Leestijd: 6 minuten

Zes jaar geleden ben ik met JW een weekendje naar Reims en Epernay geweest. We waren er toen ver in het najaar. Dit keer wilden we de champagnestreek weleens in het voorjaar bezoeken en vrienden van ons wilden ook graag mee. En dus togen we weer richting Frankrijk. In de hoop met een volle kofferbak terug te rijden šŸ˜‰ In dit artikel lees je het verslag van ons champagnetripje.

Vrijdag

Reis en hotel

De dag begint voor ons al heel vroeg. JW brengt Kiki naar zijn ouders in Overijssel. Laten we zeggen dat dat niet bepaald op de route naar Frankrijk ligt maar ach, wat maakt het uit. Als hij weer terug is, heb ik koffie gezet voor onderweg en de koffers gepakt en kunnen we ‘en route’. Wij rijden via Breda en Antwerpen waar het op de ring natuurlijk weer behoorlijk druk is.

Om 3 uur ’s middags komen we aan in Reims. Ik heb het Novotel Suites geboekt dat aan de rand van het centrum ligt. Dit is een prima hotel. Niet bijzonder sfeervol maar de kamers zijn heel ruim en schoon, het personeel is vriendelijk en het ontbijt is ook goed.

We checken in, dumpen onze bagage en rijden meteen door naar Epernay waar ik een rondleiding bij Moet & Chandon gereserveerd heb. Daar ontmoeten we ook onze vrienden die op eigen gelegenheid naar Frankrijk afgereisd zijn. Wij hebben de rondleiding 6 jaar geleden ook al eens gedaan maar zij nog niet.

Moƫt & Chandon

De rondleiding is interessant. Hoe vaak ik het verhaal ook hoor, ik blijf het fascinerend vinden hoe er van zoiets simpels als een druif zoiets goddelijks als champagne gemaakt kan worden. Champagne is trouwens een van de weinige dingen waar je me ’s nachts voor wakker mag maken.

Na afloop van de rondleiding krijgen we twee Moƫt & Chandon ImpƩrial champagnes te proeven. De rosƩ kan mij iets minder bekoren maar de gewone smaakt prima. We merken wel al snel dat we wat moe van de rit zijn en ook een beetje hongerig inmiddels dus we doen rustig aan.

Na het bezoek aan MoĆ«t & Chandon rijden we (in de vrijdagmiddagspits) terug naar Reims waar we ook onze vrienden inchecken in het hotel. Jammer genoeg voelt de mannelijke helft van onze vrienden zich niet zo lekker dus gaan we na ons wat opgefrist te hebben, slechts met z’n drieĆ«n uit eten in de stad. Voor vanavond heb ik niets gereserveerd en we komen uit bij een Marokkaans restaurant waar we okĆ© eten. Het is niet bijzonder goed maar wel eens wat anders dan anders. Voor een compleet zoveelgangendiner zijn we ook wat te moe.

Zaterdag

Bij het opstaan hopen we dat onze vriend na een goede nachtrust wat opgeknapt is maar het tegendeel blijkt waar. Hij heeft flink griep en ze besluiten dan ook terug te reizen naar Nederland. Dat is natuurlijk een domper. JW en ik waren hier immers al eens geweest en het leek ons juist zo leuk om de ervaring met onze vrienden te delen. Maar het is niet anders. Ziek is ziek en voor hen is het vervelender dan voor ons.

Na het ontbijt nemen we dan ook afscheid en gaan JW en ik samen op pad.

Route Touristique du Champagne

Samen rijden we de Route Touristique du Champagne. Die route is in totaal 700 km lang en voert door alle bekende en onbekende champagnedorpjes. Natuurlijk rijden wij niet de hele route maar maar een deel. Zes jaar geleden deden we dat ook. Toen was alles uitgestorven in het najaar, nu begint het wat meer te leven. Voor druiven aan de ranken is het nog te vroeg in het seizoen maar de route zelf is supermooi en we hebben geweldig weer.

