Leestijd: 2 minuten

Laatst kreeg ik van mijn zus een ‘kletspot‘. Dat is een glazen pot met allemaal leuk vormgegeven kaartjes erin met vragen erop. Op de pot staat:

Ouderwets gezellige tafelgesprekken.

Boeiende bekentenissen, verhalen van vroeger en hilariteit.

Het is dus bedoeld als leuk gezelschapsspel maar ik haal er ook bloginspiratie uit. Zoveel zelfs dat ik er wel een serie aan kan wijden: Uit de Kletspot. Vandaag beantwoord ik een van de vele leuke vragen:

Wat is irritanter: slurpen of smakken?

Die vraag is voor mij namelijk wel heel makkelijk te beantwoorden. Ze zijn namelijk allebei superirritant. Ik heb namelijk een hele slechte gewoonte: ik erger me veel te snel aan andermans eetgewoonten en tafelmanieren. There, I said it.

Stiekem schaam ik me er wel een beetje voor. En bovendien is het eigenlijk heel vervelend als je zo’n Bourgondiër bent als ik die graag veel en lang tafelt.

Ik heb weleens gedacht dat ik misschien last heb van misofonie maar dan in een light vorm. Bij misofonie wekken specifieke geluiden extreme gevoelens van bijvoorbeeld walging op. Dat gaat dus nog wat verder dan irritatie of ergernis. Maar dat gaat ver. Bij mij blijft het toch beperkt tot ergernis al is die soms wel behoorlijk extreem. Overigens las ik dat een kwart van de mensen smak- en slurpgeluiden zo vreselijk vindt dat ze er woedend van kunnen worden. Helemaal alleen sta ik dus niet.

Waar komt dat vandaan?

Ik heb werkelijk geen idee. In mijn beleving ben ik gewoon netjes opgevoed. Gewoon in de zin dat er bij ons thuis vroeger niet extra veel nadruk gelegd werd op je eetgewoonten volgens mij. Wij leerden de ‘normale’ etiquetteregels. Maar naarmate ik ouder werd is mijn lijstje ergernissen wel steeds langer geworden.

Nare eetgewoonten

Nou ja, als ik dan nu toch al met de billen bloot ben gegaan, dan volgt hier een lijstje met tafelmanieren waar ik me zo aan kan storen:

  • je eten prakken. En dan niet 1 keer maar na iedere hap opnieuw blijven prakken
  • smakken, slurpen en met je mond open eten
  • eten wegspoelen met drinken
  • beginnen met eten voordat iedereen  opgeschept heeft
  • je bord leegschrapen
  • al met een volgeladen vork voor je mond zitten, terwijl je de vorige hap nog aan het kauwen bent. Of erger nog; de volgende hap ook maar vast naar binnen schuiven.
  • boeren en scheten laten
  • met je mond vol praten
  • met je ellebogen op tafel zitten.

Wat denk je? Ben ik rijp voor opname? Overdrijf ik? Heb ik gewoon de pech dat ik te vaak mensen met slechte manieren tref? Of heb jij zelf nog een aanvulling om van te gruwelen? Ik hoor het graag.

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.