Leestijd: 3 minuten

Doe jij het weleens: bewust tijd voor jezelf inplannen? Gefeliciteerd. Volgens mij ben je dan heel gezond bezig. Ik neem zelf ook regelmatig me-time maar ik heb het wel moeten leren. Over tijd voor jezelf nemen gaat dan ook mijn artikel van vandaag.

Zoveel te doen ….

Ken je dat liedje van Toontje Lager nog? ‘Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen.’ Er is nu waarschijnlijk een hele generatie die zich achter de oren krabt en eerst gaat googelen wie Toontje Lager is, maar soit.

Feit is dat veel vrouwen en zeker als ze moeder zijn, zichzelf maar weinig me-time gunnen. Er is immers altijd nog zoveel te doen. Wij zijn ook kampioen in onszelf onmisbaar én schuldig voelen, dus eigenlijk is het heel logisch dat er van alles in onze agenda staat behalve een groot rood kruis op een willekeurige dag. Een afspraak met jezelf dus.

Goed voor jezelf zorgen is niet egoistisch

Ik sprak laatst iemand die het egoistisch vond dat ik ieder jaar een paar dagen met een vriendin op vakantie ga. Maar hoezo kan goed voor jezelf zorgen nou egoistisch zijn? Als ik goed in mijn vel zit, kan ik meer hebben en ben ik een leukere partner en moeder.

Ik vergelijk het maar een beetje met de zuurstofmaskers in een vliegtuig. Als de druk wegvalt in de cabine moet je immers ook eerst zelf je zuurstofmasker opzetten en dan je kind pas helpen. Een wijs iemand heeft eens tegen me gezegd (in een ver verleden toen ik nog geen nee kon zeggen) ‘Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt.’

Need to have in plaats van nice to have

Veel moeders zien tijd voor zichzelf als iets wat leuk zou zijn om een keer te hebben. Ik zie het als need to have. Ik vind het dus echt nodig. Net zoals ik gezond eten en voldoende bewegen echt nodig vind. Zeker als je hoogsensitief bent zoals ik, heb je gewoon af en toe even de tijd en ruimte nodig om prikkels te verwerken.

Een paar tips

Al doende leert men zeggen ze. Daarom heb ik een paar tips voor je om mee te beginnen. Tijd voor jezelf nemen hoeft namelijk heus niet te betekenen dat je meteen drie weken naar de Bahama’s moet gaan.

Tip 1: plan de tijd ook echt in

Tijd voor jezelf wordt anders maar een sluitpost. Voor als er een keer ’tijd over’ is. Maar ik heb eigenlijk nooit tijd over. Dus net zoals je een afspraak met de tandarts in je agenda zet, doe je dat met tijd voor jezelf ook. Zet dus dat rode kruis in je agenda.

Tip 2: doe iets waar je energie van krijgt

Dat kan de ene keer dus iets anders zijn dan de andere keer. Soms ga ik een dag wandelen met een vriendin. Lekker in de buitenlucht actief zijn. Maar soms ga ik ook een dagje naar de sauna. Gewoon niets doen en mezelf lekker laten verwennen. Heerlijk.

Tip 3: je hoeft niet groot te denken

Je hoeft dus ook niet per se een hele dag weg te gaan. Heb je een hectische dag gehad? Maak je slaapkamer dan lekker warm en gezellig, neem een pot thee mee, doe de deur op slot en lees je favoriete boek uit. Of als het mooi weer is, ga je lekker een paar uur op een terrasje zitten.

Tip 4: schakel hulp in

Ai, dat is natuurlijk vaak een van de lastigste dingen. Hulp vragen gaat mij ook lang niet altijd goed af. Komt toch dat schuldgevoel weer even tevoorschijn. Maar doe het toch maar eens. Om te beginnen vinden andere mensen het vaak fijn als ze iemand kunnen helpen. En verder kun je het natuurlijk ook slim aanpakken. Neem de kinderen van een vriendin een middag ergens mee naartoe en vraag of jouw vriendin dat een andere keer wil doen. Zo heb je ineens allebei een keer tijd voor jezelf.

En? Wanneer heb jij je volgende afspraak met jezelf? En wat ga je dan doen? Ik ben benieuwd!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.