Leestijd: 3 minuten

Een paar jaar geleden heb ik eens een kleurenanalyse laten doen. Dat was letterlijk een verhelderende ervaring. Vooral omdat ik nu veel beter weet wat bij me past qua kleding, accessoires en make-up. In het artikel van vandaag lees je in het algemeen wat een kleurenanalyse inhoudt en hoe je er je voordeel mee kunt doen.

Wat is een kleurenanalyse?

Bij een kleurenanalyse breng je je natuurlijke kleurtype in kaart. Daarmee kijk je vooral naar iemands haar- en huidkleur en de kleur ogen. Een kleurconsulent helpt je om te bepalen of je een zomertype, lentetype, herfsttype of wintertype bent. Daarbinnen zijn zelfs nog veel meer schakeringen mogelijk!

Waarom zou je een kleurenanalyse doen?

Persoonlijk merkte ik vaak wel dat ik er in de ene kleur beter uitzag dan in de andere. Als ik zwart dicht bij mijn gezicht draag zie ik er eerder moe uit, terwijl koraal mijn uitstraling juist op lijkt te frissen. Maar verstand had ik er niet van. Ik wilde dus graag weten welke kleuren nu echt goed bij mij passen en hoe ik die het beste toe kan passen in mijn garderobe.

Wat voor voordelen heeft een kleurenanalyse?

Het eerste voordeel is gemak. Als je weet welke kleuren je goed staan, winkelt dat toch een stuk makkelijker. Zeker als je dan voor goede basics kiest kun je met minder kledingstukken een beter uitgebalanceerde garderobe samenstellen.

Als je kleuren draagt die bij je passen, zie je er beter uit en als je er beter uitziet straal je dat ook uit. De vraag ‘of je misschien ziek bent’ als je een kleur draagt die niet echt bij jouw kleurtype past, is voorgoed verleden tijd.

Hoe gaat zo’n kleurenanalyse?

Ik was met een vriendin naar een kleurenconsulent in Eindhoven. Google gerust want er zijn veel verschillende consulenten actief. Er zal er dus vast ook een in jouw regio zitten. Tijdens de kleurenanalyse wordt er eerst naar de kleur van je haar, huid en ogen gekeken. Dat zegt een consulent namelijk al veel. Hij of zij vraagt ook door. Mijn haar is immers koel geblondeerd maar mijn natuurlijke haarkleur is eerder warm.

Uiteraard krijg je ook uitleg over de verschillende kleurtypen die er zijn. Ik noemde al de lente-, zomer-, herfst-, en wintertypes maar daarbinnen zijn ook nog onderverdelingen. Zo ben ik zelf bijvoorbeeld een licht lentetype maar je hebt ook nog het heldere lentetype.

Vervolgens ga je onopgemaakt voor een spiegel zitten of staan en worden er doeken in verschillende kleuren en kleurintensiteiten onder je gezicht gehouden. Vooral dit gedeelte is heel interessant. Je ziet gewoon ter plekke dat als je bijvoorbeeld tomaatrood onder je gezicht houdt dat je eruit ziet of je 3 nachten niet geslapen hebt, terwijl een andere schakering rood zoals koraal bijvoorbeeld je hele gezicht oplicht.

Verder kreeg ik ook advies over basiskleuren en topkleuren. Ik kan bijvoorbeeld beter geen zwart als basiskleur dragen maar bepaalde blauw- en bruintinten wel. De topkleuren zijn de kleuren die echt iets voor je doen en die je bijvoorbeeld in de buurt van je gezicht in de vorm van een shirt of sjaal terug kunt laten komen.

Zo’n workshop is dus letterlijk heel verhelderend. Zo heb ik altijd gedacht dat ik beter geen rood kan dragen maar weet ik nu dat dat onzin is zolang ik maar de juiste kleur rood draag.

Aan het einde van de workshop kregen mijn vriendin (een herfsttype) en ik ook nog advies over welke make-up en sieraden het beste bij ons passen. De kleur van je oogschaduw, lippenstift en blush zijn immers ook heel bepalend voor je uitstraling. Als lentetype past bij mij een perzikkleurige blush veel beter dan een hardroze variant. En ik kan beter kiezen voor goudkleurige sieraden dan voor zilver of staal. Daarin komt het verschil tussen warme en koele kleuren ook weer naar voren.

Tot slot kregen wij ook een overzicht mee naar huis van de kleuren die het beste bij ons passen en een kaartje op creditcardformaat dat handig is om tijdens het winkelen bij je te hebben.

Meer weten?

Weet jij welk kleurtype je bent? Laat gerust je vragen of opmerkingen achter in de reacties. Wil je bijvoorbeeld meer weten over make-up voor jouw kleurtype of over de kleurenanalyse zelf? Ik maak graag een vervolg op dit artikel. Wil je weten wat jouw kleurtype is? Maak dan zeker eens een afspraak met een consulent bij jou in de buurt. Ik garandeer je dat het de (niet eens zo grote) investering waard is.

PS Ook op YouTube vind je heel veel nuttige video’s over kleuranalyse. Bekijk bijvoorbeeld deze video’s eens.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.