Leestijd: 3 minuten

Ik ben altijd een beetje jaloers op mensen die een hele duidelijk hobby hebben. En daar vol passie helemaal in opgaan. Of het nou sushi maken of kerstkaarten-van-theezakjes-knutselen is, het is natuurlijk hartstikke mooi om een hobby te hebben waar je je hele ziel en zaligheid in kunt gooien. Ik heb dat niet. Of niet meer. Of nog niet. Lees je mee?

De definitie van hobby

Eerst dacht ik dat ik weer eens te kritisch voor mezelf was dus heb ik de definitie van ‘hobby’ maar eens opgezocht op Wikipedia:

Onder een hobby wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan die men in zijn vrije tijd uitoefent en die men graag doet.

Hobby’s worden uitgeoefend uit interesse en voor het plezier, niet als betaald werk. Voorbeelden zijn het verzamelen van bijvoorbeeld postzegels of het beoefenen van een sport. Het praktiseren van een hobby kan leiden tot een aanzienlijke kennis, ervaring en vaardigheid. Persoonlijke voldoening staat echter voorop.

Het beoefenen van een hobby kan een kalmerend en therapeutisch effect hebben.

Als ik die definitie ontrafel, ben ik misschien inderdaad wat kritisch voor mezelf en heb ik wel degelijk hobby’s. Ik heb namelijk best activiteiten die ontspannend zijn en die ik graag in mijn vrije tijd doe. Lezen en wandelen zijn dan de dingen die het snelst bij me opkomen. Toch krijg ik daar een beetje een halfslachtig gevoel bij. Zeker als ik ook de zin lees dat het praktiseren van een hobby kan leiden tot een aanzienlijke kennis, ervaring en vaardigheid. Mwah, wandelen en lezen kan iedereen. Waarom heb ik dan weer zonodig de drive om iets te doen wat me meer inspireert of wat meer bijzonder is?

Op de site van SoChicken vind ik nog een tweede definitie:

Een hobby is een bezigheid die je graag uitoefent en waarvoor je bereid bent je te ontwikkelen. In een hobby wil je dus moeite steken om zodoende ‘beter’ te worden op dat gebied. Deze ontwikkeling geeft je een bepaalde kick, voldoening en ontspanning die je inspireert in het dagelijks leven.

Eigenlijk kun je je hobby dus zien als een tweede vakgebied, alleen dan spelenderwijs en ongedwongen.

Wat me in die definitie vooral aanspreekt is het ontwikkelingsaspect. En het feit dat je een hobby kunt zien als spelenderwijs en ongedwongen tweede vakgebied.

Hobby: met je hoofd of met je handen?

Heel lang geleden vroeg een coach mij eens naar mijn hobby’s. Verder dan lezen of (op dat moment) een studie kwam ik toen ook al niet. Hij gaf mij toen de feedback dat dat activiteiten zijn die je vooral met je hoofd doet en aangezien mijn hoofd het toch al vaak zo druk heeft (als HSP’er), ik beter iets kan zoeken om te doen. Dat spookt nu jaren na dato dus nog steeds door mijn hoofd.

Toch heb ik me wel voorgenomen om een hobby te gaan zoeken.

Juist omdat ik veel vanuit huis werk én veel met Kiki ben, vind ik dat ik a) iets buitenshuis moet gaan doen en b) iets moet doen dat me echt ontspanning biedt. Meer dan het half uurtje lezen voor het slapengaan bedoel ik dan. Zo heb ik namelijk in de loop der jaren ook best dingen gedaan die voor een tijdje leuk waren. Ik heb eens een mooie sprei gehaakt maar ik kan haken nou ook weer niet echt mijn hobby noemen. Net zoals sporten wel nooit een hobby zal worden.

Waar liggen mijn interesses?

En dus ben ik nu vooral aan het kijken wat me interesseert. Aangezien ik in mijn vrije tijd niet snel in een museum te vinden ben, ligt een cursus kunstgeschiedenis dus niet echt voor de hand. En hoewel ik erg van vreemde talen hou, vond ik de cursus Spaans van een aantal jaren geleden te cognitief en te weinig gericht op de praktijk. Althans mijn praktijk dan aangezien ik niet wekelijks met Spaans in aanraking kom 😉

Dus: waar liggen mijn interesses? Bij eten en drinken natuurlijk sowieso 😉 Een aantal jaren geleden ben ik eens begonnen aan de studie voor het behalen van je wijnbrevet. En hoewel daar aardig wat theorie bij komt kijken, zou ik dat best wel weer op willen pakken. Of anders een kookcursus. Ik kook best graag en durf ook wel te experimenteren maar ik zou weleens in bijvoorbeeld de Italiaanse keuken willen duiken. En (hoewel beschamend als dochter van een fotograaf) zou ik ook nog wel eens goed willen leren fotograferen. Meer dan de standaardkiekjes bedoel ik dan he.

Zal ik je laten weten hoe de zoektocht naar mijn hobby verloopt? En hoe zit het bij jou eigenlijk? Heb jij zelf een uitgesproken hobby of word je al perfect gelukkig van je dagelijkse rondje met de hond wandelen? Ik hoor het graag!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.