Leestijd: 6 minuten

Op verschillende manieren werd ik er de laatste tijd mee geconfronteerd dat ik niet zo gezond leefde. Tijd om daar dus iets aan te gaan doen. In dit artikel lees je meer over mijn doelen om gezonder te leven en laat ik je ook zien dat dat eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

CZ Gezondheidscheck

Een half jaar geleden kreeg ik van mijn zorgverzekeraar CZ een aanbieding om een gezondheidsonderzoek te doen. Dat bieden ze blijkbaar speciaal aan zzp’ers aan. Het onderzoek bestond grotendeels uit een online vragenlijst over je leefstijl en gewoontes op het gebied van eten en bewegen. Daarnaast moest je je gewicht en je buikomvang invullen. Tot slot moest je ook je bloeddruk laten meten en een buisje bloed via een thuistest afnemen.

De uitslag van de test was toch wel redelijk confronterend. Ik was te zwaar en had een te grote buikomvang. Ik bewoog te weinig en at te veel en bovendien te vet. Ook mijn alcoholinname was aan de hoge kant.

Maar hoe voelde ik me dan?

Tja, als ik heel eerlijk ben, wist ik ook wel dat ik niet zo gezond bezig was. Niet dat ik nou zo’n snoeperd ben of een fastfoodjunky of zo, maar ik smeer nu eenmaal liever kip-kerriesalade op een boterham dan een paar plakjes tomaat. En bij de koffie heb ik liever een mini-Twix dan een volkorenbiscuitje. Maar ja, ik werd wel ieder jaar wat zwaarder.

Van sporten heb ik nog nooit gehouden. Op de dagen dat ik alleen met Kiki ben, beweeg ik best veel maar dat komt toch niet overeen met de norm gezond bewegen die zegt dat je dagelijks een half uur matig intensief zou moeten bewegen. Achter een buggy slenteren of een schommel duwen in de speeltuin valt daar dus niet onder.

Dus ja, ik voelde wel dat ik eigenlijk iets zou moeten veranderen. Vooral toen ik ook op de site van het Voedingscentrum nog eens mijn gewicht en buikomvang invulde. Mijn bmi bleek in de categorie ‘overgewicht’ uit te komen. Maar de waarschuwing dat een te grote buikomvang weleens schadelijkere effecten kon hebben dan een kilootje te veel, kwam ook wel aan.

Aan de slag dus!

Eerst moest ik voor mezelf helder krijgen wat mijn doel was. Voor mij was dat ‘gezonder leven’. Dat was natuurlijk nog steeds een vrij rekbaar begrip dus heb ik het gesplitst in ‘beter eten’ en ‘meer bewegen’. Als bijkomend doel wilde ik graag een paar kilo afvallen. Zo wilde ik op 31 december 4,5 kg afgevallen zijn.

Beter eten

Beter eten heb ik voor mezelf gedefinieerd als ‘grotendeels de richtlijnen van het Voedingscentrum volgen’. Denk aan de Schijf van Vijf maar ook aan het puur gebruiken van mijn gezonde verstand. Om te monitoren wat ik allemaal op een dag in mijn mond stop, heb ik de app Lifesum geïnstalleerd. Daarin hou ik alles bij wat ik eet op een dag. Van de meeste voedingsmiddelen kun je gewoon de streepjescode scannen dus zo heel veel moeite hoeft dat niet te kosten. De app synchroniseert ook met mijn Apple Watch dus hoe meer ik op een dag beweeg, hoe meer calorieën ik ook mag eten. De kunst is uiteraard om meer te verbranden dan je eet. De app geeft ook aan hoe je vet-, proteine-, en koolhydrateninname is dus dat is ook handig.

Bewuster door Lifesum

Lifesum helpt mij vooral bewuster met eten om te gaan. Ik eet namelijk nog steeds wel eens een bakje chips. En we halen ook nog steeds iedere week iets lekkers bij de friettent. En ik drink in het weekend ook een glaasje wijn (of 2). Maar ik zie nu veel meer het effect van mijn eetpatroon. Als ik een dag heel actief geweest ben mag ik best ’s avonds een stukje chocola bij de koffie. En op een andere avond als mijn ‘saldo’ van eten en verbranden wat krapper is maar ik wel zin heb in een snack, kan ik dus de keuze maken om wel dat schaaltje nootjes te nemen maar daar een Spa Rood bij te drinken in plaats van een wit wijntje.

Geniet met mate

Verder volg ik zoals gezegd grotendeels de richtlijnen van het Voedingscentrum. Ik kies meer voor volkorenproducten, eet meer fruit en groente en vooral qua broodbeleg heb ik veel aangepast. Ook met tussendoortjes ben ik gematigder geworden. Een cracker met 30+ kaas is een goed te vreten alternatief voor een Mars hoor!

Dit alles zorgt ervoor dat ik nog geen moment het idee heb gehad dat ik iets niet ‘mag’ of zo. Ik geloof ook absoluut niet in dieten. Alles met mate en bewust met je eten omgaan werkt toch het beste. En ja, ik ben nou eenmaal een Bourgondiër en dat kan ook best mits je alles maar met mate eet en drinkt. Een quinoa-trutje zal ik wel nooit worden. Maar dat hoeft gelukkig ook niet.