Dom Perignon in Hautvillers

We bezoeken ook het dorp Hautvillers dat de geboorteplaats van de champagne genoemd wordt omdat hier in de abdij Dom Perignon keldermeester was. Een paar belangrijke innovaties op het gebied van de champagneproductie worden aan hem toegeschreven zoals de extra sterke glazen flessen waardoor een tweede gisting op fles mogelijk werd en de muselet waarmee de champagnekurk op zijn plaats gehouden wordt. Het onroerend goed van de abdij van Hautvillers kwam na de Franse Revolutie in handen van de oprichter van Moƫt & Chandon. Dit champagnehuis eert Dom Perignon in sommige jaren nog steeds met een naar hem vernoemde champagne.

Tot zover de geschiedenisles. We rijden door naar Epernay waar je natuurlijk sowieso even over de Avenue du Champagne moet rijden waar alle grote champagnehuizen hun hoofdkantoor hebben en met elkaar wedijveren om het mooiste gebouw.

Proeven en kopen

Vervolgens lopen we naar de champagnewinkel waar we 6 jaar geleden veel champagne ingeslagen hebben. Volgens mij is de winkel inmiddels van eigenaar veranderd. Je kunt hier een champagneproeverij doen van 5 verschillende champagnes. Achtereenvolgens proef je dan:

 1. een Blanc de Blancs die volledig van Chardonnay-druiven gemaakt is. Een frisse, delicate en minerale champagne die de Fransen vooral drinken als aperitief bij de lunch
 2. een Blanc de Noirs die voor 50% uit Pinot Noir en 50% uit Pinot Meunier bestaat. Deze wordt vooral aanbevolen als aperitief bij de avondmaaltijd.
 3. een Blanc de Noirs die voor 100% uit Pinot Noir bestaat. Dit is een champagne met meer structuur en karakter. Hij is meer ‘wijnachtig’ dan de andere twee en wordt vooral gedronken tijdens de maaltijd of voor het slapengaan.
 4. een blending rosƩ die gemaakt is door rode wijn en witte wijn te mengen en daar champagne van te maken. Een lichtroze champagne die straks prima smaakt op een zonnig terras.
 5. een Maceration RosƩ waarin de schil van de zwarte druiven is meegegist. Van deze champagne ligt de smaak vrij dicht bij die van rode wijn.

Voor zo’n proeverij betaal je 15 euro maar dan heb je wel een goede indicatie van de champagnes die je eventueel zou kunnen kopen. Wij besluiten van 1, 3 en 4 ieder een doos te kopen en ook nog drie champagnes die we niet geproefd hebben maar die lijken op deze 3. Die 3 zijn dus een gokje šŸ˜‰

Voor 6 dozen wijn tellen we ruim 700 euro neer. Dat is dus gemiddeld bijna 20 euro per fles. Van de 6 dozen zijn er al 3 voor anderen bedoeld en de rest is voor onszelf. We merken dat in die 6 jaar de prijzen wel aardig gestegen zijn. Indertijd kon je voor 10 a 15 euro een heel prima champagne kopen, nu koop je bijna niets meer onder de 20 euro. Enkel voor het prijsverschil met Nederland hoef je dus niet per se naar Frankrijk te rijden. Maar op deze manier ontdek je natuurlijk wel veel lekkere champagnes die je hier niet vindt in de winkels. Het is weer eens wat anders dan de geijkte Pommery of Veuve Clicquot natuurlijk. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat ze de prijs van de proeverij niet in mindering brengen op het totaal. Als je nou besluit niets te kopen, snap ik het maar het zal wel Hollandse zuinigheid van mij zijn.

Ook realiseer ik me vandaag weer eens hoe raar wij Nederlanders in het algemeen met champagne omgaan. Wij rukken vaak alleen een fles open tijdens de jaarwisseling in de slechtst denkbare combinatie met oliebollen. En ook in restaurants krijg je eerder een glas cava of prosecco dan dat er champagne op de kaart staat. Jammer toch!

