Leestijd: 2 minuten

Vandaag is het de Internationale Dag van het Kinderboek. Ik was zelf al vroeg een boekenwurm en zie dat Kiki diezelfde liefde duidelijk van mij heeft. Daarom vandaag een artikel over kinderboeken. Wat waren mijn favorieten en wat leest Kiki graag?

Lezen is zo leuk

Ik kan zoveel voordelen opnoemen van lezen. Zowel voor volwassen als voor kinderen. Om te beginnen is het natuurlijk een ontspannen bezigheid. Je fantasie wordt geprikkeld en je kunt even helemaal in een andere wereld vertoeven. Lezen stimuleert de verbeeldingskracht veel meer dan een filmpje bijvoorbeeld.

Daarnaast vergroot het je woordenschat. Zeker bij kinderen. Ik heb eens gehoord dat Kiki de woordenschat heeft van een kind van ongeveer 5. Het feit dat we haar vaak voorlezen (dagelijks) draagt daar vast aan bij.

Tot slot zorgt lezen voor sociale ontwikkeling. Kinderen leren hoe relaties werken, krijgen moreel besef en leren door zich met hoofdpersonen te identificeren hoe ze bijvoorbeeld emoties kunnen benoemen.

Boekenwurm

Zodra de kans zich voordeed hebben wij Kiki dan ook aangemeld bij de bibliotheek. Voor kinderen is dat gratis wat ik heel goed vind. Zo kan je financiële situatie in ieder geval geen excuus zijn. Kiki vindt het ook erg leuk om door de bibliotheek te struinen. Ze mag zelf haar boeken uitzoeken en vaak begint het voorlezen ter plekke al.

Iedere avond voor het slapengaan, lezen wij haar sowieso voor en verder als ze er zin in heeft. Sommige boekjes hebben we al zo vaak gelezen dat ze de tekst inmiddels van buiten kent.

Zo heeft ze een verhaaltje van Bumba dat ze leuk vindt. Maar Bumba is natuurlijk Vlaams. Dus staat er letterlijk in het verhaal dat Bumba ‘zijn nieuwe paraplu aan zijn vrienden wil tonen’. Steeds als ik voorlees, lees ik dat Bumba zijn nieuwe paraplu aan zijn vrienden wil laten zien. Toen er eens iemand anders voorlas en wel ’tonen’ zei, werd die persoon er toch even fijntjes op gewezen dat ze niet ’tonen’ moest zeggen maar ‘laten zien’. 😉

Mijn favorieten van vroeger

Ik was er al vroeg bij qua lezen. Voordat ik naar school ging, kon ik namelijk al lezen. Dat had ik mezelf aangeleerd door bij ieder woord dat ik las aan mijn ouders te vragen wat er stond. Dat zal voor hen ongetwijfeld erg lastig geweest zijn maar voor mij ging een wereld open met ieder woord dat ik leerde. Ik had er duidelijk aanleg voor want ik leerde al snel de betekenis van bepaalde lettercombinaties. In mijn eerste jaren op de lagere school heb ik dan ook aangepast les gehad omdat ik qua leesvaardigheid voor liep op mijn klasgenootjes.

Mijn allereerste echte boeken waren Wipneus en Pim en Pinkeltje. Ik heb gelukkig nog steeds een krat in de garage staan waar die boeken in zitten. Je snapt misschien dat die voor mij veel waard zijn.

Kiki’s favorieten

Kiki heeft nog niet echte favorieten. Eigenlijk leest ze alles wat los en vast zit. Bumba en Dikkie Dik zijn natuurlijk leuk vanwege de plaatjes maar ook Jip en Janneke vindt ze leuk om voorgelezen te krijgen. Of Tip de Muis. En natuurlijk zijn ook hier de klassiekers Dribbel, Nijntje, Rupsje Nooitgenoeg, Woezel & Pip en Kikker en zijn vrienden in de boekenkast te vinden.

Ik hoop in ieder geval dat ze de liefde voor lezen lang houdt. Want lezen maakt je een rijker mens. Niet in je portemonnee maar geestelijk toch zeker!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.