Leestijd: 3 minuten

Ik hou niet echt van muziek. Wij hebben twee mooie Sonos-speakers in de woonkamer staan maar die staan vaker uit dan aan. Toch kan ik soms heel erg genieten van muziek. Over die haat-liefdeverhouding met muziek gaat dit artikel.

Vroeger was alles beter ­čśë

Ik ben nooit een echte muziekliefhebber geweest. Misschien in mijn middelbareschooltijd midden jaren ’80 nog wel het meest. Toen draaide ik op mijn kamertje vaak herrie (aldus mijn ouders). En ik nam op vrijdagmiddag altijd de hele top-40 op op een cassettebandje. Ja, die had je toen nog. Ik was fan van Prince (toen al) en a-ha (take on meeee).

Later ging ik steeds minder muziek spelen. Zoals gezegd hebben we best een mooi muzieksysteem maar staat het nauwelijks aan. Ik heb gewoon graag stilte om me heen. Zelfs als ik alleen thuis ben. Ik heb wel eens gekscherend gezegd dat ik mezelf niet kan horen denken als er muziek aan staat. Ook in de auto staat de radio uit en als ie wel aan staat, luister ik meestal naar een actualiteitenprogramma. Ik kan het wel weer op hsp gooien maar dat vind ik ook wel makkelijk klinken.

Muzieksmaak. Of geen smaak zeg maar.

Als ik dan wel eens luister dan zijn het vaak Spotify-afspeellijsten met een beetje lounge-achtige muziek. Zeg maar het min of meer easy listening genre. Franse chansons en klassieke muziek kan ik ook wel waarderen. Toen ik zwanger was van Kiki speelde ik zelfs vrij veel klassieke muziek.

Ik heb dus ook geen flauw idee van de hitlijsten van het ogenblik. Ik nam net even de proef op de som en de helft van de artiesten zegt mij niet eens iets laat staan dat ik een nummer zou herkennen.

Het grappige is: vanochtend moest ik het hele huis stofzuigen en toen had ik wel muziek op staan. Oortjes in en mijn afspeellijst met favorieten op. Het zal je misschien niet eens verbazen dat een groot deel van die favorieten dus ook uit de eighties stamt (nee, geen Feargal Sharky of Glenn Medeiros hoor).

Uitvaartmuziek

En weet je wat dan heel raar is? Als ik zo naar die all time favourites aan het luisteren ben, dan denk ik regelmatig ‘Ja! Deze wil ik op mijn uitvaart gespeeld hebben.’ Natuurlijk ben ik nog lang niet van plan om dood te gaan maar muziek bij uitvaarten heeft me altijd erg gefascineerd. Vorig jaar was ik eens bij de uitvaart van een veel te jong gestorven familielid en hoorde ik deze versie van The Sound of Silence van Disturbed. Kippenvel. En nu nog.

Sommige songs vind ik op zich ook helemaal niet bijzonder maar dan zit er wel een geweldige herinnering aan.

Dat heb ik met dit nummer dat we op onze rondreis door Zuid-Afrika regelmatig met het hele reisgezelschap zongen.

Maar goed, om nog even terug te komen op die muziek voor mijn uitvaart. Ik heb nu nog een aardige long list zeg maar. Dus mijn nabestaanden mogen kiezen. Zolang ze Sometimes it snows in April van Prince en Achter de Hemelpoort van Boudewijn de Groot sowieso maar kiezen.

 

Nog wat willekeurige favorieten

Een kwartiertje struinen door de Top 2000 lijst, levert toch nog best veel ja!-momenten op. En het zal niet echt verrassend zijn dat er weinig echt actueels bij zit. En veel Prince. Hoewel ik me daarin toch aardig beperkt heb ­čśë Enige lijn of stijlvastheid kan ik er in ieder geval niet in ontdekken.

 • Under the bridge – Red Hot Chilipeppers
 • Paint it black – The Rolling Stones
 • Another Brick in the Wall – Pink Floyd
 • Don’t stop me now – Queen
 • Bohemian Rhapsody – Queen
 • Hallelujah – Leonard Cohen
 • Walk Away – Racoon
 • My Town – Racoon
 • Fragile – Sting
 • De Bom – Doe Maar
 • Californication – Red Hot Chili Peppers
 • Money for nothing – Dire Straits
 • Formidable – Stromae
 • Home – Dotan
 • Troy – Sinead O’Connor
 • Walk of life – Dire Straits
 • When Doves Cry – Prince
 • Let’s go crazy – Prince
 • Sign o’the Times – Prince
 • The Cross – Prince
 • Darling Nikki – Prince
 • Anna Stesia – Prince
 • Positivity – Prince

… en naar nu blijkt kan ik zo toch nog wel even doorgaan.

Hoe zit het met jouw muzieksmaak? Ben je een echte liefhebber en zo ja, van wie of welk genre? En denk jij ook wel eens na over de muziek van je uitvaart of ben alleen ik zo gek?

 

 

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.