Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar heb ik me in het voorjaar een periode heel moe, futloos en slapjes gevoeld. Een soort najaarsvermoeidheid maar dan in het voorjaar zeg maar. Ik dacht toch dat ik goed at en voldoende sliep maar waarom voelde ik me dan zo lusteloos? Een kort bezoek aan de huisarts bracht opheldering: ik had een behoorlijk vitamine D-tekort. En blijkbaar hebben heel veel vrouwen dat ongemerkt. Tijd om er dus eens aandacht aan te besteden.

vitamine d-tekort

Even iets meer over vitamine D

Vitamine D speelt een heel belangrijke rol in een aantal essentiële processen binnen ons lichaam. Het is bovendien een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken.

Vitamine D:

 • zorgt voor stevige botten en tanden omdat het calcium uit de voeding haalt
 • zorgt voor een goede spierfunctie en voldoende kracht
 • zorgt voor een goede werking in de hersenen van o.a. het geheugen en het voorkomen van depressies
 • zorgt voor een goede celgroei en celdeling
 • helpt onze weerstand en ons immuunsysteem op peil te houden.

De rol van de zon bij de aanmaak van vitamine D

Veel mensen weten wel dat de zon een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van vitamine D. Onder invloed van zonlicht maakt de huid zelf vitamine D aan. Ik zou zelf mijn klachten niet als vitamine D-tekort herkend hebben omdat ik in die periode juist best veel buiten was én het mooi weer was (en het feit dat ik geen medicus ben, helpt ook niet echt bij het stellen van een zelfdiagnose;-) )

Waaraan herken je dan een mogelijk vitamine D-tekort?

 • Moe, moe, moe. Energietekort dus.
 • Slappere spieren waarmee je minder kracht kunt zetten
 • Pijn in gewrichten of spieren
 • Bloedend tandvlees
 • Angstaanvallen of depressieve gevoelens
 • Overgewicht
 • Sneller verkouden worden

De een heeft er sneller last van dan de ander

Toen ik me er wat meer in ging verdiepen merkte ik dat ik niet eens tot de risicogroepen behoor. Die zijn namelijk:

 • kinderen tot 4 jaar (daarom krijgen die ook extra vitamine D)
 • vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 • mensen met obesitas
 • mensen met een donkere huid
 • vrouwen boven de 50 (hiervan schijnt zelfs 40% een vitamine D-tekort te hebben)
 • mensen die bijna nooit in de zon komen of lichaamsbedekkende kleding dragen.

Makkelijk te verhelpen

Toen ik eenmaal een vitaminesupplement geadviseerd had gekregen (gewoon vitamine D bij de drogist halen), verdwenen mijn klachten snel.

Maar extra vitamine D kun je ook uit voedsel halen. Vette vis (denk aan makreel of zalm) bevat veel vitamine D. Ook in vlees en eieren zit vitamine D. En producenten van halvarine voegen vitamine D toe.

Dus door een beetje op je voedingspatroon te letten en misschien aanvullend een supplement te nemen, kan veel leed (nou ja, ongemak) voorkomen worden.

Disclaimer:
Let wel: ik heb geen medische achtergrond en baseer me op eigen ervaring en research in openbare bronnen. Vat mijn tips dus op als niet meer dan dat: tips. Wil je weten of je zelf een vitamine D-tekort hebt of heb je aanvullende vragen, ga dan altijd naar je huisarts. Die heeft er namelijk wel voor geleerd 😉

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.