Lunchtijd!

Nadat we onze inkopen gedaan hebben, vragen we aan de dame van de winkel om een tip voor een goed restaurant. Zij stuurt ons naar een prima rotisserie met een heel fijn terras waar het met dit weer prima toeven is. Natuurlijk drink ik een lekker glas champagne bij de lunch en we genieten volop.

Reims

Na de lunch bezoeken we nog wat winkels tussen Epernay en Reims en in Reims maar we besluiten niet nog meer te kopen. We gaan de kathedraal van Reims nog even is. Het bouwwerk is mooi en zeker het ronde venster maar van binnen is er niet veel aan. Toch is dit wel de kathedraal waar alle Franse koningen gekroond werden dus de historische waarde is groot.

Aan het einde van de middag gaan we terug naar het hotel. De lunch valt me zwaar en ik ben natuurlijk ook niet gewend om zoveel champagne op een dag te drinken. Even een dutje, in bad en omkleden dus šŸ˜‰

Een goed diner

Voor ’s avonds heb ik een van de betere restaurants van Reims gereserveerd. De verwachting is dan ook hooggespannen. Een restaurant echt sfeervol aankleden kunnen ze in Frankrijk nog steeds niet zo goed maar dat zegt niets. Ik heb weleens vreselijk lekker gegeten in het meest onooglijke restaurantje.

We worden weliswaar hartelijk ontvangen maar moeten toch wel 20 minuten wachten voordat we aan ons aperitief (champagne natuurlijk!) zitten. Gelukkig is het eten helemaal geweldig.

Ik bestel vooraf een foie gras. EendenleverpatƩ dus. Ja, ik weet het, ethisch is daar veel over te zeggen maar zo heel af en toe mag het van mij. De patƩ wordt geserveerd met een compote van kumquat en een soort ontbijtkoek. Superlekker! JW heeft een stuk lauwwarme ham onder een korst met mosterd. Ook dat is heerlijk.

Als hoofdgerecht kozen we allebei voor lam. Het vlees wordt geserveerd met een kruidenkorst en een saus met rozemarijn. Top!

Als nagerecht kiezen we allebei voor de kaasplank. In tegenstelling tot wat we gewend zijn, kregen we geen uitleg bij de verschillende kazen maar ze smaakten gelukkig perfect.

We dronken tijdens het diner een heerlijk Chablis uit de Bourgogne en genoten al met al volop van de klassieke Franse keuken.

Moe maar vooral voldaan rolden we vervolgens terug naar het hotel en ons bed in.

Zondag

We besloten dat het het beste was om na het ontbijt meteen weer naar Nederland te rijden. Het is toch 5 uur rijden naar mijn schoonouders waar we Kiki op moesten halen. We kozen deze keer voor de route door de Ardennen en die was mooier dan de heenweg (maar wel met slechter asfalt ha ha). Om half drie ’s middags arriveerden we bij opa en oma waar we ons meisje weer in de armen konden sluiten. En zo kwam er een einde aan een kort maar krachtig champagneavontuur.

Nog wat tips:

Hotel in Reims (PS van Reims naar Epernay is ongeveer 30 minuten rijden)

Verschillende rondleidingen bij Moƫt & Chandon (het prijsverschil heeft enkel te maken met de te proeven champagnes, niet met de rondleiding zelf)

Veel tips voor champagnehuizen die je kunt bezoeken

Restaurant l’Alambic in Reims.

Volg mij ook op social media!

6 reacties

 1. Leuk artikel!

  Wij zijn fan van de champagnes van Roger-Constant Lemaire in Villers sous ChĆ¢tillon, een absolute aanrader.

  In het weekend zijn ze op zaterdag de hele dag en op zondag in de ochtend geopend.

  Voor meer informatie http://www.champagne-lemaire.fr

 2. Kristel

  Bedankt voor de aanvulling! Dan moet ik die ook maar eens gaan proeven