Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar kochten we voor Kiki een Osmo. We vonden dat ze nog niet genoeg achter de iPad zat haha. Nee zonder gekheid: Osmo is een spel dat je koppelt aan je iPad. En het is niet alleen heel leuk voor kleuters (en oudere kinderen) maar ook nog eens heel leerzaam. Vandaag vertel ik je er meer over.

Wat is Osmo?

Osmo is een soort basisstation waar je een iPad rechtop in kunt zetten. Vervolgens plaats je op de bovenkant van de iPad een onderdeel waar een spiegeltje in zit. Dit spiegeltje detecteert wat er op het tafelblad voor de iPad gebeurt. Het systeem heeft al verschillende prijzen gewonnen waaronder een voor Best Design en Innovative Toy of the Year.

Ik leg het misschien wat krom uit in mijn eigen bewoordingen maar in dit filmpje zie je de Osmo in actie.

Gamen voor kleuters

Eigenlijk is het dus een soort gamen voor kleuters. Het is leuk, leerzaam en interactief. De echte wereld waarin je met fysieke attributen speelt, wordt gemengd met de virtuele wereld van wat je aan instructies op je iPad ziet.

Numbers

Een van de spellen is bijvoorbeeld Numbers. Dit spel leert kinderen op een interactieve manier tellen en rekenen. Aangezien beeld meer zegt dan woorden, laat ik het je weer even zien in een filmpje.

Tangram

Ook Tangram is een leuk spel. Het is het maken van een ouderwetse tangram-puzzel met fysieke houten stukken, gecombineerd met voorbeelden en instructies de de iPad je geeft.

Pizza Co.

Als derde kochten we Pizza Co. Een spel waarbij het kind zijn of haar eigen pizzeria runt. Je kunt heel eenvoudig beginnen met het beleggen van een pizza met de juiste ingrediënten. Voor oudere kinderen is het extra leerzaam omdat er ook geld en rekenen bij komt kijken.

Coding Family

Als laatste bracht JW laatst Coding Family mee uit de VS. Een spel dat kinderen vanaf 5 jaar de grondbeginselen van programmeren leert (van wie zou ze  het hebben?) Natuurlijk nog geen hardcore programmeren maar met fysieke blokjes opdrachten geven aan het programma.

Voor wie?

Bij de spellen staat dat ze geschikt zijn voor 6-12 jarigen. Wij merken dat ze voor onze 4-jarige ook prima te doen zijn in de meest eenvoudige versie. Bij spelletjes met tellen en rekenen ga je bijvoorbeeld maar tot 10 of 20 en bij het tangram-spel kies je voor de eenvoudige puzzels. Maar ik geloof zeker gezien de mogelijkheden die de spellen hebben, dat ze alleen nog maar leuker worden en dus nog jarenlang meegroeien met je kind.

Wat kost Osmo?

Om te beginnen heb je een Osmo base nodig. Die koop je voor EUR 39. De spellen zijn (afhankelijk van welk spel je kiest) rond de EUR 39 of EUR 49. Dat is natuurlijk niet goedkoop maar je kunt er jaren mee vooruit. Je shopt ze gewoon online en er zijn ook complete sets inclusief base en spellen maar ook vervangingsonderdelen te koop.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.