Leestijd: 5 minuten

Al een aantal jaren ga ik ieder jaar rond Pinksteren met een vriendin naar Zuid-Engeland. Inmiddels ben ik erg aan die tripjes gehecht geraakt. Niet alleen is het geweldig om weer eens een paar dagen niet hoofdzakelijk mama te zijn, maar Zuid-Engeland is zo mooi. Vandaag deel ik wat tips met je. En een voorbeeld reisschema.

Waarom Zuid-Engeland?

Oorspronkelijk was het geval dat juist mijn vriendin graag naar Engeland wilde maar haar man niet. Die heeft het idee dat het in Engeland altijd slecht weer is. Inmiddels lachen wij daar een beetje om want wij hebben nog nooit slecht weer gehad. Anyway, ik offerde me de eerste keer wel op als slachtoffer om met haar mee te gaan ­čśë

Verder is het zo dat links rijden voor ons toch wel een dingetje is. Ik durf het al helemaal niet en dat is gezien mijn motoriek waarschijnlijk wel het beste. In Namibie heb ik het wel gedaan maar daar kom je hele dagen niemand tegen dus who cares als je je een keer vergist in de rijbaan? Maar mijn vriendin vindt het ook best spannend (maar zij doet het toch maar mooi!). Ze durft alleen geen hele lange afstanden te rijden dus hebben we tot nu toe steeds in een straal van een uurtje rijden vanaf Folkestone gezocht.

Gelukkig is in die regio zo veel te zien en te doen dat we daar denk ik nog wel een aantal jaren mee zoet zijn.

Op de kaart

Op dit kaartje zie je een deel van Zuid-Engeland. Ons eerste tripje was naar Canterbury. De tweede keer zaten we zuidelijker in Battle en de laatste keer verbleven we in Royal Tunbridge Wells. Die plaatsen liggen hemelsbreed niet eens ver van elkaar maar toch waan je je steeds in een andere wereld.

Hoe kom je er?

Wij zijn tot nu toe steeds met de auto via de Eurotunnel gegaan. Maar natuurlijk kun je ook gaan vliegen (en een auto huren) of met de boot gaan.

Vanaf Utrecht rij je in een uur of 4 naar Calais. De overtocht via de Eurotunnel duurt maar een half uurtje. Ik weet niet of het weekend rond Pinksteren nou zo’n rustige reisperiode is, maar ik heb het bij de terminal van de Eurotunnel in Calais nog nooit druk gezien. Tickets boek je eenvoudig online.

Eenmaal ‘aan de overkant’ bereik je alle genoemde plaatsen binnen het uur. Je begint een stukje op de snelweg en na een tijdje ga je van de snelweg af het mooie binnenland in.

Voorbeeldtrip

Zal ik eens een voorbeeldtrip voor je samenstellen? Compleet met tips voor hotel en uitstapjes?

In dat geval neem ik Royal Tunbridge Wells even als uitgangspunt. Waarom? Omdat die plaats centraal ligt en je van daaruit de andere plaatsen ook relatief gemakkelijk kunt bereiken.

Logeren in Royal Tunbridge Wells (RTW)

Wij verbleven in het One Warwick Park Hotel. Dit is een prima hotel met een heel gunstige ligging. Het is een viersterrenhotel en wordt op Booking.com beoordeeld met een 9,2. Let wel goed op de prijzen. Ik vond het in de periode dat wij er waren al niet echt goedkoop (EUR 170 per nacht) maar toen ik het voor iemand anders in de zomervakantie wilde boeken, bleek het in die periode ineens ruim EUR 400 per nacht te zijn. En dat is wel redelijk zot. Maar goed, de ligging  is dus wel echt top! Alles is op loopafstand. Je bent aan de rand van het centrum van de stad en toch zit je binnen 5 minuten midden in de natuur.

Gelukkig zijn er in en in de buurt van Royal Tunbridge Wells heel veel accommodaties in alle prijsklassen te vinden. Let gewoon op reviews van anderen, dan kom je er vast wel uit.

Wat is er te doen?

Pfft, wat niet zou ik bijna zeggen. Laat ik een aantal suggesties op een rij zetten.

