Leestijd: 2 minuten

Laatst was ik weer eens op een leuke plek. En aangezien ik mijn geheime adresjes echt niet alleen voor mezelf wil houden, deel ik het hier graag met jou. Ik was bij Villa Augustus in Dordrecht.

Villa Augustus

Villa Augustus is een hotel en restaurant midden in een moestuin aan het Wantij in Dordrecht. Het is gevestigd in een oude watertoren uit 1882. Dit soort gebouwen spreken altijd nogal tot de verbeelding. Vooral als ze eeuwen later een heel andere bestemming krijgen. Qua uitstraling en sfeer doet het me wel een beetje denken aan Hotel New York in Rotterdam. Aan alle kanten ademt het historie zij het dan in een andere context dan Hotel New York natuurlijk.

Hotel – restaurant – markt – tuinen

Hotel

Villa Augustus is dus een hotel met 37 kamers. Geen enkele kamer is hetzelfde en bij alle kamers krijg je het gevoel van huiselijkheid. Alsof je niet in een hotel bent maar bij iemand thuis logeert. De lantarenkamer ligt op de bovenste verdieping. Via een wenteltrap kom je in de glazen lantaren op de kop van de watertoren. Wat moet het machtig mooi zijn om daar te slapen. Alleen het uitzicht lijkt me al geweldig.

Restaurant

Verder is er ook een restaurant. Dat is gevestigd in het voormalige pompgebouw dat midden in de tuin ligt. Zowel de tuinman als de kok kunnen hier hun hart ophalen. De tuinman levert rechtstreeks aan de kok die er natuurlijk de meest verse gerechten mee kan maken.Er wordt zo veel mogelijk biologisch gewerkt en vanaf je zitplaats kun je mooi de open keuken in kijken waar de koks aan het werk zijn. De menukaart is uitgebreid en er is voor ieder wat wils. Al moet ik zeggen dat onze kleine, slechte eter zich moest behelpen met een stuk chocoladetaart als lunch. Voor de kleintjes zou er iets meer aandacht aan de menukaart besteed mogen worden. Overigens was het wel een van de lekkerste chocoladetaarten die ik ooit geproefd heb. Je kunt in het restaurant ook ontbijten en terecht voor een high tea.

Markt

Je komt Villa Augustus binnen via de markt. Waar vroeger de waterpompen op volle toeren draaiden worden nu voor je neus vers brood en andere lekkernijen gemaakt. Er is een bakkerij, een groente- en fruitafdeling, een antipastivitrine en je koopt er leuke hebbedingen zoals servies, boeken, ansichtkaarten en kunst.

Tuin

Tot slot beschikt Villa Augustus nog over een tuin van 1,5 hectare. Onderverdeeld in een moestuin, boomgaard, Italiaanse tuin, een bosje en zelfs een citroenbomenkas is er genoeg te zien en te ruiken. De tuin werd in 2010 zelfs door het Engelse Gardens Illustrated als eerste niet-Engelse tuin uitgeroepen tot Garden of the Year.

En alsof dit alles het nog niet genoeg tot Leuke Plek maakt, zijn er ook met enige regelmaat culturele activiteiten te doen in Villa Augustus. Het programma daarvoor staat uiteraard op de website.

Kortom: Villa Augustus mag zichzelf met recht een Leuke Plek noemen. Het Krispiratie Keurmerk verdienen ze!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.