Meer bewegen

Ik heb dus een hekel aan sport. Altijd al gehad en ik heb ook nog nooit een sport gevonden die ik leuk vind. Dus toen ik met het nog altijd vrij vage doel ‘meer bewegen’ aan de slag wilde, moest ik daar wel even goed over nadenken. Welke vorm van beweging vind ik dan wel leuk? Voor mij is dat wandelen. En dus niet slenteren door de kinderboerderij maar stevig doorstappen.

Doordat ik al een aantal jaar een Apple Watch draag, had ik een aardige historie aan gegevens opgebouwd in de app Gezondheid. Ik besloot om van de afgelopen 3 maanden te kijken hoeveel stappen ik gemiddeld dagelijks zette. Dat bleken er niet zo veel te zijn (gemiddeld slechts 5.000). Ik stelde me dus ten doel om gemiddeld 8.000 stappen per dag te zetten met een minimum van 6.500. Veel mensen streven naar 10.000 per dag maar ik wist al van tevoren dat dat voor mij niet zo’n realistisch doel zou zijn. Om je een idee te geven: in een half uurtje wandelen zet ik zo’n 3000 stappen dus om er 10.000 structureel per dag te halen moet ik ook echt bijna 2 uur wandelen. Gelukkig zet je in en om het huis ook aardig wat stappen.

Hoe vul ik het in?

Op mijn ‘werkdagen’ als Kiki naar het kinderdagverblijf is, maak ik vaak een wat langere wandeling. Ik vertrek dan ’s ochtends al vroeg, wandel anderhalf uur en heb dan meteen 10.000 stappen in the pocket én een hele werkdag nog voor me (die ik natuurlijk wel redelijk zittend doorbreng achter mijn laptop).

Op ‘Kiki-dagen’ loop ik aardig wat. Denk aan boodschappen doen, naar de kinderboerderij, de speeltuin etc. Daarnaast ga ik ’s avonds als Kiki in bed ligt vaak nog een half uurtje wandelen. Dat is meteen een mooie gelegenheid om de drukte van de dag van me af te zetten en zo krijg ik er toch weer 3.000 stappen bij.

Verder probeer ik zo veel mogelijk lopend te doen en laat ik de fiets en de auto staan. Als het mooi weer is, kan ik Kiki ook wel lopend van het kinderdagverblijf halen. En toen ik laatst een gloeilamp bij de bouwmarkt wilde halen, liep ik er gewoon heen. Was toch weer 2 x een half uur wandelen.

En? Wat levert het op?

Ik doe dit alles nu een maand.

De grootste winst is dat ik me fitter voel. Dat is al veel waard.

In mijn slechtste week heb ik slechts 8.200 stappen per dag gemiddeld gezet, in de beste week ruim 10.000. Gemiddeld genomen kom ik rond de 9.000 stappen per dag uit. Ik heb 2 dagen gehad dat ik mijn eigen minimum van 6.500 stappen niet haalde. Een dag was dat omdat ik de hele dag in de sauna lag te relaxen. De andere dag omdat we de hele dag Kiki’s verjaardagsfeest binnen hadden en ik ’s avonds niet nog een rondje kon gaan wandelen omdat JW weg moest en ik geen oppas had.

Het bewegen gaat dus prima.

En het eten eigenlijk ook. Daarin merk ik meer dat ik vastgeroeste gewoontes moet omgooien maar ik vind het tegelijkertijd wel een uitdaging. Het belangrijkste is dat ik mezelf niets hoef te ontzeggen. In de weekenden komt hier gerust een kaasplankje op tafel maar op een doordeweekse avond vind ik het ook helemaal prima om een lekkere salade te eten. Geen honger dus en er is ook meer dan voldoende ruimte voor lekkere dingen.

Tadaa, de weegschaal!

Ik had gehoopt dat ik door beter te eten en meer te bewegen af zou vallen. Ik hoopte op 31-12 (dus na 3 maanden dit patroon volgen) 4,5 kg afgevallen te zijn. Nu ben ik een maand volgens dit patroon bezig en ben ik al 4 kg kwijt. Het afvaldoel is dus al bijna bereikt. Da’s wel erg lekker moet ik zeggen. Mijn broeken worden wel te groot maar ik zit letterlijk beter in mijn vel. En ik val weer in de categorie ‘gezond gewicht’.

Kortom: tot nu toe bevalt deze levensstijl me wel. Ik voel me fitter en ben lichter en dat zal op langere termijn vast goede effecten op mijn gezondheid hebben. Ik hoop dat ik vooral het bewegingspatroon in het najaar wel door kan zetten. Zeker als het slechter weer wordt en het vroeg donker is, zal het best wel eens een uitdaging zijn om toch mijn wandelschoenen aan te trekken.

Heb jij nog tips in aanvulling op wat ik al doe? Ik hoor ze graag!

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.