Leestijd: 2 minuten

Misschien is het heel naïef van mij maar pas toen ik laatst een artikel op Famme las over zwanger worden na je 35e, realiseerde ik me dat ik dus ook een ‘risicozwangerschap’ gehad heb. Het feit dat dat kwartje nu pas viel zegt a) iets over mijn beperkte intellectuele capaciteiten of b) dat ik mijn zwangerschap helemaal niet als risicovol ervaren heb. Ik ga voor optie b 😉

Risicozwangerschap

Ik heb het eens opgezocht: als je zwanger wordt na je 35e geldt dat officieel als een risicozwangerschap. Dat betekent niet dat jij of je kindje per definitie concreet gevaar lopen maar wel dat je extra in de gaten gehouden wordt. Overigens kun je ook op jongere leeftijd het etiketje ‘risicozwangerschap’ opgeplakt krijgen als je bijvoorbeeld alchohol gebruikt of chronisch ziek bent.

De statistieken verslaan

Je weet vast dat je vruchtbaarheid vermindert naarmate je ouder wordt. De kans dat je vanaf je 40e op natuurlijke wijze zwanger wordt, is nog maar 8%. Lucky me! Ik bleek een maand voor mijn 40e verjaardag zwanger te zijn. En daar hadden we ook maar een paar maanden op hoeven wachten.

Wij veranderden van gedachten

Voor wie ons verhaal niet kent: na jaren van bewuste kinderloosheid waarover ik eerder al eens schreef, bedachten wij ons toch. Een half jaar voordat ik 40 zou worden, hakten we de knoop door en besloten we het ’te gaan proberen’. Natuurlijk weet je dat je kansen op dat moment al wel kleiner zijn. Maar na wat inlezen over hoe je je kansen op een zwangerschap toch zo groot mogelijk kunt krijgen en een paar ovulatietests later, bleek het wonder toch geschied 😉 Ik was zwanger.

En was het nou zo risicovol die zwangerschap?

In alle eerlijkheid: daar heb ik geen moment iets van gemerkt. Ik heb geen enkele verloskundige de wenkbrauwen zien fronsen bij het horen van mijn leeftijd en ik geloof ook niet dat ik extra scherp in de gaten gehouden werd.

Nou ben ik waarschijnlijk ook wel een ontzettende geluksvogel want niet alleen raakte ik tegen de statistieken in makkelijk zwanger maar ik heb me ook bijna nooit zo goed gevoeld als gedurende die 9 maanden. Dat heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat het woord risico niet direct op mij van toepassing was.

Ik deed ook ‘gewoon’ alles wat een twintiger of dertiger ook deed. Ik werkte door tot aan mijn zwangerschapsverlof, deed de gewone dagelijkse dingen en stond -inderdaad- tussen soms veel jongere vrouwen mijn zwangerschapsyoga te doen. En nee, ik viel heus niet eerder om dan die dames.

Ook voordelen aan later moeder worden

In een ander artikel lees ik meer over de voor- en nadelen van op latere leeftijd moeder worden. Misschien wijd ik daar zelf nog wel eens een apart artikel aan want ik bespeur wel degelijk veel voordelen terwijl ik niet dagelijks of zelfs wekelijks nadelen ervaar die jongere moeders niet lijken te hebben.

Dus nee, ik heb mijn eigen zwangerschap geen moment als risicovol ervaren.

Voldoe jij ook aan de definitie van ‘risicovol’ omdat je boven de 35 zwanger werd? En zo ja, heb jij het wel als zodanig ervaren of viel het bij jou ook reuze mee? Laat het gerust weten in de reacties!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.