Leestijd: 4 minuten

Ik heb weer eens een leuk projectje bedacht: het samenstellen van een capsule wardrobe. Een wat? denk je nu misschien. Nou dat dacht ik in het begin dus ook. Laat me je uitleggen wat een capsule wardrobe is en hoe ik op het idee kwam.

Wat is een capsule wardrobe?

Als ik een definitie zou moeten geven dan zou ik zeggen dat een capsule wardrobe eigenlijk niet meer is dan een basisgarderobe. Maar dan wel een basisgarderobe van essentiële kledingstukken zoals broeken, vesten, jurken e.d. die van goede kwaliteit maar niet modegevoelig zijn. Deze basisgarderobe kun je vervolgens afhankelijk van het seizoen aanvullen met seizoensgebonden (mode) items. Een capsule wardrobe zou combineren een stuk makkelijker moeten maken.

Hoe kom je daar nou bij?

Het onderwerp komt al een paar jaar met enige regelmaat steeds in mijn hoofd terug. Ik heb er al veel blogs over gelezen en YouTube-video’s over gezien. Ik kocht namelijk altijd vrij gemakkelijk kleding. Maar dat was wel vaak goedkope kleding. Niet dat ik nu per se wil zeggen dat je alleen maar dure kleding moet kopen maar ik realiseerde me dat ik wel wat bewuster kan kopen.

Als ik bij H&M met een shirtje in mijn hand stond van een tientje dacht ik vaak: ‘Ach, wat kan het nu lijden voor dat geld? Al gaat het maar 1 seizoen mee, dan is het al goed.’ Maar voor je het weet, heb je een hele garderobe die maar 1 seizoen meegaat en heel modegevoelig is.

Verder koop ik sinds een tijdje bewust wat betere basisstukken. Ja die zijn inderdaad wat duurder maar als ik in mijn kledingkast kijk op welke kledingstukken ik vaak terugval dan zijn dat toch de wat betere merken die ik al een paar jaar heb hangen.

Door een goed combineerbare garderobe op te bouwen met een aantal fijne basisstukken bereik je nog een paar voordelen:

  • je leert wat je goed staat en wat niet en dat merk je aan je zelfvertrouwen
  • je hoeft minder te kopen (geld wat je daarmee bespaart zou je dus kunnen investeren in je basisstukken)
  • je hoeft minder weg te gooien
  • je kledingkast is minder rommelig.

Project333

Een bekend voorbeeld van een capsule wardrobe is bijvoorbeeld Project 333. Bij dit project bestaat je basisgarderobe uit 33 essentiële items die je iedere 3 maanden opnieuw onder de loep neemt. Afhankelijk van het seizoen kijk je na 3 maanden welke kledingstukken nog mee kunnen naar een volgend seizoen en welke kledingstukken weg kunnen. Heel officieel moet je bij een garderobe volgens Project333 uitgaan van 33 kledingstukken inclusief schoenen en accessoires. En dat is best ambitieus vind ik.

Waar begin je?

Heel eerlijk gezegd: ik vind dat ik nog in deze fase zit. Het starten van een goede capsule wardrobe vraagt namelijk best veel tijd en energie.

Allereerst moet je grondig en beslist door je bestaande garderobe heen gaan. Past het nog? Staat het nog? Doet het kledingstuk iets voor je? Kun je daar volmondig ja op zeggen, dan kun je het houden. Trap daarbij niet in een paar valkuilen:
– als ik straks afgevallen ben, past deze broek me wel weer
– ik heb dit jasje afgelopen herfst weliswaar niet gedragen maar ga dat komend herfstseizoen vast wel weer doen. (really?)

Alles dat niet door jouw kritische selectie komt geef of gooi je weg.

Vervolgens start je met opbouwen. Een richtlijn die je aan zou kunnen houden is die van Project333 bijvoorbeeld. Of je bedenkt een ander getal dat voor jou goed werkt. Wees kritisch, kijk naar combinaties die je kunt maken.

Tips

Deze tips hebben mij zelf al een aardig eind op weg geholpen dus ik deel ze op mijn beurt weer graag met jou.

  1. Weet wat je goed staat. Dan heb ik het natuurlijk over de stijl die goed bij je past maar ook over de kleurkeuze. Ik heb vorig jaar een kleuranalyse laten doen en toen bleek bijvoorbeeld dat ik in plaats van zwart beter donkerblauw kan dragen. Dat maakt mijn uitstraling veel minder hard.
  2. Zorg voor voldoende neutrale kleuren en basiskleuren. Neutralen zijn de vaak wat saaiere tinten die bij jouw kleurtype passen. Denk aan bruin, zwart, grijs, donkerblauw. Zij zijn de fundamenten van je garderobe. Deze neutralen vul je aan met basiskleuren. Ook die zijn weer afhankelijk van je kleurtype. Deze basiskleuren laat je terugkomen in een top of juist in je accessoires.
  3. Kies alleen voor kleding waar je echt blij van wordt en die past bij jouw figuur. Twijfel je in de winkel? Dan niet kopen. Denk je na een week nog steeds aan dat ene item? Dan zou ik het pas kopen.
  4. Maak foto’s van combinaties die goed bij elkaar passen. Dat rode leren jasje staat heel zakelijk op een kokerrok met pumps maar ziet er op een jeans gecombineerd met sneakers en een wit (of beige als je mijn kleurtype bent;-)) shirt weer heel casual uit. Als je als geheugensteuntje je garderobe zo fotografeert maak je het jezelf ook makkelijker als je ’s ochtends voor de kast staat en niet weet wat je aan moet trekken.
  5. Zoek naar meer inspiratie. Als je googelt op ‘capsule wardrobe’ of je typt dezelfde term in op YouTube, PInterest of Instagram, dan vind je een schat aan informatie.

Hopelijk heb je iets aan deze informatie. Zoals ik al zei, ben ik zelf ook nog maar in de beginfase van het samenstellen van een goede basisgarderobe. Weet jij nog meer tips? Deel ze dan in de comments. Daar help je niet alleen mij maar ook andere lezers mee. En wie weet kan ik over een tijdje een leuk vervolgartikel schrijven over mijn garderobe voor de herfst en winter.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.