Leestijd: 3 minuten

Als je hoort naar welke exotische vakantiebestemmingen sommige mensen gaan, vergeet je weleens dat er ook heel veel mensen niet op vakantie gaan of kunnen. Misschien hebben ze net een andere baan, kunnen ze geen vrij krijgen, is er net gezinsuitbreiding geweest of is na een verbouwing het geld simpelweg op. Voor al die gezinnen met (kleine) kinderen die gewoon naar Rundumhausen of Environs-la-maison gaan, heb ik wat tips verzameld om er toch een leuke vakantie van te maken.

Zet die tent gewoon in je achtertuin op

Wie zegt dat je helemaal naar Frankrijk moet rijden met je tent? Als je een stukje gras in je tuin hebt, zet je daar toch een tentje neer. En als je geen tentje hebt, koop je gewoon bij bijvoorbeeld Decathlon een opgooitentje. Bijkomend voordeel: je kunt gewoon in je eigen badkamer douchen.

Wandelen of fietsen

Als er iets nou makkelijk low-budget te regelen is, dan is het wel het maken van een wandeling of een fietstocht. Er zijn legio sites te vinden waar je routes uit kunt stippelen. Geef je kind een eigen rugzakje mee met proviand en stop natuurlijk regelmatig om leuke dingen te bekijken. En bedenk dat voor een klein kind iets al snel leuk is om te zien. Voor een echt vakantiegevoel kun je natuurlijk ook een route zoeken die langs een gezellig pannenkoekenrestaurant loopt.

Naar de speeltuin

Waarschijnlijk ken je de speeltuinen in je eigen buurt nu onderhand wel. Maar hoe zit het met de speeltuinen aan de andere kant van de stad? Laatst moest ik eens in een andere stad zijn waar ik een hele mooie grote speeltuin ontdekte. Ik wed dat Kiki daar wel een hele dag zoet geweest zou zijn. Vraag bijvoorbeeld eens rond op social media waar andere ouders met hun kind naar de speeltuin gaan.

Picknicken

Wat heb je hiervoor nodig? Een park of een gezellig grasveld en een picknickmand. That’s all. En misschien een kleed om op te zitten. Kiki ziet picknicken echt als een soort minivakantie. We nemen een bal of bellenblaas en lekkere dingetjes mee en hoppa, instant-vakantiegevoel verzekerd.

Een zwembad of een zwemplas

Water en zand. Daar kunnen de meeste peuters niet genoeg van krijgen. In bijna iedere plaats is wel een buitenzwembad of een recreatieplas te vinden. Combineer het met de tips over fietsen en picknicken en je hebt een echt dagje uit.

Een speeldate. Of beter nog: logeren

Er zijn vast ook andere kinderen thuis in dezelfde periode als jj. En die ouders weten meestal na een paar weken ook niets meer te verzinnen ­čśë Laat de kinderen gewoon lekker bij elkaar spelen. Of zelfs logeren als ze dat leuk vinden. Bijkomend voordeel daarvan is dat jij als ouder dan weer even je handen vrij hebt. En als je goed afspreekt met andere ouders, heeft iedere ouder zo een keer een dagje rust.

Een dagje uit

Natuurlijk kan een dagje uit aardig in de papieren lopen. Een dagje Efteling met een gezin met twee kinderen is een kostbare aangelegenheid. Maar het kan ook anders. Bij sommige supermarkten kun je sparen voor dagjes uit en via sites als Social Deal of Groupon kun je ook leuke aanbiedingen voor dagjes uit vinden.

En bij slecht weer?

Tja, dat kan in Nederland natuurlijk ook gebeuren. Maar niet getreurd, ook dan is er nog genoeg te doen:

  • bouw die tent gewoon op zolder
  • ga koekjes of taart bakken. Of laat je kind zelf een 3-gangendiner maken
  • ga naar de bibliotheek
  • of de bioscoop
  • bezoek een museum.

Je ziet wel: er is nog best veel leuks te verzinnen als je niet op vakantie kunt. Heb jij zelf nog tips toe te voegen? Laat ze achter in de reacties. Dank namens alle ouders die dit jaar hun vakantie in Gran Tuinaria vieren ­čśë

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.