  • Maak eens een stadswandeling door RTW. Bij de plaatselijke VVV kun je veel wandelroutes krijgen. Het is een hele mooie stad met parken en statige herenhuizen dus je bent hier al snel een paar uur zoet mee.
  • Je kunt ook de natuur in wandelen. Bij diezelfde VVV krijg je ook mooie wandelroutes die dwars door de natuur gaan. Zo hebben wij een mooie wandeling van 20 km. gemaakt naar een naburig dorpje. Onderweg is altijd wel ergens een pub of een inn die als pleisterplaats kan dienen.
  • Je kunt wel een hele dag doorbrengen in Hever Castle┬á(tip: ze hebben daar ook een geweldige B&B op het terrein en die is gewoon via Booking.com te boeken). Hever Castle is het ouderlijk huis van Anne Boleyn, de latere vrouw van Henry de 8e. Het kasteel en de tuinen zijn werkelijk prachtig. Zeer de moeite waard en het ligt op maar een half uurtje rijden van RTW.
  • Ook het landgoed Chartwell schijnt erg de moeite waard te zijn. Hiervan is ook de historische waarde aantrekkelijk aangezien Winston Churchill hier woonde.
  • Een paar jaar geleden bezochten wij ook Sissinghurst Castle en Bodiam Castle. Ook die zijn allebei de moeite van een bezoek zeker waard en op een dagtocht te doen. Ze liggen op een dik half uur rijden van RTW.
  • Naar zee! Dat kan natuurlijk ook. Ik vond zowel Eastbourne als Hastings leuke badplaatsen en die liggen allebei maar ongeveer een uurtje rijden van Royal Tunbridge Wells af.
  • En als je toch graag aan zee bent, denk dan ook eens aan de Seven Sisters. Dat zijn die machtig mooie kalkstenen kliffen die zo kenmerkend zijn voor de kust van Zuid-Engeland. Ook dat kost je ongeveer een uur rijden.
  • Tot slot zou je ook een dagje naar Londen kunnen gaan. Met de trein ben je in ongeveer 50 minuten in hartje Londen. Let er wel op dat je na 9.30 reist want anders betaal je heel veel voor je treinticket.

Zuid-Engeland in 5 dagen.

Als je nu een dag of 5 hebt en zou moeten kiezen, zou ik mijn trip als volgt samenstellen:

Dag 1: reizen en acclimatiseren. Maak vast een wandeling door de stad. Als je in One Warwick Park zit: de beroemde Pantiles (een oude Georgiaanse promenade met leuke winkels en restaurantjes) ligt om de hoek.

Dag 2: naar Hever Castle.

Dag 3: naar zee (een van de hierboven genoemde plaatsen).

Dag 4: naar Londen of een dag wandelen (afhankelijk van of je meer van natuur of cultuur houdt).

Dag 5: terug naar huis via eventueel Sissingshurst Castle of Bodiam Castle. Die liggen zo’n beetje op de route als je terug naar Folkestone rijdt.

Eten en drinken

Ook als je van eten en drinken houdt is Royal Tunbridge Wells een prima uitvalsbasis. Er zijn veel goede restaurants op loopafstand. Kijk gewoon even op Tripadvisor zou ik zeggen. Wij vonden Carluccio’s een prima Italiaans restaurant en The Ivy is ook zeker aan te raden (tip: aan de bar is het heel gezellig eten).

De Engelsen

Ik hou wel van Engelsen. Ze zijn vriendelijk en tolerant. Wij hebben toch een aantal keer meegemaakt dat we over een routekaart gebogen stonden er er iemand stopte om te vragen of de ‘ladies’ misschien ‘lost’ waren. Een keer is zelfs iemand een heel eindje met ons meegelopen toen we een stuk van de route niet konden vinden. Ook het personeel in de hotels en restaurants is vriendelijk en beleefd. In zo’n stad als RTW doen mensen veel moeite als ze bijvoorbeeld uitgaan om er mooi uit te zien. En hoewel het meestal niet mijn stijl is, zouden veel Nederlanders daar nog iets van kunnen leren.

Ben jij wel eens in Zuid-Engeland geweest? En zo ja, heb je nog aanvullende tips? Of misschien wel een leuke bestemming voor mijn tripje van volgend jaar.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.