Leestijd: 4 minuten

De vakantieperiode komt er weer aan en aangezien wij zelf bijna op vakantie gaan, dwong mij dat om weer even na te denken hoe ik dat vorig jaar ook alweer deed, zo’n lange autorit met Kiki. In dit artikel vind je daarom al mijn tips voor een lange autorit met je peuter verzameld.

autorit peuter

Voorbereiding

Betrek je peuter bij de voorbereiding. Kiki vraagt tegenwoordig vaak hoe lang we in de auto moeten zitten als we ergens heen gaan. Als we bijvoorbeeld naar opa en oma gaan druk ik de reistijd uit in een aantal afleveringen van haar favoriete series. ‘We moeten net zo lang in de auto zitten als 5 ‘Casper en Emma’s duren.’

Zorg er daarnaast ook voor dat je zelf goed uitgerust bent en ga vooral niet jakkeren. Ik heb het nooit zo begrepen waarom mensen midden in de nacht willen gaan rijden om een autorit van 1500 km in ruim een dag te doen. Zelfs niet als je geen kinderen hebt. Wij moeten dit jaar een kleine 1000 km. rijden en doen dat al in 2 dagen. Dan rijden we de eerste dag het langste stuk, zoeken ’s middags ergens een leuke camping op en hoeven dan de volgende dag nog maar een paar uurtjes te rijden.

Overigens heeft ’s nachts rijden natuurlijk wel weer voordelen als je a) zelf goed uitgerust bent en b) kinderen hebt die makkelijk slapen in de auto.

Vermaak voor onderweg

Een tas met cadeautjes

Vorig jaar kocht ik voor Kiki bij de Action voor een paar euro een tas vol kleine speelgoedjes. Bij iedere stop die we onderweg maakten, mocht ze dan een klein cadeautje uitpakken.

Lang leve Netflix

Ook hebben we vorig jaar veel van haar favoriete series van Netflix gedownload zodat ze die onderweg op de iPad kon kijken. Helaas merkten we wel dat ze daar misselijk van werd dus daarom zorgen we dit jaar ook voor middeltjes tegen wagenziekte. Eens kijken of het wel helpt met een tabletje Primatour, een polsbandje met drukpunten of het ouderwetse watje in het oor.

Of anders een luisterboek

Via de bibliotheek, Storytel of Spotify kun je natuurlijk ook veel luisterboeken downloaden. Als kinderen misselijk worden van tv kijken achterin, zou je dat kunnen overwegen.

‘Ouderwetse’ spelletjes

Maar natuurlijk heb je echt niet per se een iPad of luisterboek nodig. Wat is er bijvoorbeeld mis met een ouderwets spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ of ‘Ik ga op vakantie en neem mee …’?

Maak een speeltafel

Er zijn speciale ‘speeltafels’ te koop met opstaande randen waardoor je kind in de auto of in het vliegtuig lekker kan spelen. Er zitten opbergvakken in waardoor je bijvoorbeeld een kleurboek altijd bij de hand hebt. Als je een autostoelorganizer aan de voorstoel bevestigt, heb je nog meer ruimte om kleine dingetjes binnen handbereik te houden.

En hou regelmatig pauze

Zelfs als wij zonder kind lang moeten rijden, houden we toch wel iedere 2 uur een korte pauze. Met kind neem je dan bijvoorbeeld een bal of een springtouw mee zodat je kind tijdens die pauze even kan uitrazen. Vorig jaar in Zweden stopten wij onderweg vaak bij een McDonald’s omdat die meestal wel een speeltoestel op het terrein hebben.

Bescherming tegen zon en warmte

Als je naar een warm land op vakantie gaat, zorg je er natuurlijk voor dat je voorbereid bent op hoge temperaturen in de auto. Maak gebruik van zonneschermen of hang anders doeken voor de ramen (lang leve de hydrofiel).

Zet liever geen raampjes tegen elkaar open zorg dat je juist op het heetst van de dag regelmatig pauzeert. Natuurlijk zorg je ook voor voldoende drinken (gewoon water is natuurlijk het beste) en trek je je kind meerdere laagjes kleding aan zodat je op verschillende temperaturen berekend bent.

Jij bent natuurlijk niet ‘zo’n ouder’ maar ik zeg het toch maar even: laat je kind niet in de felle zon in een stilstaande auto zitten.

Eten, drinken, snacks

Natuurlijk zorg je ook voor voldoende eten en drinken. Wij hebben tijdens onze vakantierit sowieso de campingkoelkast naast Kiki op de achterbank staan dus dan hebben we altijd gekoeld eten en drinken bij de hand. Ik zorg voor lekkere lunchpakketjes (wraps!) maar ook voor snacks voor onderweg. Uiteraard mag er best gesnoept worden, maar op de achterbank geef ik toch liever een stuk fruit of een koekje dan kleine snoepjes. Ik ben als kind zelf eens bijna gestikt in een Rang-snoepje (wie kent ze  nog?!)

Drinken geef ik tijdens de rit gewoon in een rietjesbeker al kan ze natuurlijk best uit een gewone beker drinken. Ik zit alleen niet echt te wachten op een waterballet achterin. Daarover gesproken: als je de ruimte hebt, hou dan ook een grote fles water bij de hand waarmee je eventuele viezigheid schoon kunt maken. Vochtige doekjes heeft iedere mama wel standaard bij zich. Toch?

Last but not least: vergeet de favoriete knuffel niet

Je zou vast niet de eerste ouder zijn die kilometers terug naar huis moet rijden omdat de favoriete knuffel nog thuis ligt.

Heb jij zelf nog een goede tip? Laat hem dan zeker achter in de reacties.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.