Leestijd: 2 minuten

Vandaag is het Nationale Vriendinnendag. In 2011 werd deze dag uitgeroepen door het weekblad Flair om je vriendinnen eens in het zonnetje te zetten. We hadden nog niet genoeg nationale en internationale feestdagen zeg maar 😉

Hoe dan ook: vriendinnen. Vandaag vertel ik je iets over die van mij.

Ik heb maar een paar goede vriendinnen

En voordat je nu denkt dat dat heel zielig is: ik ben daar juist heel blij mee. Ik zal zo vertellen waarom. Eerst even over de definitie van vriendschap. Ik ken namelijk wel heel veel vrouwen waar ik vriendschappelijk mee omga. Soms zijn dat pure gelegenheidsvriendschappen, soms duren ze heel wat langer. Gewoon, leuke dames met wie je gezellig een koffiedate kunt hebben en over van alles en nog wat kunt praten. Waarmee je samen met de gezamenlijke kinderen iets gaat ondernemen of zo.

Maar echte vriendschap gaat voor mij wel iets verder

Een echte vriendin kun je bij wijze van spreken nog uit bed bellen als je midden in de nacht met een lekke band op de Afsluitdijk staat. Ik weet dat mijn vriendinnen die dit lezen (hoi lieverds) zich nu waarschijnlijk de wenkbrauwen fronsen en denken ‘nou?’ Haha. Helemaal prima. En toch zijn ze er voor je als je ze nodig hebt.

Mijn beste vriendinnen weten ook alles van mij

Waar je met de gewone kennissen gezellig kletst en ervaringen uitwisselt en heus wel eens moppert op man of kind, weten echte vriendinnen alles. Ze kennen dus mijn twijfels en onzekerheden en ik die van hen. Als ze me zien weten ze meteen hoe het met me gaat.

Ik ben dus vrij kritisch in de definitie van vriendschap. Ik las namelijk laatst bij iemand dat voor haar een vriendin iemand is die je regelmatig spreekt, persoonlijke dingen vertelt en die je mag en vertrouwt. Die definitie gaat voor mij voor heel veel dames op. Dan zou ik dus heel veel vriendinnen moeten hebben.

Maar vriendschap betekent ook investeren

Weet je dat er periodes geweest zijn dat ik mijn beste vriendin maanden niet gesproken heb? Niet dat we ruzie hadden of zo. Helemaal niet. We waren op die momenten gewoon even met onszelf bezig. En waar een gewone kennis dan al snel zou denken ‘Joe de mazzel’, pik je met een echte vriendin na verloop van tijd de draad weer op. En accepteer je ook dat het zo gaat.

Voor echte vriendinnen probeer ik ook attent te zijn. En nee, dat lukt ook heel vaak niet want soms is mijn eigen agenda al vol genoeg om niet ook de agenda van een ander nog in de gaten te hoeven houden. Maar een appje als ik weet dat iemand een rotdag heeft of een kaartje bij een bijzondere gelegenheid, probeer ik er toch altijd wel in te houden. En weet je wat het mooie is? Als een echte vriendin zelf nou eens vergeet om attent te zijn dan is dat ook prima. Want echte vriendschap hoef je niet op een zoutschaaltje te wegen.

Dus lieve vriendin – en je weet vast wie je bent – op deze Nationale Vriendinnendag dus een kleine ode aan jou. Omdat ik van je hou en hoop dat we nog lang vriendinnen zijn.

X – Kris

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.