Nationale Binnenspeeldag - Krispiratie
Leestijd: 2 minuten

Gewetensvraag: hoe vaak speel jij binnen met jouw kind(eren)? En dan bedoel ik niet de situatie waarin je kind speelt en jij er bij zit en met een schuin oog naar je smartphone kijkt. Uit onderzoek blijkt dat ouders nog maar weinig echt met hun kinderen spelen. Daarom hebben Playmobil en Nickelodeon de handen ineen geslagen en organiseren zij op 27 oktober de eerste Nationale Binnenspeeldag.

Belang van spelen

Spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Het is goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling en bovendien bevordert het de creativiteit en fantasie. Door samen met je kind te spelen, maak je meer contact met je kind, wordt je band nog sterker en zie je ook nog eens goed wat er in hem of haar omgaat.

Druk, druk, druk

Toch is er vaak te weinig tijd om samen te spelen. Niet alleen de ouders zijn druk met werk, hobby, sociale verplichtingen, sporten en het huishouden. Ook kinderen zelf krijgen het steeds drukker. School vraagt veel van ze en daarnaast hebben ze ook vaak de nodige clubjes en uitjes waar ze naartoe moeten.

Naast Nationale Buitenspeeldag is er nu dus ook een Nationale Binnenspeeldag. En wel op 27 oktober.

Maar wat doe je dan?

Of kijk hier voor de pdf.

Op de site binnenspeeldag.nl staan diverse tips. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 1. allebei iets kleien en dan van elkaar moeten raden wat het is
 2. een heel groot vel pakken, elkaars lichaam omtrekken en uit gekleurd papier kleding uitknippen
 3. van een grote kartonnen doos en duct-tape samen een huis bouwen.
 4. elkaar schminken en als het klaar is raden hoe je bent geschminkt
 5. een groot laken over de tafel hangen en er een rovershol onder maken

Inspiratie genoeg dus. Weet jij al wat je met je kinderen gaat doen? Fijne binnenspeeldag. Misschien wordt het eindelijk zelfs ook wel weer om binnen te spelen na dit warme en zonnige najaar.

Volg mij ook op social media!

2 reacties

 1. Ik moet inderdaad bekennen dat ik niet veel samen met mijn kinderen speel. Daarbij moet ik ook wel aangeven dat ik dat niet altijd nodig vind. Natuurlijk doe ik wel een spelletje met ze, maar ik vind het ook belangrijk dat ze zelf kunnen spelen. Dat ze niet afhankelijk zijn van anderen om zich goed te vermaken en een eigen fantasie kunnen ontwikkelen.
  En dan mogen ze zich af en toe ook vervelen, dat is alleen maar goed.

  • Kristel Antwoord

   Helemaal mee eens dat kinderen zich ook zelf moeten kunnen vermaken. Juist omdat we er maar een hebben, vind ik dat erg belangrijk. En inderdaad: vervelen is ook prima. Daar worden ze alleen maar creatiever van.

Schrijf een reactie