Leestijd: 5 minuten

Laatst bladerde ik door mijn fotoarchief en toen realiseerde ik me ineens in hoeveel geweldige buitenlandse steden ik al geweest ben. Mijn 7 favorieten deel ik in dit artikel met je.

1. New York

Die was te verwachten. Een van de meest geweldige steden waar ik ooit geweest ben. En waar ik ook behoorlijk moest wennen aan het feit dat de city inderdaad never sleeps. En dat het er nooit rustig is. Even bij een voetgangersoversteekplaats oriënteren welke kant je op moet is er niet bij want zodra het verkeerslicht op groen springt, word je gewoon meegezogen in de mensenmassa. Maar wat een stad!

Een dag of 5 is eigenlijk nog te kort maar prop vooral je dagen lekker vol en bezoek alle highlights. Slapen en uitrusten moet dan voor een keer maar even wachten 😉 Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt? Ellis Island en natuurlijk (wij waren er na 9/11 maar voor de wederopbouw) Ground Zero.

Wij verbleven indertijd in een hotel tegenover Madison Square Garden en Penn Station. Overigens zie ik nu ik het terugzoek dat dat hotel alleen nog maar slechte beoordelingen krijgt, dus laat ik het je maar niet aanraden.

2. San Francisco

We blijven nog even in de Verenigde Staten maar steken over naar de Westkust. Ik was met JW en Kiki een paar dagen in San Francisco toen JW daar moest zijn voor zijn werk. Wat een leuke stad! Misschien stom dat ik het zeg maar ik vond het wel wat dorps hebben zoals je dat in Amsterdam ook hebt en wat mondains zoals in Rotterdam bijvoorbeeld.

Natuurlijk moet je over de Golden Gate Bridge naar Sausalito. En door Lombard Street rijden is niet zo eng als het lijkt. Sla ook China Town, Alamo Square, Pier 39 en Fisherman’s Wharf zeker niet over. En misschien wel de beste tip: boek je bezoek aan Alcatraz thuis alvast. Want ten eerste wil je daar echt naartoe en ten tweede vis je anders zeker achter het net.

Wij logeerden niet in SF zelf maar in Oakland in een superleuk appartement via AirBNB. Niet alleen is de omgeving van Oakland ook mooi maar het is er ook iets goedkoper overnachten. Bovendien ben je alsnog binnen een uur in San Francisco.

3. Kaapstad

Het is alweer heel wat jaren geleden dat ik in Kaapstad was, maar ik wil er zeker nog eens naar terug. De meeste rondreizen door Zuid-Afrika beginnen of eindigen er maar je kunt ook prima een (kort) weekje alleen Kaapstad doen. Reserveer dan wel een dag voor een bezoek aan Robbeneiland waar Nelson Mandela 27 jaar gevangen heeft gezeten. Ook het Victoria & Albert Waterfront is een bezoek waard. De Tafelberg hoef je heus niet per se te beklimmen want je kunt ook met een kabelbaan omhoog.

Heb je wat meer tijd dan kun je ook richting Stellenbosch gaan en een stukje van de wijnroute doen of een van de wildparken in de buurt bezoeken.

Indertijd logeerden wij met onze groepsrondreis in een hostel wat ons prima bevallen is. Maar in Kaapstad heb je natuurlijk in iedere prijsklasse uitstekende accommodatie. Let wel goed op jezelf en je spullen want Kaapstad staat nou ook niet bepaald als de veiligste stad bekend.

4. Parijs

Pfft, in Parijs ben ik al zo vaak geweest maar toch ontdek ik er iedere keer weer iets nieuws. Als het je eerste bezoek is, ga je natuurlijk alle highlights van de stad bekijken: Eiffeltoren, Arc de Triomphe, Les Invalides, Louvre, Notre Dame, Sacré Coeur, Centre Georges Pompidou, Jardin du Luxembourg etcetera.

Maar Parijs wordt eigenlijk pas leuk als je alle highlights een keer gezien en ‘gedaan’ hebt en je de stad meer gaat ervaren. Als je bijvoorbeeld de tijd neemt om eens langs alle etalages aan de Place Vendome te lopen. Of als je een dagdeel naar het Quartier Latin gaat om de gebouwen en de studenten van de Sorbonne te zien. Denk ook eens aan een bezoek aan bijvoorbeeld Pere Lachaise, de bekende begraafplaats waar veel beroemdheden begraven zijn.

