Leestijd: 4 minuten

Zoek je nog iets leuks om te doen in de Kerstvakantie? Denk dan zeker eens aan de Winter Efteling. Wij waren er afgelopen weekend voor mijn verjaardag en hebben een hele leuke dag gehad. Hieronder lees je mijn ervaringen en tips.

Winter Efteling

De Efteling doet veel moeite om bezoekers het hele jaar door aan zich te binden. En waarom zou je eigenlijk niet gewoon in December ook naar de Efteling gaan? Of misschien wel juist in December. Het park is dan namelijk heel sfeervol aangekleed. Overal branden mooie lichtjes. Aan de lantaarnpalen die de tijden van Anton Pieck doen herleven, hangen ijspegels en op de verschillende pleinen branden vreugdevuren waar je je lekker even bij kunt warmen. Er is een ijsbaan waar de decorbouwers de Efteling-reputatie volledig waargemaakt hebben en je kunt er zelfs een paar metertjes langlaufen.

Nog altijd: geschikt voor het hele gezin

Een jaar geleden ben ik nog eens met een vriendin en onze dochters in de Efteling geweest maar als gezin waren wij er nog niet eerder met Kiki geweest. Als je van tevoren je bezoek aan het plannen bent, dan verwacht je met een peuter toch de meeste tijd in het Sprookjesbos door te brengen. Maar die vlieger ging bij ons niet op want het Sprookjesbos is ‘eng’. De dame heeft laatst gezien hoe de boze wolf de oma van Roodkapje opat dus ik kan me daar wel iets bij voorstellen haha. Vreemd genoeg waren de levensgrote tijgers en krokodillen in de Fata Morgana helemaal niet eng.

Wij vonden het behoorlijk druk maar voor Efteling-begrippen was het wel een normale dag. De langste wachttijd die we voor een attractie gehad hebben was een half uur. Nou duurt wachten natuurlijk altijd lang maar in de kou is het toch net iets minder comfortabel dan hartje zomer. Maar ook dat mocht de pret niet drukken. Je weet dat je je warm aan moet kleden als je in de winter naar een pretpark wilt.

Wat de Winter Efteling betreft hebben we meer de sfeer ervaren dan dat we er daadwerkelijk in ondergedompeld zijn geweest. We hebben niet geschaatst of gelanglauft en ook bij die vreugdevuurtjes, mini-voorstellingen en koortjes hebben we niet lang stilgestaan. Als je al zo lang niet in de Efteling geweest bent, wil je toch meer de reguliere attracties bezoeken dan onderweg ergens ‘blijven hangen’.

Jeugdsentiment en nieuwe attracties

We hebben in ieder geval alledrie genoten. Toen ik een tiener was genoot ik al van Carnaval Festival en nu zie ik Kiki enthousiast op en neer wippen in het karretje als ze Jokie spot in het Carnaval Festival. En met papa in de ouderwetse stoomcarroussel (ook weer jeudsentiment voor ons) is natuurlijk ook geweldig.

Alle ‘enge’ dingen hebben we overgeslagen. Geen achtbanen dus maar ook geen Villa Volta of het nieuwe Symbolica. Dat laatste had ik wel graag willen zien maar we hadden Kiki thuis een YouTube-video van Symbolica laten zien en toen vond ze ‘die vis ook eng’. Om nou op te splitsen en lang in je eentje in de rij te staan terwijl de rest van het gezin iets anders doet is ook zo jammer.

Toen het aan het einde van de middag donker werd zag de Efteling er nog magischer uit dan het overdag al deed. Jammer genoeg begon het toen ook flink te regenen. En nadat we door de dag heen al een paar buitjes over ons heen hadden gekregen, besloten we toen maar naar huis te gaan. Er is simpelweg te veel te doen voor 1 dag. Toch hadden we niet het idee dat we echt iets gemist hebben. Dat wil zeggen, je mist natuurlijk altijd veel maar dat bewaren we dan voor een volgend bezoek.

En zo had ik dus een superleuke verjaardag. Wie mij volgt weet wat voor hekel ik normaal gesproken aan mijn verjaardag heb. Het zou zomaar kunnen zijn dat we er een jaarlijks terugkerende traditie van maken.

Viel er dan niks tegen?

Jawel toch wel iets. Als je naar de Efteling gaat, weet je dat je moet wachten voor attracties. En dat is ook helemaal prima. Waar ik alleen wel wat moeite mee had, is dat je ook voor een restaurant buiten in de rij moet staan. Wij wilden met onze kleine pannenkoekenverslaafde graag eten bij Polles Keuken. Toen het rond lunchtijd flink begon te plenzen, vluchtte iedereen natuurlijk snel de restaurants in. Maar ook toen we het rond half 2 nog eens probeerden hebben we buiten het restaurant nog een half uur in de rij moeten staan. Dat voelt (zeker in de kou met een buitje) nogal armoedig. De dame van het restaurant vertelde dat je weliswaar kunt reserveren maar dat je dat eigenlijk al een week of langer van tevoren zou moeten doen.

Nou heeft de Efteling op zich wel veel horecapunten. Maar waar je hartje zomer lekker met een broodje of een puntzak friet op straat blijft staan, doe je dat bij temperaturen rond het vriespunt natuurlijk niet zo makkelijk. Dan wil je gewoon even ergens binnen zitten en lekker opwarmen tijdens het eten. En zeker als je dan bedenkt dat het voor Efteling-begrippen niet eens een drukke dag was, zou ik gedacht hebben dat ze daar nog wel iets in kunnen verbeteren (al is het maar een overkapping als je buiten moet wachten).

Tip

Ik weet dat voor veel mensen de entreeprijs van de Efteling best zou kunnen afschrikken. Een regulier ticket voor bezoekers van 3 jaar en ouder kost toch EUR 37,50. En daar komt nog een parkeerticket van EUR 10 bij. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van kortingsacties. Als je bij de Efteling online je tickets bestelt, scheelt dat al EUR 2 per kaartje. En als je (zoals wij) lid bent van de ANWB, betaal je zelfs maar EUR 30 per ticket.

Hoe dan ook: de uitspraak ‘Het kost wat, maar dan heb je ook wat’, is op de Efteling zeker van toepassing.

De Winter Efteling is er nog tot en met 31 januari 2018. Dus als je nog iets leuks zoekt voor in de Kerstvakantie of om het nieuwe jaar mee te beginnen kan ik het je warm (nou ja ;-)) aanraden.

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.