

Of een hotel je wel of niet aanstaat, hangt natuurlijk ook veel van persoonlijke voorkeuren af. In Stockholm hadden wij bijvoorbeeld een prima hotel maar van ontbijten in een restaurant met meer dan 200 anderen word ik bijvoorbeeld gillend gek.

Sommige hotels hadden een speelkamer, wat met een kind natuurlijk ideaal is.

In Zweden is het overigens blijkbaar gebruikelijk dat kinderen in hotels bij hun ouders in bed slapen. Een paar hotels hadden een extra bed op de kamer geplaatst en voor alle andere gevallen hadden wij zelf een campingbedje bij ons.

De overtocht

Als de overtocht voor jou alleen maar een kwestie is om van a naar b te komen, boek dan vooral de goedkoopste binnenhut. Slapen doe je toch wel en frisse lucht krijg je eenmaal in Zweden toch genoeg. Wil je wat meer van de overtocht genieten, geef dan vooral iets meer uit aan een panoramahut. Zeker als je een tijdje van tevoren boekt, zijn die niet eens zo veel duurder.

Overigens vond ik de overtocht Goteborg-Kiel veel leuker dan de overtocht Rostock-Trelleborg.

Eten & drinken

Nou ja, over drinken heb ik het al gehad. Eten kun je prima in Zweden. Natuurlijk is er veel vis. Hmm, lekker ingelegde haring, zalm in alle mogelijke bereidingsvormen, jummie!

Wij aten deze reis vaak bij pubs en pizzeria’s. We hoopten dat het eten daar ‘gewoon’ genoeg zou zijn voor Kiki die op het moment een lastige eter is (niet dus!). We hebben voor heel schappelijke prijzen prima spareribs, mosselen, pizza, risotto, burgers, steak tartare etc. gegeten.

Fooien zijn niet zo gebruikelijk in Zweden maar een aantal restaurants verdienden die qua service ook echt niet (zie hierboven).

Het weer

O jongens, wat hebben wij geboft. We hebben maar een paar keer regen gehad. En dat was dan nog meestal ’s nachts of als we in de auto zaten. Ik lieg niet als ik zeg dat we maar een half uur met een paraplu hebben gelopen.

Ik denk trouwens wel dat het weer je reis door Zweden kan maken of breken. Nu hebben wij regelmatig gepicknickt bijvoorbeeld. En bij zonneschijn ziet ieder meer er idyllisch uit.

Het argument dat Zweden meer zonuren heeft dan Nederland zal best wel kloppen maar vergeet niet dat in deze tijd van het jaar de zon ook maar een paar uur per dag ondergaat 😉

Met een kind reizen

Zweden is goed ingesteld op reizen met kinderen. Denk aan de speelkamers in hotels en de grote hoeveelheid stadsparken met een speeltuin bijvoorbeeld. Alle restaurants hebben kindermenu’s en kinderstoelen. Waar wij wel heel blij mee waren, was onze rugdrager die we speciaal voor deze reis hadden aangeschaft. Ik zag ooit mensen worstelen met een buggy op hobbelige straatjes maar wij manoeuvreerden overal mooi doorheen. En als Kiki moe werd viel ze gewoon lekker in slaap op papa’s brede rug.

Wel een tip: pas je reistempo aan. Wij hebben Kiki nu al op een aantal verre bestemmingen meegenomen. Zij is gelukkig heel flexibel maar je moet er wel rekening mee houden dat een klein kind prikkels nog niet zo goed kan verwerken als volwassenen. Ga dus niet jakkeren en bouw regelmatig rustmomenten in.

Volg mij ook op social media!

1 reactie