Leestijd: 3 minuten

Pfft, als je een kind krijgt zijn er best veel dingen waar je over na moet denken. De lastigste dingen tot nu toe vond ik toch wel de naam, de basisschool en de beslissing over de voogdij. Wie zou Kiki’s voogd moeten worden? Over die laatste beslissing hebben we zelfs meer dan 3 jaar gedaan. Waarom ik dat zo lastig vind, lees je in dit artikel.

Niemand goed genoeg

Allereerst moet je afstappen van het idee dat er niemand zo goed voor je kind kan zorgen als jij zelf. Nou is dat natuurlijk wel zo maar laten we wel wezen: als de voogd in actie moet komen, ben jij er zelf niet meer en zal iemand het toch moeten doen.

Is niks doen een optie?

Ook dat hebben we even overwogen. Laat dan de rechter maar een voogd aanwijzen als wij er niet meer zijn. Die weegt vast alle omstandigheden wel goed af op dat moment. Maar kom, als je een kind krijgt, heb je ook verantwoordelijkheden naar je kind toe. En ervoor zorgen dat je kind goed terechtkomt als jij onverhoopt overlijdt, is er een van. Die optie was dus snel van tafel.

Binnen de familie

Wij hebben best een aantal goede vrienden die ik de voogdij voor Kiki toe zou kunnen vertrouwen maar het liefst hou ik het toch binnen de familie. Ouders hebben natuurlijk ook niet het eeuwig leven dus een broer of zus is dan de meest voor de hand liggende voogd.

Echt alles komt op z’n kop te staan

Wij wonen vrij ver van al onze familie af. Als wij dus onverhoopt komen te overlijden, betekent dat automatisch dat Kiki uit haar vertrouwde omgeving weg zal gaan. Weg uit haar geboortehuis, van school, van vriendjes etc. Een kind dat beide ouders verliest én weg moet uit haar vertrouwde omgeving raakt volgens mij per definitie beschadigd. Een voogd zal zich dat goed moeten realiseren.

Neemt de voogd het kind ook in huis?

Heel lang heb ik gedacht dat het zo werkte. Dat de voogd ook automatisch het kind in huis zou nemen. Pas na wat meer research kwam ik er achter dat dat dus niet per se hoeft. De voogd krijgt het ouderlijk gezag en beslist op dat moment waar het kind het beste af is. Althans, dat kun je zo afspreken. Dat vond ik persoonlijk best een geruststellend idee en wel hierom:

Als JW en ik volgende maand tegen een boom rijden, is het misschien goed denkbaar dat Kiki naar haar oom en tante gaat die ook kinderen in dezelfde leeftijd hebben. Maar overkomt ons over 12 jaar iets dan zijn bijvoorbeeld de kinderen van mijn zus de deur al uit en zou het ook zomaar kunnen dat ze daar op dat moment beter af is. Juist omdat je niet weet wat de toekomst gaat brengen vond ik het eigenlijk wel een goed idee om de voogd de vrijheid te geven om op het moment dat het nodig is – in overleg met de overige familie natuurlijk – die beslissing te nemen.

Persoonlijke voorkeuren en ideeën over opvoeding

Nu heeft natuurlijk niemand precies dezelfde ideeen over opvoeden als jij, maar ik vond het persoonlijk wel handig om een voogd aan te wijzen die autonoom is, out-of-the-box kan denken en zich niet te veel onder druk laat zetten door de rest van de familie. Want laten we wel wezen: net zoals bij de verdeling van geld na een overlijden gaat gegarandeerd ook iedereen zich met het kind bemoeien.

Hoe aanwijzen?

Een aantal jaar geleden hebben wij testamenten op laten maken. Toen was Kiki er nog niet maar ze zijn nog wel steeds toepasbaar. Voor wat de verdeling van ons bescheiden vermogen betreft althans. Als je een voogd wilt aanwijzen, kun je dat via je testament laten doen. Dat zou in ons geval dus betekenen dat we onze testamenten aan moeten laten passen.

Je kunt ook via het Gezagsregister een voogd aanwijzen. Dat kan gewoon met je DigiD. En zo heb je ook niet meer het excuus dat er veel administratieve rompslomp mee gemoeid is.

Wij zijn er uit!

Haha, eindelijk is de kogel door de kerk. Wij weten aan wie wij deze belangrijke taak over kunnen laten. En gelukkig wil deze persoon het ook op zich nemen. Overigens vertel ik hier niet voor wie we uiteindelijk gekozen hebben. Sommige dingen blijven toch echt privé ook al deel ik veel andere privédingen hier wel.

Wel nog een tip: laat even aan de rest van de familie weten voor wie je hebt gekozen. Uiteindelijk wordt dat na het overlijden van beide ouders natuurlijk toch wel bekend maar zo is er wel voor iedereen duidelijkheid.

Zo. Nu hoeven we alleen nog maar heel hard te hopen dat we 3 jaar voor niks gepiekerd hebben en de voogd nooit daadwerkelijk in actie hoeft te komen. Peanuts 😉

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.