Leestijd: 3 minuten

Af en toe hoor ik het mezelf zeggen ‘Tja, je kunt merken dat ze geen broertje of zusje heeft.’ En achteraf denk ik dan vaak: wat een rotexcuus. Natuurlijk kun je dat soms merken. Zowel in positieve als in negatieve zin.

Vandaag zet ik de voor- en nadelen van een enig kind op een rijtje. En vraag ik me af: zijn het wel voor- en nadelen of eigenlijk gewoon vooroordelen?

Waarom trouwens maar 1 kind?

Daarover schreef ik eerder al eens. Mensen gingen ons ineens vragen wanneer nummer 2 in aantocht was. Wat een vreemde vraag vond ik dat eigenlijk. Ik kan me niet herinneren ooit aan iemand gevraagd te hebben waarom er een tweede (of derde) kind kwam. Dus waarom moet je je wel verantwoorden als je het bij 1 kind houdt?

Hoe dan ook: wij vinden 1 kind prima. We kunnen haar in emotioneel en financieel opzicht alles geven wat ze nodig heeft. En ja, natuurlijk speelt het ook mee dat ik Kiki kreeg toen ik al 40 was. Maar van de andere kant: ik voel me nu jonger dan toen ik 30 was dus misschien had het nog best nog een keer gekund toen ik 42 was of zo.

Voordelen én nadelen van enig kind zijn

Ze krijgen alle aandacht.

Ouders hoeven hun tijd en energie niet te verdelen over meerdere kinderen in het gezin.

Hierin schuilt tegelijk ook een mogelijk nadeel. Juist omdat een kind alle aandacht krijgt, kan het kind het ook lastiger vinden om in contact met andere kinderen aandacht of speelgoed te delen.

Ze ontwikkelen zich sneller

Dat hangt samen met het feit dat ze meer aandacht krijgen. Vooral op het cognitieve vlak schijnen enige kinderen zich sneller te ontwikkelen dan kinderen die ook broers en zussen hebben.

Ze zijn dus sneller zelfstandig maar het kan ook een nadeel zijn dat ze prestatiedruk ervaren juist omdat ze alle aandacht krijgen.

Enige kinderen zijn socialer

Daarover zijn de meningen verdeeld. Een kind dat geen broertjes of zusjes heeft zal zich voor vertier inderdaad sneller op andere kinderen richten dan kinderen die wel in een groter gezin opgroeien.

Van de andere kant heeft het enige kind binnen het gezin ook geen rolmodel in de vorm van andere broertjes of zusjes. Dat kan dus ook juist betekenen dat een kind zich eenzaam voelt of niet goed is in het delen van ervaringen.

Enige kinderen zijn creatiever

Omdat enige kinderen zichzelf al snel moeten leren vermaken, creëren ze vaak een grote fantasiewereld om zich heen. Ze bedenken zelf wel broertjes, zusjes of vriendjes en gaan helemaal in hun eigen wereld op.

Enige kinderen zijn einzelgangers

Als je altijd gewend bent om jezelf te moeten vermaken, kun je ook erg op jezelf gericht raken. Meelopers zullen het dus niet snel zijn maar het risico om een einzelganger te worden, bestaat dus wel.

Ik vind het eerder vooroordelen dan voordelen

Ieder punt dat ik hierboven namelijk beschreef, kun je in positieve maar ook in negatieve zin uitleggen. Daarom vind ik dat je ook niet zonder meer kunt praten over voordelen of nadelen aan het enig kind zijn.

Ja, natuurlijk zijn er strontverwende enige kinderen. En ja natuurlijk zijn sommige kinderen die alleen opgroeien enorm sociaal terwijl anderen inderdaad heel eenzaam kunnen zijn.

Vergeet het element opvoeding niet

Daarom is het ook zo belangrijk dat je als ouder goed naar je kind kijkt. En inspringt op zijn of haar gedrag. Vind jouw enig kind het moeilijk om te delen? Verschuil je er dan niet automatisch achter dat dat nu eenmaal een nadeel is van enig kind zijn. En als jouw (enige) kind toevallig mentaal wat sneller is dan kinderen uit een groter gezin, dan is dat nogal wiedes. Alle aandacht van de ouders gaat immers ook naar dat enige kind.

Daarom denk ik dat bij al deze zogenaamde voor- en nadelen, het belangrijkste element de opvoeding is. Uit hoeveel kinderen je gezin ook bestaat, de opvoeding is van het grootste belang.

Wat vind jij van de zogenaamde voor- en nadelen? Mythes of schuilt er wel degelijk een kern van waarheid in?

Uitgelichte afbeelding bij dit artikel: Alexandro David via Pexels

Volg mij ook op social media!

2 reacties

  1. Kristel

    Dat laatste snap ik dat je dat lastiger vindt. Dan heb je aan de ene kant al de zorg voor je eigen gezin en daarnaast ook nog eens eventueel de zorg voor ouders. Als je dat met een broer of zus zou kunnen delen, zou dat wel makkelijker zijn.