Leestijd: 4 minuten

Boeken algemeen

Mijn 10e artikel alweer met boekrecensies. Kijk je mee wat mijn aanraders van de afgelopen maand waren?

Wachten op woensdag – Nicci French

In de vorige edities kon je al lezen dat ik de Frieda Klein-serie van Nicci French aan het lezen ben. En ook dit derde deel was weer de moeite waard.

Een klein meisje vindt het lichaam van haar moeder, die met bruut geweld om het leven is gebracht. Het politieonderzoek brengt een geheim leven aan het licht maar niet de moordenaar. Een gepensioneerde journalist reist door Engeland om ouders van vermiste meisjes te interviewen. En Frieda Klein wordt met tegenzin in deze twee zaken gezogen, terwijl ze herstellende is van de wrede aanslag die ze ternauwernood overleefde. Wachten op woensdag is een verhaal van verborgen levens, verdwenen meisjes en van de obsessies van diegene die verder kijkt dan de façade van het dagelijkse leven, met alle gevolgen van dien

Het lastige bij dit boek was dat ik continu een deja vu had. Heb ik het al eens gelezen, was ik er misschien al eens eerder in begonnen. Ik kon er de vinger niet op leggen. Het kwam me steeds zo bekend voor maar toch kon ik me niet herinneren hoe het afliep. Hoe dan ook, zoals je van Nicci French mag verwachten, hebben ze weer een razendspannend boek geschreven.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Stromboli – Saskia Noort

Dit boek schreeuwde me met haar felle omslag al een tijdje toe in de boekhandel. Toen ik zag dat ik het gratis kon lezen binnen mijn Kobo Plus abonnement, hoefde ik dus niet lang te twijfelen.

Honderdduizenden lezers genieten wekelijks van de column van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen, waarin ze ogenschijnlijk openhartig verslag doen van hun gezinsleven. Maar achter de façade van hun bohemienbestaan ettert al jaren een dagelijks leven vol afgunst, wrok en zelfs geweld. Na weer een nachtelijke uitbarsting is het genoeg: Sara besluit Karel te verlaten.

Al snel komt Sara alleen te staan – niemand wil nog iets met haar te maken hebben. Om haar leven weer op de rails te krijgen boekt ze een retraite op het idyllische Italiaanse vulkaaneiland Stromboli. Onder leiding van een wereldvermaarde goeroe geeft ze zich met een bont gezelschap lotgenoten over aan rollenspellen en oefeningen die steeds een stap verder gaan.

Wat een nieuwe start had moeten worden, mondt uit in een afdaling naar regionen van haar verleden die ze het liefst verborgen had gehouden.

Voor een ‘Saskia Noort’ krijgt dit boek niet de meest geweldige recensies. Dat is deels terecht want heel veel diepgang zit er niet in. Maar ik vond het toch wel een vermakelijk boek. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat dit plot zo in het echt ook gebeurt. Is het een briljante pageturner? Nee, dat niet. Maar als je de kans hebt, zou ik het toch maar lekker lezen.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Franse kinderen gooien niet met eten – Pamela Druckerman

Jij hebt het je vast ook weleens afgevraagd op vakantie in Frankrijk: waarom zitten Franse kinderen keurig aan tafel in een restaurant en eten ze gang na gang hun bord leeg terwijl jouw kind al na 10 minuten zeurt om een iPad of met erwtjes begint te gooien. Kortom, ik was nieuwsgierig naar dit boek 😉

Hoe kan het dat Franse kinderen zo goed luisteren, dat ze al van jongs af aan doorslapen en dat ze met gemak een viergangendiner aankunnen? Hoe kan het dat Franse ouders ook nog tijd hebben voor een eigen leven? De ik-figuur, als Amerikaanse in Frankrijk wonend en in het dagelijks leven journaliste, moeder en partner, gaat (letterlijk) op onderzoek uit.

Wie echte eyeopeners verwacht of dé gebruiksaanwijzing voor een welopgevoed kind komt bedrogen uit. Maar: het is wel een heel leuk en bovendien heel herkenbaar boek. De schrijfster vergelijkt de Amerikaanse manier van opvoeden met de Franse. Ik denk dat wij Nederlanders er wat tussenin zitten voor zover je over een stijl van opvoeden al zo generaliserend kunt spreken. Toch kun je er best wat tips uithalen en het leest bovendien makkelijk weg. Het is namelijk met humor geschreven. Persoonlijk vind ik het boek bijvoorbeeld ook leuk om cadeau te doen. 

Klik hier voor het fysieke boek

De zeven zussen – Lucinda Riley

Wat heb ik van dit boek genoten zeg. Soms heb je gewoon een fysiek gevoel van heimwee als een boek uit is. Dat had ik met dit boek ook. Gelukkig zijn er nog een paar delen.

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de roerige jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?

Jongens wat mooi. Dit is echt zo’n roman waar je helemaal in op kunt gaan. De beschrijving van de personages, het plot, het prima gedoseerd wisselen tussen de tegenwoordige tijd en het verleden, de liefdesverhalen en de zoektocht naar persoonlijk geluk. Geweldig. Ik kan niet wachten om aan deel 2 te beginnen.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.