Leestijd: 7 minuten

Boeken algemeen

De laatste 2 maanden heb ik vrij veel gelezen. De meeste boeken zijn ook nog eens de moeite waard gebleken. Heb je dus nog wat titels nodig voor in je vakantiekoffer, lees dan mijn rijtje eens aandachtig door.

De monnik van Mokka – Dave Eggers

Laat ik meteen maar verklappen dat ik dit boek het minste vond van dit hele artikel. Het kabbelt maar voort en ik zie er toch minder een persoonlijke zoektocht in maar vond het eerder een boek over de geschiedenis van de koffie-industrie. Blijkbaar zijn veel mensen het trouwens niet met mij eens want het krijgt overal toch wel goede recensies.

De monnik van Mokka is het waargebeurde, meeslepende verhaal over een jonge man die zijn eigen Amerikaanse droom najaagt, over de wonderlijke geschiedenis van koffie en over de worstelingen van Jemenitische burgers die zich staande proberen te houden in de oorlog.

Mokhtar Alkhanshali groeit op in San Francisco als een van de zeven kinderen van twee islamitische immigranten uit Jemen. Op zijn vierentwintigste werkt hij als portier in een appartementencomplex
en raakt na een samenloop van omstandigheden geïntrigeerd door de rijke en fascinerende geschiedenis van koffie en de belangrijke rol die zijn moederland Jemen daarin speelde.

Vastbesloten om de oude glorie van Jemenitische koffie in ere te herstellen, besluit hij in de ruige berggebieden van het land op zoek te gaan naar de eeuwenoude plantages, om te leren over de teelt,
het branden en de handel in koffie.

Wanneer het hem lukt om de lokale boeren voor zich te winnen en de beste koffiesoorten te verzamelen, lijkt het succes binnen handbereik, totdat een burgeroorlog uitbreekt die het land in chaos stort. Saoedische bommen zorgen voor verlaten straten, de wegen door het hele land zijn in handen van milities, de Amerikaanse ambassade sluit. Mokhtar moet op eigen kracht het land zien te ontvluchten met alleen een paar koffers vol koffie, zijn laatste hoop.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

 

Ik nog wel van jou – Elke Geurts

De titel doet het al vermoeden: de schrijfster is verlaten door haar man. Tegen haar zin uiteraard. Elke Geurts schreef een wekelijkse column in Trouw over het einde van haar huwelijk en dit boek is daar een mooi vervolg op.

‘Ik hou niet meer van je.’ Met deze eenvoudige woorden loopt de man van E.G. haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt slechts een nare droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien; ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven. E. zet alles op alles om er een ander verhaal van te maken, een béter verhaal. Want zij zijn toch anders dan die andere stellen die uit elkaar gaan? Het kan nog goedkomen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe haar grootste angst langzaam maar zeker realiteit wordt.

Dit vond ik dus wel een goed boek. Het is rauw en realistisch. Je kunt je als lezer in alle hoofdpersonen wel verplaatsen zelfs als je zelf nooit iets dergelijks hebt meegemaakt. De ene keer zou je de hoofdpersoon wel door elkaar willen schudden om de realiteit eens onder ogen te gaan zien en op andere momenten heb je medelijden of valt er zelfs iets te lachen. Zoals Saskia Noort op de kaft al zei laat dit boek zien hoe pijnlijk vernietigend liefdesverdriet kan zijn. De schrijfstijl beviel mij zeker en ik zou dit boek dan ook zeker aanraden voor in je vakantiekoffer.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

 

Ik weet een geheim – Tess Gerritsen

Wie mij langer volgt weet dat Tess Gerritsen een van mijn favoriete auteurs is. Althans, ik lees gewoon alles wat van haar uitkomt omdat ik weet dat ze je niet snel teleur zal stellen. Dat gebeurt ook deze keer niet.

Rizzoli en Isles onderzoeken een van de meest bizarre moorden die ze ooit hebben gezien: een jonge vrouw ligt op haar bed, haar ogen uit hun kassen gehaald en in haar handen gelegd. Is het een hint naar de horrorfilms die de vrouw heeft gemaakt? Als er een tweede slachtoffer valt, weten Rizzoli en Isles dat ze snel moeten zijn. Vreemd genoeg is er iemand die denkt dat zijzelf de volgende is, want ze is op de hoogte van een geheim. Dat ze nooit aan iemand zal vertellen.

