Leestijd: 3 minuten

Ik streep hem vast af in ieder geval! Ik ben jaren geleden al eens wezen ballonvaren. Hoe dat was vertel ik je hieronder.

Gek op vliegen

Ik ben al van jongs af aan gefascineerd door vliegen. In een gewoon vliegtuig vind ik vooral het stijgen en landen geweldig. Toen ik in mijn tienerjaren eens alleen naar Lissabon ging, moest het vliegtuig vlak na het opstijgen rechtsomkeert maken vanwege een mankement. En waar iedereen zat te balen, vond ik het alleen maar mooi om nog een keer te kunnen landen en weer opstijgen.

Toen ik op de middelbare school zat, hadden we een natuurkundeleraar die zweefvliegen als hobby had. Hij nam de hele klas eens mee uit zweefvliegen. Je kon toen kiezen of je door een lier of door een ander vliegtuigje omhooggetrokken wilde worden. Ik koos voor het laatste. Wat machtig mooi als het trekvliegtuig losgekoppeld wordt en je alleen nog maar stilte om je heen hoort.

Later heb ik voor mijn verjaardag eens een proefvlucht in een eenmotorig vliegtuigje gekregen van JW. Ook helemaal super! Ik mocht zelfs een stukje zelf vliegen en vond dat helemaal het einde.

In een helikopter heb ik al eens een rondvlucht gemaakt over een van mijn oude woonplaatsen. Ook al zo leuk om te doen.

Maar ballonvaren dus?

Ja, daar ging het tenslotte om. Het is al weer jaren geleden dat ik ben wezen ballonvaren maar ik kijk er nog altijd met veel plezier op terug.

Ik ging met het bedrijf GreetZZ Ballonvaarten en ‘mijn’ ballon zou opstijgen in Beesd. En jawel, toen ik daar aankwam lag hij al te wachten op een groot grasveld. De mensen van GreetZZ waren druk bezig met alle voorbereidingen. Stiekem komt er nog best wel wat bij kijken voordat zo’n gevaarte de lucht in kan.

Toen de ballon eenmaal ‘vol’ was, moesten we allemaal snel instappen. Van tevoren hadden we natuurlijk instructies gekregen over de veiligheid en hoe alles zou gaan. En dan komt het moment dat de ballonmand los komt van de grond. En dat is magisch! Langzaam (hoewel ik het nog best snel vond gaan) zie je alles onder je steeds kleiner worden. Nog een keer zwaaien naar de achterblijvers en weg ben je.

Eenmaal hoog in de lucht waan je je een vogel. Nou ja, as close as it gets dan toch. In het begin schrok ik af en toe van de brander die op gezette tijden aangezet werd door de piloot om de lucht in de ballon op te warmen. Maar buiten die onderbreking is het heerlijk rustig daarboven. De auto’s op de snelweg onder ons leken wel mini-autootjes en ik verbaasde me erover hoe veel mensen op de grond nog zwaaien naar zo’n ballon. De uitzichten onderweg zijn top.

En dan komt het moment dat de piloot een geschikte landingsplek moet gaan zoeken. En dan wordt het weer even spannend. Want hoe zou die landing gaan? Dat bleek niet alleen reuze mee te vallen maar eigenlijk ook heel leuk te zijn. De piloot had een geschikt weiland gevonden waar hij wilde landen en ons passagiers goed uitgelegd hoe we de landingspositie moesten innemen. Als de mand dan eenmaal de grond raakt, hobbel je nog even half op de kant van de mand door het gras en dan kom je tot stilstand. Het was eerder spannend dan eng of zo.

Even later arriveerde de crew van GreetZZ Ballonvaarten die de vaart vanaf de grond gevolgd hadden en achter de ballon aan waren gereden. De ballon wordt dan weer ‘ingepakt’ en voor ons deelnemers was er een champagneceremonie om onze luchtdoop te vieren. Ook kregen we een ballonvaartcertificaat. Al met al was het dus een superleuke ervaring die ik iedereen aan kan raden.

Gaat goed met die bucket list dus

En zo kon ik dus weer iets afstrepen van mijn verplaatsingen-door-de-lucht-bucket-list. Wat staat er dan nog wel op? Paragliding lijkt me helemaal tof. Vooral het moment dat je loskomt van zo’n berg waar je vanaf springt. En verder ben ik al mijn hele volwassen leven moed aan het verzamelen voor een parachutesprong (maar heb ik die moed nog niet helemaal bij elkaar verzameld vrees ik).

Cadeautip

Bij GreetZZ Ballonvaarten waarmee ik gevaren heb, kun je een cadeaukaart laten maken die je helemaal kunt personaliseren voor de ontvanger. Leuk straks voor Moederdag, Vaderdag of wat voor leuke gelegenheid dan ook.

 

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.