Leestijd: 2 minuten

Morgen is het Chinees Nieuwjaar en start het Jaar van de Hond. Nou ben ik niet zo erg into astrologie. Horoscopen toveren vaak alleen een lichte glimlach op mijn gezicht, maar met de Chinese astrologie heb ik wel wat meer.

Niet alleen klopt de beschrijving van mijn eigen Chinese dierenriemteken meer dan behoorlijk met mijn karakter, ook de jaarhoroscopen binnen de Chinese astrologie kloppen vaak verrassend goed. De scepticus kan hier natuurlijk zeggen dat zolang je maar politieke instabiliteit en natuurrampen voorspelt, je altijd wel ergens goed mee zit, maar hé, gun mij ook een ‘geloof’.

Een website die veel informatie geeft over (Chinese) astrologie en uitgebreide horoscopen biedt, is de website Catharinaweb.nl. Kijk daar maar eens naar de voorspelling voor het jaar van de Hond en vorm je eigen mening over of de voorspelling voor het voorbije Jaar van de Haan is uitgekomen.

Zelf ben ik een Os volgens de Chinese dierenriem. Een paar kwalificaties die echt op mij van toepassing zijn:

De Os is evenwichtig, geduldig, behoudend en standvastig. Een harde en toegewijde werker met een ordelijke en vastberaden manier van handelen. De Os neemt verantwoordelijkheden ernstig, is oprecht en heeft vertrouwen in de medemens. Toch is de Os een beetje een eenling, rustig en teruggetrokken hecht hij aan ouderwetse waarden en principes.

Volgens een andere beschrijving is de Os:

een harde werker, principieel, zachtaardig en geduldig, maar ook koppig, excentriek, tegendraads en geen tegenspraak verdragend.

In de liefde is een Os:

‘geneigd een ongeschikte partner te kiezen en er vervolgens een leven lang aan te werken de ander te ‘verbeteren’.

Zo zie je maar, niet alle kwalificaties of voorspellingen zijn waar. Dat hoop ik tenminste!

Wat me in de Chinese Astrologie wel aanspreekt is dat niet alleen het dierenriemteken een rol speelt. Daarmee zou je immers te veel mensen over één kam scheren. Naast het dierenriemteken speelt namelijk nog een rol:

  • het element (er zijn 5 elementen. Elke 12 jaar verandert het element, waardoor een cyclus van 60 jaar ontstaat. De elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Ik ben bijvoorbeeld een Houten Os)
  • yin en yang, even jaren zijn yang en oneven jaren zijn yin;
  • het uur van de dag;
  • het seizoen

Net als de westerse astrologie werkt de Chinese astrologie met 12 sterrenbeelden, maar daar houdt de vergelijking wel op. Echte overeenkomsten met de westerse tekens zijn er niet. De Chinezen gaan uit van een ‘jaarteken’ en ook elke maand wordt aan een dier toegewezen. Waar de westerse astrologie met posities van planeten werkt, houdt de Chinese astrologie zich bezig met kalenders en maakt geen berekeningen voor planeetposities.

Geloof jij in astrologie?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.