Leestijd: 3 minuten

Aanstaande zaterdag is de Internationale Dag van de Slaap ofwel World Sleep Day. Iedereen weet hoe belangrijk goed en lekker slapen is. Als je goed slaapt, voel je je gezonder, fitter en kun je de dingen van de dag toch een stuk beter aan. Dat weet je pas als er eens een periode is geweest waarin je misschien minder goed hebt geslapen.

In dit artikel deel ik mijn slaapritueel en geef ik tips om lekkerder te slapen.

Mijn slaapritueel

Hoe laat naar bed?

Ik ga meestal rond een uur of tien naar bed. Meestal douche ik nog even voordat ik naar bed ga. Natuurlijk besteed ik ook aandacht aan goede gezichtsverzorging, poets ik mijn tanden en krijgen mijn handen een extra likje handcreme.

En als ik dan in bed lig?

Hoe laat het ook wordt, ik moet echt altijd nog even lezen voordat ik daadwerkelijk ga slapen. Anders kan ik toch niet goed genoeg ‘afschakelen’ van de dag. Al is het maar een kwartiertje maar lezen moet ik.

Wij hebben geen tv op de slaapkamer. JW kijkt meestal nog wat tv of Netflix op zijn iPad en ik lees dus een boek.

Het belang van een goed bed en fijn beddengoed

Sinds een paar jaar hebben wij een superfijn bed. Een elektrisch verstelbare boxspring. Eerst leek dat me een overbodige luxe maar het is sowieso heerlijk als je hoofdeinde omhoog kan als je nog wat wilt lezen. En na een drukke dag met veel staan of lopen, is het ook wel erg lekker als het voeteneind verstelbaar is. Wij hebben ieder een eenpersoonsdekbed. Da’s inderdaad niet al te romantisch maar je kunt er zo lekker in wegkruipen. En aangezien JW nogal veel beweegt in bed, heb ik niet steeds last van iemand die de deken van me aftrekt.

Rust, rust, rust

Ai, nu kom ik bij een heikel punt. Ik heb namelijk erg behoefte aan absolute stilte om me heen. En dat is lastig met een man met slaapapneu. En dus creëer ik zelf maar zo veel rust als mogelijk is. Daarom slaap ik meestal met oordoppen in en als JW nog laat tv kijkt op de iPad heb ik ook zo’n slaapmaskertje zodat ik ook geen last heb van het licht.

Hoeveel slaap?

Ik heb 7 uur slaap toch echt wel nodig. En dat haal ik ook meestal wel. Soms ook wel 8 uur. Meestal slaap ik namelijk van 22.30 tot 6.30 uur. Ik kan ook echt niet zonder slaap of tegen laat opblijven. Als ik op een lange vlucht bijvoorbeeld maar een paar uur kan slapen, dan ben ik daar 3 dagen brak van.

6 Slaaptips

  1. Het slaapt beter in een frisse slaapkamer. Hoewel ik het ook niet altijd even aanlokkelijk vind, zet ik toch altijd het raam open. Anders word ik echt badend in het zweet wakker.
  2. Verduister je kamer zoveel mogelijk. Dat is beter voor je natuurlijke slaap-waakritme.
  3. Beweeg overdag of ’s avonds nog wat. Je hoeft niet als een gek te sporten maar lekker in de buitenlucht een blokje om doet wonderen voor je nachtrust.
  4. Eet niet te zwaar vlak voordat je naar bed gaat. En hoe zit dat met drank? Eerlijk gezegd neem ik weleens een slaapmutsje mee naar boven 😉
  5. Zorg voor een vast avondritueel. Je lichaam en geest hebben tijd nodig om af te schakelen en in de relaxmodus te komen. Een warme douche of een kwartiertje lezen of mediteren helpt daar ook bij.
  6. Zorg voor een goed bed, matras, kussen en dekbed. Slapen op een hobbelig matras onder een zweterig dekbed heeft nog nooit iemand goed gedaan.

Heb jij nog goede slaaptips? Of misschien wel een heel fijn ritueel om in slaap te komen. Deel het gerust.

En ga aanstaande zaterdag tijdens World Sleep Day gewoon eens lekker vroeg naar bed. Welterusten!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.