Leestijd: 4 minuten

Laatst las ik een artikel in een magazine over apart slapen. Hoewel er (vooral in Amerika) steeds vaker huizen gebouwd worden met 2 ‘master bedrooms’, heerst er op apart slapen nog best een taboe. Ik verdiepte me er eens in.

Cijfers?

Het schijnt dat 1 op de 4 stellen niet in hetzelfde bed slaapt. Waarschijnlijk ligt dit aantal nog wel wat hoger omdat het zoals gezegd nog een beetje een taboe is om toe te geven dat je niet samen slaapt. Mensen zouden eens kunnen denken dat je relatie niet goed is of dat je als je apart slaapt ook geen seksleven meer hebt.

Met z’n tweeën is gezelliger

Dat geef ik zondermeer toe. Ik vind het gezellig om voor het slapen nog even te kletsen of om midden in de nacht lepeltje-lepeltje te gaan liggen.

Maar is het ook beter?

Daar schijnt dus onderzoek naar gedaan te zijn. En uit dat onderzoek blijkt dat mensen die apart slapen, kwalitatief beter slapen. Stellen die samen slapen zouden 50% meer verstoorde slaap hebben dan stellen die apart slapen. Denk daarbij aan het gesnurk van de een dat moordneigingen bij de ander opwekt of de ene partner die stelselmatig het hele dekbed inpikt. Dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de slaap.

En aangezien er tegenwoordig steeds meer gezondheidsproblemen gelinkt worden aan slaaptekort, is dat geen goede ontwikkeling.

Zou ik apart willen slapen?

Als ik heel eerlijk ben: ja. Stel je het volgende maar eens voor: jij wilt altijd op tijd naar bed terwijl je partner ervan houdt om nog lang in bed tv te kijken. Het geschitter van de tv of de iPad stoort jou want je kunt er toch al zo slecht tegen als je slaapkamer niet volledig verduisterd is. Vaak doe je dus maar zo’n oogmasker voor om in ieder geval geen last te hebben van licht. Dan doet het volgende probleem zich voor. Manlief snurkt. En niet zo’n beetje ook. Nou kan ie daar niets aan doen (want apneu) maar hoe lief je hem overdag ook vindt, ’s nachts ben je soms in staat om een kussen op zijn hoofd te drukken. En dus slaap je ook met oordopjes in. En dan heb je ook nog eens de pech dat je zo’n zeikerd bent die alles voelt. Dus als manlief zichzelf eens omgooit in plaats van omdraait in zijn slaap, lig jij weer te mopperen. Hoe word je dan ’s ochtends wakker denk je? Juist. Niet uitgeslapen. Tel daarbij op dat je misschien allebei op andere tijden op moet staan en je dus ook weer uit je slaap gehaald wordt als je partner’s wekker gaat en je snapt dat er best voordelen aan apart slapen zitten.

apart slapen

Voordelen van apart slapen

Uit dat onderzoek waarover ik las, blijkt dus dat er echt wel voordelen zitten aan apart slapen:

Van apart slapen krijg je een beter humeur.

Eigenlijk volgt dat automatisch uit het voorbeeld hierboven. Ongestoord kunnen slapen maakt dat je uitgeruster wakker wordt en dus meer kunt hebben gedurende de dag.

Je relatie verbetert.

Say what? Hier komt dus de paradox met het taboe. Veel mensen denken immers dat je relatie ten dode opgeschreven is als je apart slaapt. Toch schijnt juist het omgekeerde het geval te zijn. Omdat je ’s nachts geen conflicten meer hebt en uitgeruster bent, komt het je relatie juist ten goede.

Je gaat bewuster met je tijd samen om.

Het simpele feit dat je ieder op een ander matrasje in een andere kamer slaapt, wil niet zeggen dat je het samen niet gezellig kunt hebben. Misschien doe je juist eerder een spelletje samen voor het slapen gaan of blijf je nog even gezellig samen in één bed tv kijken om vervolgens ieder in je eigen bed te gaan liggen.

En dat seksleven dan?

Uit dat onderzoek blijkt dus dat je seksleven juist beter wordt als je apart slaapt. Om te beginnen zijn er minder ‘storende’ factoren. Laten we wel wezen: een snurkende partner of iemand die alleen maar ligt te woelen is natuurlijk niet echt lustopwekkend. En juist omdat je apart slaapt, moet je weer wat meer moeite voor elkaar doen. Weet je nog toen je in de begintijd van je relatie niet samenwoonde? Toen was het ook zo leuk om elkaar te verleiden en uiteindelijk te vragen ‘bij jou of bij mij?’ En wat een misvatting dat seks alleen in bed moet plaatsvinden. Dat argument kan dus ook van tafel zeker als je ook bedenkt dat je eerder zin zult hebben in een potje stomende seks als je goed uitgerust bent.

Praktisch

De moraal van het verhaal: er zitten dus veel voordelen aan ‘Sleeping Apart Together”  en stellen die apart slapen hebben echt geen uitgebluste relatie of een dood seksleven.

Persoonlijk zou ik het dus best willen ware het niet dat ik geen slaapkamer ‘over’ heb. Ik denk nl. dat je ook moet voorkomen dat een van de partners verbannen wordt naar een luchtbed in de studeerkamer. Apart slapen vraagt naar mijn mening ook om twee gelijkwaardige slaapkamers waar iedere partner zich volledig thuisvoelt.

Heb jij weleens overwogen om apart te slapen? Doe je het misschien zelfs al of blijf je steken bij een incidentele logeerpartij op de bank? Laat het me weten. Ik ben benieuwd.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.