Leestijd: 5 minuten

Slapen met iemand die heel erg snurkt is natuurlijk ontzettend vervelend. Daarom wordt een gadgetfreak als ik ook zo enthousiast als er een product op de markt is dat lijkt te werkten tegen nachtelijke hinder. Ik probeerde de Bose Noise Masking Sleepbuds uit en deel vandaag mijn ervaring met je.

 

Even over dat snurken

Iedereen snurkt natuurlijk wel eens. Alleen heb ik de pech dat mijn man slaapapneu heeft en dus extreem snurkt. Dat doet hij natuurlijk niet expres en voor hem is het zeker zo vervelend als voor mij. Alleen heb je daar als je midden in de nacht wakker gesnurkt wordt, niet echt empathie voor. Hij heeft van de KNO-arts al een speciale apneubeugel gekregen en ik heb zo’n beetje alle mogelijke oordopjes al geprobeerd. Tot ik op de Bose Noise Masking Sleepbuds stuitte. Zou dat dan de heilige graal zijn? Ik heb al een noise cancelling hoofdtelefoon van Bose en die bevalt mij supergoed. Juist als HSP-er heb ik die zelfs vaak zonder muziek gebruikt om geluiden in bijvoorbeeld een drukke trein of op het werk buiten te kunnen sluiten. Maar met zo’n groot ding op je hoofd kun je natuurlijk niet slapen.

De Bose Noise Masking Sleepbuds in het kort

De Bose Noise Masking Sleepbuds zijn twee hele kleine in-ear oordopjes. Je kunt er alleen geen muziek mee streamen. In plaats daarvan gebruiken ze een aantal voorgeprogrammeerde, rustgevende geluiden die omgevingsgeluid zouden moeten overstemmen. Er is dus geen sprake van noise cancelling maar van noise masking.

 

De Bose Noise Masking Sleepbuds uitpakken en installeren

De sleepbuds worden geleverd in een mooi rond doosje. In dat doosje worden de sleepbuds met een magneetje op hun plaats gehouden. Op die manier worden ze opgeladen. Ik sloot de voedingskabel permanent op het doosje aan maar je kunt het doosje ook gewoon opladen en dan gaan de sleepbuds een aantal dagen mee door ze enkel na gebruik terug te plaatsen in het doosje om op te laden.

Ik was onder de indruk van de verpakking en van het formaat van de sleepbuds. De sleepbuds zijn echt maar heel klein en ze worden geleverd met drie verschillende formaten tips, S, M en L. Zo is er voor ieder oor de juiste pasvorm. De flexibele rand schuif je in je oorschelp en omdat die zo flexibel en buigzaam is, voel je hem ook niet of nauwelijks zitten.

Dan is het tijd om de bijbehorende app op de telefoon te installeren. Vervolgens maak je verbinding en kun je de sleepbuds instellen op een manier zoals jij ze graag gebruikt. In de app vind je 10 voorgeprogrammeerde rustgevende geluiden. Die variëren van het ruisen van de zee tot een knapperend haardvuur.

Alles bij elkaar verloopt het uitpakken, installeren en passen heel soepel en snel. Je hebt er geen gebruiksaanwijzing bij nodig en de app leidt je door de verschillende stappen heen. Een kind kan de was doen.

De eerste nacht

De eerste nacht is het even uitvogelen welk geluid ik het meest rustgevend vind. Uiteindelijk kies ik voor het geluid van een vliegtuigcabine. Normaal gesproken als ik met het vliegtuig reis, heb ik juist een hekel aan dat monotone ruisen maar om in slaap te vallen blijkt het wel effectief. Er is bijvoorbeeld ook het geluid van een klaterende waterval maar dan ben ik bang dat ik steeds uit bed moet om te plassen.

Die eerste nacht slaap ik goed. Het duurt iets langer dan normaal voordat ik in slaap val omdat je toch ligt te luisteren naar het geluid. Midden in de nacht word ik een keer wakker en vraag me af wat dat geluid toch is wat ik hoor. Tot ik me realiseer dat het uit de sleepbuds komt. Ik draai me gerustgesteld weer om en slaap verder. ’s Ochtends word ik gewekt door het weksignaal dat ook uit de sleepbuds komt. Dat is wel een hele handige feature. Geen snerpend geluid dat iedereen in de buurt wakker maakt, maar een vriendelijk piepje dat alleen jij in jouw oor hoort.