Leuk weetje: in Parijs ben ik ten huwelijk gevraagd. Op een bankje onder de Eiffeltoren.

5. Krakau

Wat ik nou echt de verrassing van de afgelopen jaren vind, is Krakau in Polen. Wat een vriendelijke, mooie en historische stad. De Rynek Glowny is een van de mooiste marktpleinen van Europa en dat kan ik beamen. Om het plein staan verschillende imposante historische gebouwen. Bezoek ook Wawel, de heuvel in de stad met daarop de kathedraal en het koninklijk paleis. Ook de wijk Kazimierz is de moeite waard. Deze van oudsher Joodse wijk telt nog veel synagogen en moet je zeker bekijken.

Eten en drinken kun je prima en goedkoop in Krakau. Mijn tip zou zijn om eens een zijstraatje in te slaan want daar zitten vaak de leukste, lokale restaurantjes (dat is in veel steden natuurlijk zo). Wij kwamen bijvoorbeeld terecht bij U Babci Maliny. We begrepen niets van de menukaart en je at samen met andere mensen aan lange tafels maar lekker dat het was.

Wij logeerden indertijd in een appartement van Laiko Appartments. De ligging is top, het is heel netjes en ook niet duur. Aan de beoordelingen op booking.com te zien is de kwaliteit nog steeds uitstekend.

Maar een bezoek aan Krakau is natuurlijk niet compleet als je niet ook een excursie naar Auschwitz gedaan hebt. Ik zou dat alleen niet op je eerste dag doen want Auschwitz is meer dan indrukwekkend. Op mij had het in ieder geval een grote impact. Complete kamers vol met afgeschoren haren. Of met kinderschoentjes.

Verder bewaar ik vooral warme herinneringen aan onze trip naar Krakau omdat ik een paar weken later zwanger bleek te zijn. Of er echt een verband is weet ik niet maar ik vind het toch een mooie herinnering.

6. Lissabon

In Lissabon ben ik inmiddels 2 keer geweest. De eerste keer was op mijn 17e of 18e toen ik mijn penvriend ging bezoeken. Hij liet mij de stad zien maar ook de omliggende plaatsen zoals Cascais en Sintra. Later ben ik er nog eens met JW samen geweest.

In Lissabon ga je zeker naar Bélem om het klooster en de Torre de Bélem te bezoeken die allebei op de Werelderfgoedlijst staan. Eet er de beroemde pasteis en geniet van het uitzicht op de Taag. Bezoek de Bairro Alta en ga met tram 28 naar de wijk Alfama waar je ’s avonds trouwens op veel plaatsen naar fadomuziek kunt luisteren. Ga verder naar het Castelo Sao Jorge en zoek de gelijkenis tussen de Ponte de 25 de Abril en de Golden Gate Bridge in San Francisco.

Qua hotel kan ik je het Internacional Design Hotel zeer aanraden. Het ligt centraal, de inrichting is top en de beoordelingen zijn ook prima.

7. Sevilla

De hoofdstad van Andalusie, gelegen aan de rivier Guadalquivir. De geboortestad van de flamenco is een prima keuze om een dag of 4 a 5 te verblijven. 

Eigenlijk is heel Sevilla een groot openluchtmuseum. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de kathedraal (het grootste kerkgebouw van Europa na de Sint-Pieter in Rome en de St Paul’s Cathedral in Londen en de grootste gotische kathedraal ter wereld). Het symbool van de stad, de “Giralda”, maakt er deel van uit. Deze 96 meter hoge klokkentoren was oorspronkelijk een Moorse minaret, ooit de hoogste ter wereld. Verder moet je ook zeker het 14e-eeuws paleis Alcazar bezoeken. En ook erg de moeite waard is het beroemde Plaza de España, net buiten het historisch centrum, dat in 1929 werd aangelegd ter gelegenheid van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling.

Verder moet je in Sevilla vooral lekker rondstruinen. Wij ontbeten iedere morgen aan de bar van een lokaal restaurantje met een cafe con leche en een tostado en doolden daarna urenlang door de stad. Er is zoveel moois te zien.

Ook hier heb ik weer een aanrader om te overnachten: Singular Infantes. De inrichting is misschien wat apart maar de ligging is top en het is een comfortabel appartement.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.