Leestijd: 3 minuten

Ik vind het altijd mooi om te zien als mensen een eigen, heel herkenbare stijl hebben. Dat je ze bij wijze van spreken uit kunt tekenen in een bepaalde look of in een bepaalde omgeving. Zeg maar zoiets als Steve Jobs die altijd een spijkerbroek en een coltrui droeg. Of dichter bij huis: die collega die er altijd piekfijn en vrouwelijk uit ziet. Die vriendin met haar ‘gekke’ kledingstijl. En wat te denken van die vriendin die in een zesentwingtigstehands interieur van de kringloop woont maar waar het altijd zo gezellig is.

Misschien heeft het wel te maken dat ik niet zo van grijze muizen hou. Van die ‘dertien-in-een-dozijn-types’. Of ‘doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-mensen’.

Ik las laatst dat je je stijl ontwikkelt door de jaren heen. Nou ben ik op wel meer vlakken een laatbloeier dus misschien ligt het daaraan maar ik vind van mezelf nou niet echt dat ik één herkenbare stijl heb. Sterker nog, ik vind mezelf op stijlgebied een behoorlijk gespleten persoonlijkheid.

En ik kan het nog sterker vertellen: het gaat bij mij niet alleen op voor uiterlijke stijl maar ook voor bijvoorbeeld de inrichting van mijn huis of zo.

Voorbeeldjes nodig? Nou daar komen ze?

Kleding

De ene dag heb ik zin in een elegant jurkje met mooie pumps en de andere dag grijp ik net zo vrolijk naar een boyfriend jeans met een shirtje en een paar sneakers.

Accessoires

Nou ja, dat weet je inmiddels wel van me. Als ik LV kan dragen …. Maar toch zijn er van die dagen dat ik denk ‘Waarom zou ik in hemelsnaam met een tas en dito accessoires van tig euro gaan lopen? Weet je wat, ik pak lekker een vale rugzak.’

En als we het dan toch over tassen hebben: meestal sleep ik vrij veel mee. Stel je voor dat je immers net die nagelvijl of die snoetenpoetsers nodig zou hebben. Maar soms ben ik dat ineens beu en besluit ik te ‘downsizen’. Dan neem ik alleen een clutch mee met het hoognodige (pinpas, lippenstift, telefoon, sleutels). Maar ja, dan heb ik net ineens die dag toch die nagelvijl of die snoetenpoetsers nodig. Maar dat terzijde 😉

Make-up

Stel je voor:
Dag 1: ‘strak in de lak’ met foundation, bronzer, highlighter en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dag 2: mwah, als het er maar verzorgd uitziet. Mascaraatje en een beetje lipgloss zijn wel genoeg.

Reizen

Ja hoor. Ik kan geweldig genieten van een superdeluxe hotel met alles er op en er aan. En toch, vond ik het ook prima om met een backpack te reizen met alleen het hoognodige en in een daktent bovenop de auto te overnachten.

Interieur

Soms heb ik een periode waarin ik het ‘gezellig’ vind om frutseltjes in huis te zetten. Of om mijn hele verzameling kussentjes en vachtjes op de bank te pleuren want dat staat zo huiselijk. Om vervolgens een paar weken later weer te denken: ‘Wat doet al die zooi hier? Weg met al die troepjes.’ En dan ga ik weer terug naar een clean interieur waar alleen meubels en accessoires staan die echt waarde voor me hebben.

Goed. Dat bedoel ik dus met een gespleten persoonlijkheid zijn.

Heb ik daar last van? Nou nee, dat is een groot woord. Meestal kan ik wel met de nodige verwondering en zelfspot naar mezelf kijken. Maar er zijn ook momenten dat ik me er wel aan erger. Op van die dagen dat je net ff wat minder lekker in je vel zit. Maar wees gerust: je hoeft me nog geen links van zelfhulpgroepen of psychiaters te sturen hoor.

Hoe vind je je stijl?

Iemand zei laatst dat je je stijl ook kunt (her)vinden door moodboards te maken (pff, veel werk) of door met associaties te werken. Zo denk ik bijvoorbeeld vaak in geografische stijlen. Denk aan Parijse chic (super irritant die Parijse dames die er zelfs bij 35 graden en in de metro nog bijlopen alsof ze net door Lagerfeld himself onderhanden genomen zijn). Of bijvoorbeeld Scandinavisch: clean, strakke belijningen, weinig opsmuk.

Zij vroeg mij ook van welke bekende figuur ik de stijl bewonder. Michelle Williams is de eerste naam die in me opkwam. Maar da’s niet eerlijk want die ziet er zowel in een galajurk als in een spijkerbroek altijd even stijlvol uit. Maar misschien is zij ook wel een gespleten persoonlijkheid. Net als ik. Joehoe, is er toch nog hoop voor me 😉

Hoe zit het bij jou? Vind jij van jezelf dat je een uitgesproken stijl hebt en zo ja, hoe zou je die dan definieren?

 

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.