Ik heb deze nacht geen last gehad van gesnurk. Betekent dat dan dat manlief niet gesnurkt heeft of dat de sleepbuds gewoon goed werken? Het is dus wel zaak om het een aantal nachten goed uit te proberen.

Ik heb overigens geen last gehad van de sleepbuds in mijn oor. Mijn kraakbeen is bij het opstaan iets gevoelig maar dat is een paar minuten later al verdwenen.

De volgende nachten

In de nachten die volgen word ik een aantal keer wakker van gesnurk. Dat was niet de bedoeling! Een paar nachten is het zelfs zo erg dat ik het volume van de sleepbuds op maximaal zou moeten zijn om het snurken te overstemmen. Maar dat doe ik niet want dan word ik zelf uit bed geblazen door het harde volume. Balen zeg! Ik hoor onze dochter niet roepen ’s nachts (wat ik wel wat eng vind) en ook straatgeluid wordt prima gemaskeerd, maar snurken … nee dus. Ik probeer nog wat verschillende geluiden uit maar ik blijf het snurken horen.

En dus wil ik de Bose Noise Masking Sleepbuds terugsturen

Omdat er geen retourinstructies te vinden zijn, bel ik met Bose om te vragen hoe ik de sleepbuds retour kan sturen. Ik krijg te horen dat er een special website is waar kopers hun product kunnen aanmelden in het kader van een cashback-actie. Je mag de sleepbuds 30 dagen uitproberen en binnen die periode terugsturen als het niet bevalt. Ik vul netjes mijn gegevens in en upload mijn aankoopbon. Vervolgens krijg ik de melding dat mijn retouraanvraag binnen 14 dagen beoordeeld wordt. Wat ik wel bijzonder vond tijdens het telefoongesprek met de klantenservice was het wachtmuziekje toen ik even in de wacht gezet werd. Daar zat zo veel ruis in! Zoiets verwacht je niet van een bedrijf dat zo goed is in het maken van hoofdtelefoons met een loepzuiver geluid.

Na een dag of 10 krijg ik een mailtje van Bose: ‘Helaas, uw retouraanvraag is afgewezen.’ Ik heb de sleepbuds bij de webstore van Bose zelf gekocht en blijkbaar is dat verkoopkanaal uitgesloten van de cashback-actie. Wat raar! Als ik hem dus bij de MediaMarkt had besteld had het wel gekund en nu niet? En zit ik nu vast aan een aankoop van EUR 269,95 die me niet bevalt?

Ik ben dus eigenlijk best boos en meld dat ook in een mail aan de klantenservice. Ik had er nota bene speciaal voor gebeld. En ik heb toch ook gewoon het wettelijk retourrecht nu ik op tijd heb laten weten dat het product niet bevalt?

Al snel krijg ik een excuusmail. Natuurlijk mag ik het product terugsturen. Ik moet even mijn IBAN-nummer doorgeven en vervolgens krijg ik instructies waar ik de sleepbuds naartoe moet sturen.

Conclusie Bose Noise Masking Sleepbuds

Ja, het is een geweldig apparaat. Dat die technologie in zulke kleine oordopjes kan zitten, vind ik best knap. Ze zitten comfortabel, er zijn genoeg geluiden om uit te kiezen, de wekfunctie is heel handig, de bediening verloopt soepel en inderdaad maskeren ze heel veel omgevingsgeluiden. In het algemeen ben ik dus echt wel positief over de sleepbuds.

Alleen blijken ze voor mij dus niet goed genoeg te werken. En dan vind ik EUR 269,95 toch wat te gortig om alleen met een rustgevend geluid in slaap te kunnen vallen als ik in de loop van de nacht alsnog wakker gesnurkt word.

De klantenservice van Bose vond ik dus wel wat onder de maat. Dat zit ‘m vooral in het feit dat ik niet juist geïnformeerd werd en in de communicatie. Dat laatste zal niet eens veel mensen opvallen maar juist omdat ik bedrijven train in klantgericht schrijven (zakelijk maar toch modern) viel ik wel over de communicatie van Bose. Die is namelijk niet meer van deze tijd.

Het hele retourproces nam dus onnodig veel tijd in beslag. Ja uiteindelijk kwam het allemaal wel goed maar als ik het vergelijk met de ons allemaal bekende webwinkelgiganten op het gebied van elektronica had ik de sleepbuds achteraf liever daar gekocht dan bij Bose zelf.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.