Leestijd: 4 minuten

Ieder jaar snijden we in Huize E. het onderwerp wel een keer aan: zullen we nog eens op wintersport gaan? Ook dit jaar hebben we het er weer over gehad. En toch denk ik niet dat we gaan. Vandaag vertel ik je onze overwegingen.

Ik ben in het verleden 4 keer op wintersport geweest.

Valmorel, Frankrijk

De eerste keer was toen ik JW pas kende. We gingen met een groepje vrienden van hem naar Valmorel in Frankrijk waar we met z’n allen in een appartement aan de piste verbleven. Ik leerde er (een beetje) skiën en we hadden het erg gezellig tijdens de apres -ski en als we met z’n allen in het appartement waren.

Kuusamo, Fins Lapland

De tweede keer gingen we samen een week naar Fins Lapland. Echt wintersport kun je het niet echt noemen want hoewel het daar heel erg winter was (- 20 overdag, brr) hebben we niet veel gesport. We hebben 1 keer een middag een poging tot skiën gedaan maar door het vreemde licht daar in het hoge noorden zagen we nauwelijks waar de lucht overging in de sneeuw. Als je geen geoefende skiër bent, is dat toch niet zo prettig. Overigens deden we daar wel weer heel veel andere leuke dingen. Denk aan een sneeuwscootersafari of een tocht met sledes en honden. En het landschap is er zo prachtig!

Geen idee, ergens in Oostenrijk

De derde keer ging ik met JW samen naar een hotel in Oostenrijk. Weet je dat ik me van die vakantie nauwelijks iets kan herinneren? Wat ik nog weet is dat er weinig sneeuw lag en dat we dus niet veel geskied hebben. Maar in welke plaats het hotel was, weet ik al niet eens meer. Toen ik zocht naar foto’s van die vakantie kon ik ze zelfs niet eens vinden.

Toch zal ik het ergens wel leuk hebben gevonden want we zijn erna nog eens op wintersport geweest en daar heb ik wel goede herinneringen aan. Dat wil zeggen: aan het hotel en de omgeving want na 4 x proberen op verschillende vakanties en een tijdje les hier in Nederland durf ik wel te zeggen dat skiën aan mij niet besteed is. Maar daarover later meer.

Jerzens, Pitzal, Tirol, Oostenrijk

De laatste keer zaten we in Hotel Andy in Jerzens in Tirol. Oostenrijk dus. We waren er met Kerst en dat was wel heel leuk. Het hotel was trouwens geweldig. De kamer was ruim en luxe en het eten … Oh dat eten! Het ontbijtbuffet was al helemaal geweldig maar het diner iedere avond sloeg alles. Iedere avond een viergangendiner met bijpassende wijnen. Geweldig. Het restaurant had ook geen wijnkaart maar een wijnboek. Als je bourgondisch ingesteld bent, is dit hotel zeker een aanrader. En als je gesteld bent op wat comfort en luxe trouwens ook. Er is ook een wellness en ze organiseren er van alles voor de gasten.

Maar dat skiën. Hmm.

Je kunt in het Pitztal ook prima skiën. Het is groot genoeg om wat variatie te hebben maar tegelijk ook een overzichtelijk gebied. Maar ik heb het nu zowel op de vakantie zelf als bij een skischool in Nederland een aantal keer geprobeerd en ik ben tot de conclusie gekomen dat het skiën zelf echt niks voor mij is. Ik vind het gewoon niet leuk. Dat gemartel alleen al om die ski’s en stokken omhoog te krijgen, lift in, lift uit etc. Dat alleen vind ik al niks. En het skiën zelf vind ik ook niet leuk. JW trouwens wel. Nou is die sowieso sportiever dan ik. Hij was niet mega fanatiek of zo maar vond het toch wel leuk om iedere ochtend en middag een paar uurtjes te skiën.

Waarom blijft het dan toch trekken?

Tja, het meest voor de hand liggende om te doen op een wintersportvakantie is natuurlijk ehm… wintersporten. Skiën dus. En hoewel ik dat dus niet leuk vind, vind ik de hele sfeer eromheen wel leuk. Gezellig tussen de middag lekker eten, tussendoor een gluhwein drinken. Lekker een boekje lezen in de zon, wandelen door de sneeuw, ’s avonds goed eten. Relaxen. Anyway, je snapt het vast.

En nu hebben we KIki natuurlijk ook. En ik denk dat zij het helemaal geweldig zou vinden. Ze heeft het nooit koud (ook best handig!), speelt graag buiten en houdt erg van sneeuw. Ik zie haar op enig moment wel met zo’n ski-klasje meegaan.

Dus eigenlijk ben ik de figuurlijke bottleneck. Want wat zou ik dan de hele dag gaan doen als JW is skiën en Kiki in haar klasje les krijgt?

En zo goedkoop is het ook niet

Natuurlijk weet ik dat je het zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Maar als wij in een vergelijkbaar hotel zouden gaan als de vorige keer dan ben je voor een week snel EUR 1.500 per persoon kwijt. En daar komt je skihuur, les etc. dan nog bij. En om in een appartementje te gaan zitten waar je je kont niet kunt keren met een doorgezakt bed daar heb ik echt geen zin meer in.

En zo trekken wij tot nu toe dan toch steeds de conclusie dat we het ‘het niet waard vinden’. Dat geld leggen we dan liever bij een mooie zomervakantie. Nu zou je zeggen dat zo’n onderwerp na een aantal jaar met dezelfde uitkomst wel een keer een gesloten boek zou zijn maar het komt toch ieder jaar nog even terug. Misschien hebben we de juiste modus nog niet gevonden. Misschien heeft iemand de gouden tip om het voor ons alledrie superleuk te maken. Zo ja, dan hoor ik het natuurlijk graag in de reacties!

Ben jij wel een fanatieke wintersporter? Of heb je nog tips voor ons?

Uitgelichte afbeelding: Jakob Kreinecker – Pexels

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.