Leestijd: 2 minuten

Aanstaande dinsdag is het de dag van de couveuseouders. Je staat er als ouder van een kerngezond kind niet zo vaak bij stil dat er ook veel kindjes zijn die niet zo’n goede start gehad hebben. Vandaag doe ik dat wel. Met een persoonlijk verhaal.

Het is begin 2015

Kiki is net een half jaar oud en ik geniet met volle teugen van het moederschap als mijn vriendin Lieke heel enthousiast meldt dat zij tante wordt. Geweldig! De hormonen gieren nog door mijn lijf dus alles wat maar in de verste verte met baby’s te maken heeft, is welkom. Natuurlijk ben ik hartstikke blij voor haar.

Eind april schrik ik toch wel wat als Lieke meldt dat haar nichtje met 27 weken zwangerschap is geboren. Ze heet Fieke en hoewel ze natuurlijk heel klein is en in de couveuse ligt, is iedereen positief.

Blijdschap slaat om in verdriet

Groot is dan ook het verdriet als Fieke na 2 weken een infectie krijgt en overlijdt. Zelfs ik, die het verhaal alleen maar vanaf de zijlijn gevolgd heeft, ben er erg ontdaan van. Ik kan me niet eens voorstellen wat Fieke’s ouders nu moeten doormaken.

Groot verdriet omzetten in iets positiefs

Ik heb er daarom extra veel bewondering voor dat Fieke’s moeder Meike en onze vriendin Lieke ondanks hun verdriet al vrij snel een positief initiatief opstarten: het Fieke Dekentje en Geurdoekje.

Fieke lag zelf in de couveuse namelijk onder een zelfgemaakt dekentje. Dat gaf niet alleen warmte maar ook geborgenheid. Geborgenheid die je als ouders van een couveusekind moeilijk zelf kunt bieden.

Meike en Lieke gingen zelf dekentjes maken. En geurdoekjes. Die geurdoekjes kunnen ouders op hun eigen huid dragen en als het hun geur opgenomen heeft, onder het hoofdje van hun kindje in de couveuse leggen.

Stichting Fieke

De dames startten eerst heel klein

Maar inmiddels naaien er veel vrijwilligers mee om zo veel mogelijk Fieke-pakketjes te kunnen maken. Meike en Lieke willen namelijk dat ieder kindje dat op een NICU-afdeling ligt zijn of haar eigen Fieke-pakketje krijgt. Niet alleen geven de dekentjes kleur aan een NICU-afdeling maar voor de ouders vormen ze ook een mooie herinnering aan een speciale periode.

Help je mee?

De Fieke Pakketjes zijn cadeautjes voor al die kleine hummeltjes en hun ouders. Maar Stichting (jaja, inmiddels zijn ze een heuse Stichting) Fieke kan daarbij wel hulp gebruiken. Voor EUR 5 kun je een couveusekindje al een Fieke pakketje geven. En ben je zelf handig met de naaimachine? Dan kun je misschien wel helpen met het naaien van de dekentjes en geurdoekjes.

Gun jij ieder kindje een fijne start in het leven? Sta dan aanstaande dinsdag eens even stil bij al die kleine hummeltjes die niet zo’n gunstige start hebben. 

Stichting Fieke

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.