Leestijd: 3 minuten

Eens in de zoveel tijd barst de discussie over vaccineren weer los. Zo ook vorige week toen bekend werd dat een wetsvoorstel in de maak is waardoor bedrijven in de kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren. Ik vind dat persoonlijk een goede zaak en leg je vandaag uit waarom.

Vaccinatiegraad daalt

Al een aantal jaren daalt de vaccinatiegraad licht. Nog altijd hebben we in Nederland wel een hoge vaccinatiegraad maar het moment waarop de kritische grens nadert komt wel steeds dichterbij. Hoe lager de vaccinatiegraad hoe minder de groepsimmuniteit wordt. De vaccinatiegraad loopt terug richting de 90% terwijl voor mazelen bijvoorbeeld een graad van 95% nodig is om groepsimmuniteit te blijven waarborgen. Glijden we nu met al onze Westere verworvenheden af op het gebied van de gezondheidszorg voor onze kinderen?

Weigeraars

Ik dacht altijd dat alleen mensen uit bijvoorbeeld de Bible Belt vaccineren om religieuze redenen weigeren. Nou wil ik vooral iedereen in zijn waarde laten -althans dat probeer ik- maar voor een religieus argument kan ik toch niet echt begrip opbrengen. Zet je moedwillig de gezondheid van jouw kind en andere kinderen op het spel omdat een hogere macht het zo wil? Ik kan er met mijn verstand niet bij.

Je hebt natuurlijk ook de groep ‘meelopers’. Die lezen op Facebook een niet bijzonder wetenschappelijk onderbouwd nieuwsbericht en zien dat als betrouwbaar nieuws. Dat zijn vast van die mensen die ook het kanaal inrijden omdat hun navigatiesysteem nou eenmaal zei dat ze af moesten slaan.

Toch begreep ik dat het tegenwoordig steeds vaker hoogopgeleide mensen zijn die besluiten om niet te vaccineren. Ze stellen de berichten van het RIVM ter discussie en komen met andere bronnen en onderzoeken waaruit dan wel degelijk zou blijken dat vaccineren niet zo goed is als de overheid ons doet geloven (de groep complotdenkers laten we hier gemakshalve maar even helemaal buiten beschouwing).

Ik sprak laatst tegenover een arts mijn verbazing uit over het feit dat juist hoogopgeleide mensen die echt wel weten waar Abraham de mosterd haalt, de vaccinaties weigeren. ‘Tja’, zei zij, ‘Dat zijn diezelfde bakfietsmoeders waarvan de kinderen nu ondervoed blijken omdat ze te veel op spelt en andere superfoods leven.’

Wat is waar? De waarheid zal zoals altijd wel ergens in het midden liggen.

Jouw kind – mijn kind

Nou ben ik gelukkig overtuigd liberaal en vind dus dat iedereen zijn eigen keuzes op dit vlak moet kunnen maken. Bij een roep om verplichte vaccinaties krijg ik het dan ook Spaans benauwd. Het zelfbeschikkingsrecht waar ik veel waarde aan hecht betekent ook dat je vaccineren kunt weigeren uiteraard.

Maar wat jij met jouw kind doet moet jezelf weten maar kom niet aan mijn bloedje. Mijn bloedje dat ik heel weloverwogen wel graag wil beschermen tegen ziektes die in mijn eigen jeugd helaas nog wel voorkwamen. En heel af en toe betrap ik me er dan toch op dat ik denk dat de keuzevrijheid van een andere ouder ophoudt waar de gezondheid van mijn kind in het gedrang komt.

Weigeren door een kinderdagverblijf

En om die reden vind ik dat een kinderdagverblijf ook kinderen moet kunnen weigeren die niet ingeënt zijn. Op ‘ons’ -inmiddels oude- kinderdagverblijf hadden we afgelopen jaar de discussie of kinderen met bijvoorbeeld griep geweerd zouden moeten worden. ‘Ja!’ riepen de meeste ouders, ‘want kinderen zijn er zelf niet bij gebaat om ziek op de opvang te zitten en ze brengen het welzijn van de andere kinderen ook in gevaar.’ En dan hadden we het over griep he?! Hallo! Niet over rode hond, mazelen, kinkhoest of wat zijn er nog meer voor nare ziektes die we uit willen bannen met elkaar.

In een discussie die ik er met iemand anders over had vond die persoon het dan toch wel wat sneu als ingeënte kinderen geweigerd kunnen worden. ‘Waar moeten die dan heen?’ Nou dan vang je die toch lekker onder elkaar op. Misschien is een Anti Vaxx Kinderdagverblijf wel een gat in de markt. Maar liever ‘not in my backyard.’

Heb jij een uitgesproken mening hierover of kun je voor beide partijen toch ook wel begrip opbrengen? Laat gerust jouw mening ook horen!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.