Leestijd: 3 minuten

Laatst zat ik tijdens een lange autorit zomaar wat te mijmeren. Ik dacht na over grote en kleine gebeurtenissen in mijn leven en hoe gelukkig ik me mag prijzen dat ik een tevreden en gezond mens ben dat weinig tegenspoed kent en heeft gekend. ‘Zie je wel’, dacht ik, ‘ik ben dus echt een zondagskind’. Maar wat is dat eigenlijk? Ik zocht uit wat het betekent.

Zondagskind

Wikipedia omschrijft een zondagskind als volgt:

Een zondagskind is letterlijk een persoon die op een zondag is geboren. In figuurlijke zin is een zondagskind een geluksvogel, iemand die veel geluk heeft in het leven.

In de psychologie is een zondagskind iemand die altijd het positieve van alles inziet, hij/zij houdt ervan om mensen te leren kennen en kan met iedereen opschieten. Een zondagskind kan dus met de schoonmaker net zo goed opschieten als met de baas. Het lijkt alsof een zondagskind altijd geluk heeft, maar het is eigenlijk omdat deze persoon met iedereen goed op kan schieten, en iedereen gunt hem/haar dus ook van alles.

Op zondag geboren

Nou, dat klopt alvast. Ik ben niet alleen op een zondag geboren maar ook nog eens op een bijzondere zondag. Het was namelijk een autoloze zondag tijdens de oliecrisis van 1973.

Wist je trouwens dat er op zondag beduidend minder kinderen geboren worden dan op andere dagen van de week?

Een geluksvogel

Tja, wanneer ben je een geluksvogel? Ik voel mezelf er wel een. Ik ben gezond, heb zowel mijn ouders als schoonouders nog, mijn zus, schoonzussen, zwagers, neef en nichtjes verkeren voor zover ik weet in goede gezondheid. Ik ben getrouwd met de liefste man en heb het leukste kind op de wereld gezet (duh) na een meer dan voorspoedige zwangerschap en bevalling. Ik kom in materieel opzicht niets tekort, heb leuk werk en ruimte voor zelfontplooiing, maak leuke reizen en ontmoet veel interessante mensen. Dus ja, ik prijs mezelf echt wel gelukkig.

En tegenspoed dan?

Natuurlijk heb ik ook wel eens te maken gehad met tegenspoed. Zo zijn mijn grootouders en een paar andere familieleden overleden.

Verder heb ik eens een relatie van ruim 10 jaar (waarvan 8 jaar samenwonend) beëindigd. Natuurlijk gaf dat veel verdriet.

Ik heb twee keer meegemaakt dat een contract niet verlengd werd. Een keer was dat in goed onderling overleg zoals dat zo mooi heet dus echt rouwig was ik daar niet om en een keer kwam het voor mij vrij onverwacht en heb ik er nog wel lang verdriet om gehad.

Ik heb eens een week in het ziekenhuis gelegen met een nare huidaandoening waarbij ik gek werd van de jeuk.

Ik ben een keer overspannen geweest.

Ik heb ook een tijd in financieel opzicht de eindjes aan elkaar moeten knopen.

Ik heb blikseminslag met brand in mijn eerste eigen huisje gehad met veel ellende tot gevolg.

Dus ja, het is niet zo dat mijn leven nou alleen maar rozengeur en maneschijn is geweest. Toch heb ik het gevoel dat veel mensen in mijn omgeving veel meer narigheid hebben meegemaakt dan ik. En dat ik dus inderdaad een geluksvogel ben.

Alles positief inzien

In de Wikipedia-definitie hierboven staat dat een zondagskind in psychologisch opzicht altijd het positieve van alles inziet. Hoewel ik af en toe best kan zeiken is mijn levensvisie inderdaad wel dat het glas altijd half vol is en dat tegenslag ook weer nieuwe kansen biedt.

Wanneer slaat het om?

Weet je wat de keerzijde is van het feit dat ik mezelf een geluksvogel en een zondagskind vind? Dat ik altijd bang ben voor het moment dat het geluk toch een keer ‘op’ moet zijn. Statistisch gezien ga ik echt nog wel erge dingen meemaken. Denk alleen maar aan het feit dat mijn ouders bijvoorbeeld ook niet het eeuwig leven zullen hebben.

Monday’s child is fair of face,
Tuesday’s child is full of grace,
Wednesday’s child is full of woe,
Thursday’s child has far to go,
Friday’s child is loving and giving,
Saturday’s child works hard for a living,
And the child that is born on the Sabbath day
Is bonny and blithe and good and gay.

Ben jij toevallig ook op een zondag geboren? En zo ja, voel je je ook een zondagskind?

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.