Leestijd: 4 minuten

Afgelopen weekend volgde ik een workshop smartphonefotografie van Zilverblauw. In het artikel van vandaag lees je wat ik er van vond en wat ik er geleerd heb.

Waarom een workshop smartphonefotografie?

Als dochter van een fotograaf heb ik mezelf ook best wel eens verdiept in het onderwerp natuurlijk. De basisbeginselen van fotograferen ken ik ook redelijk. De belichtingsdriehoek ken ik en ik heb in het verleden zelf ook met uiteenlopende camera’s gefotografeerd. Ik zie ons nog door Namibie reizen met 2 grote body’s van spiegelreflexcamera’s op de achterbank. Op de ene zat een telelens en op de andere een normale groothoeklens of zo.

Maar goed, als dochter van een fotograaf stond fotograferen met mijn smartphone toch lang een beetje gelijk aan vloeken in de kerk. Mijn vader heeft het zelfs wel eens letterlijk gezegd: ‘Maak toch niet zo’n snapshotje maar neem tenminste een fatsoenlijke camera.’

Maar laten we wel wezen: de smartphone is zo’n beetje met onze handen vergroeid tegenwoordig. Onze DSLR’s lagen wat te verstoffen en zelfs mijn toch redelijk compacte systeemcamera neem ik bijna nooit mee als ik ergens heen ga. En natuurlijk: voor de huis-tuin-en-keuken-snapshotjes van Kiki of zo, kan ik het ook prima af met mijn smartphone.

Maar er is ook Krispiratie nog natuurlijk

Voor Krispiratie maak ik – eerlijk is eerlijk – toch best vaak gebruik van stockfotosites. En daar baalde ik best een beetje van. Natuurlijk zien die foto’s er vaak prachtig uit maar ik merkte dat het mij tegelijkertijd ook belemmert in het vinden van mijn eigen beeldstijl voor Krispiratie. Kortom: ik wil dus meer zelf fotograferen.

En Anki van Zilverblauw weet hoe dat moet!

Een hele tijd geleden kocht ik al haar eerste boek Shoot! Een lekker laagdrempelig boek over alle basisbeginselen (en meer!) van fotografie. Sinds afgelopen jaar is haar tweede boek uit. En dat heet Snap! en gaat helemaal over fotograferen met je smartphone.

Ze geeft ook workshops smartphonefotografie en daar had ik me dus voor aangemeld.

Hoe was de workshop inhoudelijk?

De workshop werd gegeven op een zaterdag van 10.30 tot 14.30. Dat lijkt een vrij korte tijd maar dat valt in de praktijk reuze mee.

De workshop bestond grofweg uit 3 onderdelen: Techniek, Compositie en Bewerken.

Techniek

In het gedeelte Techniek vertelde Anki over de mogelijkheden en onmogelijkheden van fotograferen met je smartphone. Welke voordelen biedt je smartphone en waarvoor moet je toch echt een andere camera hebben? Ze gaat uitgebreid in op de verschillen tussen JPEG en DNG en welke mogelijkheden dat biedt voor je fotografie. Natuurlijk oefenen we ook. We installeren Lightroom op onze telefoons en gaan in een opdracht spelen met het aanpassen van de sluitertijd. Dan is het handig dat er regelmatig treinen voorbij de workshoplocatie rijden!

Compositie

In dit gedeelte komt natuurlijk de belangrijke regel van derden aan bod. Verder kijken we naar het maken van close-ups. We leren dat je met een simpel opzetlensje prachtige macrofotografie kunt doen waarvoor je op een gewone camera een veel duurdere lens zou moeten hebben. We hebben het verder over perspectief en Anki geeft veel tips specifiek voor fotograferen met je smartphone. Dat varieert van ‘hoe hou je je telefoon zo recht en stil mogelijk’ tot de waardevolle tip om niet te zoomen met je smartphone.

Natuurlijk gaan we ook nu weer zelf aan de slag. We hebben spulletjes mee moeten brengen om te oefenen. Ik had voor een artikel op Krispiratie een paar beautyproducten die ik wilde reviewen meegenomen en maakte daar mooie composities mee.

Bewerken

In het laatste onderdeel pleit Anki ervoor om het bewerken van foto’s vooral niet over te slaan. Als ze met een paar simpele handelingen zelf laat zien hoe je een foto met wat eenvoudige bewerkingen nog kunt verbeteren is meteen duidelijk wat ze daarmee bedoelt. We stoeien zelf wat met de door ons gemaakte foto’s en leren welke bewerkingsfuncties in Lightroom handig zijn.

Wat heb ik geleerd?

Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik vooral geleerd heb dat ik altijd te laks ben geweest met mijn beeldmateriaal. Gaandeweg de dag merkte ik dat er juist door er de tijd voor te nemen en goed te kijken met weinig middelen hele mooie beelden kunnen ontstaan. Ik nam in het verleden toch vaak de weg van de minste weerstand door standaard uit te wijken naar sites als Pexels, Pixabay of Unsplash voor mijn beeldmateriaal. Dus dat is wel een goed voornemen: meer beeldmateriaal zelf maken en liever iets minder beeld produceren maar wel goed dan kwalitatief slechte foto’s maken. En dat zal heus niet in een keer lukken hoor. Qua tekst heb ik natuurlijk van nature al een eigen schrijfstijl maar qua beeld ben ik daar nog een beetje zoekende in.

En verder heb ik vooral veel praktische tips geleerd. En dat is juist prima. Als ik een hele dag had willen bomen over de belichtingsdriehoek had ik ook mijn vader kunnen bellen of een meer technisch georiënteerde cursus kunnen doen.

En verder? Buiten dat het leerzaam was ook een leuke dag gehad?

Zeker! De workshop is op een inspirerende locatie in een oud schoolgebouw. De andere deelnemers waren ook aardige dames, Anki’s enthousiasme is aanstekelijk en de lunch die verzorgd werd door een lokaal bedrijf was erg smakelijk. Ik heb het boek Snap! ook aangeschaft zodat ik alles nog eens na kan lezen. Kortom, een aanrader deze workshop!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.