Natuurlijk is ook dit boek weer spannend. En soms luguber. En is het plot ook weer goed doordacht. Het martelaars-thema is heel doordacht en de interactie tussen de hoofdpersonen Rizzoli en Isles is altijd interessant. Gewoon lezen dus. 

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

 

Misstap – Jet van Vuuren

Dit boek kwam ik in mijn Kobo-plus abonnement tegen. Een Nederlandse thriller schrijven. Ga er maar aan staan. Zeker als je geen Esther Gerriitsen of Saskia Noort heet. Toch is Jet van Vuuren er goed in geslaagd.

Den Haag wordt tijdens een hittegolf opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. Jonge vrouwen zijn het slachtoffer geworden van een seriemoordenaar die volgens de politie zeer waarschijnlijk een psychopaat is.

Al snel blijkt dat deze vrouwen allemaal op Tinder zaten en vermoedelijk kort na hun date met de dader in de duinen bij Scheveningen door hem zijn gedumpt. In de pers duikt een schokkend verhaal op: bij alle vrouwen zijn beide handen verwijderd.

Spannend! Het plot is goed en je vraagt je lang af wie ‘het’ nou toch gedaan zou kunnen hebben. De verschillende karakters van de hoofdpersonen worden mooi uitgediept en het boek doet precies wat een thriller hoort te doen: je een paar uurtjes behoorlijk in spanning houden.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

 

De tatoeeerder van Auschwitz – Heather Morris

Ai, ai, ai. Dit boek is zowel gruwelijk als gruwelijk goed. Al bij het lezen van de titel kun je je voorstellen waar het gruwelijke in schuilt.

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen.

Dit boek is zowel een levensverhaal als een liefdesverhaal. Het beschrijft hoe twee mensen in de meest onmogelijke omstandigheden verliefd op elkaar worden afgezet tegen de meest duistere verschrikkingen uit de recente geschiedenis. Ik heb het boek meerdere keren weg moeten leggen om even iets anders te gaan doen. Het was gewoon te naar. Maar tegelijkertijd wil je het toch uitlezen. Misschien niet direct een boek voor langs het zwembad op je vakantiebestemming maar zondermeer een must-read.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Achter gesloten deuren – B.A. Paris

Op de kaft van dit boek staat ‘Het perfecte huwelijk of de perfecte leugen?’ En inderdaad: als je aan het boek begint, denk je in eerste instantie dat de hoofdpersonen een perfect huwelijk hebben. Maar al snel merk je dat het toch net iets anders ligt.

Iedereen kent wel een echtpaar als Jack en Grace: hij is knap en rijk, zij is charmant en elegant. Mensen om jaloers op te zijn, als je ze niet aardig zou vinden. Je zou Grace beter willen leren kennen. Maar dat is moeilijk, want Grace en Jack zijn altijd samen. Sommigen zouden dit ware liefde noemen. Anderen zouden zich misschien afvragen waarom Grace nooit de telefoon opneemt. En waarom ze nooit op visite komt, ook al werkt ze niet. En waarom een slaapkamer van hun huis tralies voor het raam heeft.

Wat een bizar verhaal. Tijdens het lezen heb ik me zo vaak afgevraagd ‘Hoe dan?’ Zou er dan echt geen mogelijkheid zijn om te ontsnappen? Maar nee, iedere stap die ik al lezend bedenk en die Grace dus ook bedenkt, is al van tevoren uitgedacht door Jack. Ontsnappen lijkt dus inderdaad onmogelijk. Of toch niet? Supergoed boek dat je tot het laatste moment in spanning houdt.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Blauwe Maandag – Nicci French

Een oudje al van Nicci French. Ik moet zeggen dat ik vaak een beetje een haat-liefdeverhouding heb met Nicci French. In het begin kom ik maar met moeite in het verhaal maar als ik er eenmaal in zit, kom ik er niet meer van los. Dat gebeurde ook met dit eerste deel uit de Frieda-Klein serie.

Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. ’s Avonds trekt ze zich terug in haar huis, waar ze maar weinig mensen binnenlaat. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen.

Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Kan Frieda’s kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het opsporen en ontmaskeren van de dader? Wat is het verband met een ontvoeringszaak van tweeëntwintig jaar eerder? En zal het jongetje levend worden teruggevonden?

Interessant om een psychoanalytica op te voeren als hulp voor de politie. En wat voor eentje. Ze zijn er wel weer in geslaagd om goed uitgewerkte karakters op te voeren. Het verhaal is bovendien spannend en de plotwendingen verrassend. Ondanks het lastige begin dus zeker de moeite waard. Ik ga in ieder geval verder in deel 2.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.