Leestijd: 2 minuten

Tijdens de turnles van Kiki zat ik laatst met een aantal andere moeders in de kleedkamer te wachten, toen de discussie over trakteren losbarstte. Ik heb diezelfde discussie in de ouderraad van het kinderdagverblijf ook al eens van dichtbij meegemaakt maar nu rees bij deze groep kersverse basisschoolmoeders opnieuw de vraag: moet een traktatie gezond zijn?

Voor de zekerheid heb ik het nog even nagekeken in de schoolgids van ‘onze’ basisschool. Daarin staat:

Als uw kind jarig is, is het een aardige gewoonte om op de
verjaardag te trakteren. Wilt u er voor zorgen dat het een
aardigheidje blijft en bij voorkeur gezond?

Daar valt wel wat van te zeggen. Door te zeggen dat het een ‘aardige gewoonte’ is, zou je kunnen denken ‘voel je niet verplicht maar het wordt wel op prijs gesteld’. De cynicus leest hierin misschien meer iets van sociale druk (want anders ben je niet aardig).

Natuurlijk moet het wel een aardigheidje zijn. Dus beste vaders en moeders, sloof je vooral niet uit om de traktaties van vriendjes en vriendinnetjes te overtreffen.

En dan de laatste: ‘bij voorkeur gezond’. Daar kan ik me wel in vinden. Geen star opgelegde regel dat een traktatie voor minimaal 80% uit fruit moet bestaan. Of per se glutenvrij moet zijn of weet ik wat je daarvoor nog meer kunt gebruiken.

Bij ons op school moeten de kinderen ook 3 x per week fruit meenemen als snack. Nou ben ik wel aardig allergisch voor dat woord moeten maar ik begrijp wel dat school ernaar streeft om kinderen een verantwoord voedingspatroon bij te brengen. Maar uiteindelijk bepaal je wel zelf als ouder wat je kind daadwerkelijk eet denk ik. Overigens geven wij gewoon iedere dag fruit mee. Dan heeft ze dat maar vast binnen. Na schooltijd drinken en eten we dan wel iets lekkers.

Traktatie gezond?

Maar terug naar het trakteren. Persoonlijk vind ik dat het niet per se gezond moet zijn. Al zal ik ook niet snel zakken chips of zo laten uitdelen. Ik spiegel ook naar mezelf en andere volwassenen die wel eens iets te vieren hebben. Als ik jarig ben zet ik ook geen kan water en een bak radijsjes op tafel. Dan is er ook wijn en zijn er toastjes bijvoorbeeld. En zo gaat het ook bij de mensen in mijn omgeving.

Dus ja, ik deel de mening van school dat het ‘bij voorkeur’ gezond moet zijn maar ga daar niet heel star mee om.

Heb jij een andere mening? Die hoor ik natuurlijk weer graag!

Volg mij ook op social media!

2 reacties

  1. Marie-José

    Ik vind het wel fijn als het gezond is. Wij hebben een dochter die vanaf haar geboorte aanleg heeft om stevig te worden (terwijl ze gezond eet en 3 x sport) dus wij moeten echt rekening houden met wat we haar geven. Als ze dan op school al chips krijgt, op de voetbalclub een snoepzakje en bij opa chocolaatjes blijft er geen ruimte meer om thuis iets lekkers te geven. En dat vind ik jammer. Dus wat mij betreft gezond trakteren ja. Onze school is een Gezonde School, dus er wordt wel echt op gelet: niet gezond mag niet in de klas gegeten maar gaat mee naat huis. Maar een waterijsje valt dan weer wel onder ‘gezond’…

  2. Kristel

    Ook slim. Ik probeer inderdaad ook wel balans aan te brengen in de verhouding gezond – ongezond. Maar ja, dat geldt natuurlijk voor alles: met mate 😉