Leestijd: 5 minuten

Je wordt er mee doodgegooid op verschillende boekensites: boeken die de belofte wekken dat ze je helpen om je productiviteit te verhogen. Laatst kreeg ik er weer een onder ogen. Het boek GRIP, Het geheim van slim werken van Rick Pastoor. Wat ik er van vond, lees je in dit artikel.

Eerste indruk GRIP

Net als de meeste andere mensen lees ik altijd eerst de achterkant van een boek. Daarop lees ik:

GRIP leert je stap voor stap slimmer werken, groter denken én je plannen verwezenlijken.

In dit boek deelt Rick Pastoor, de binnenbaas van het journalistieke platform Blendle, zijn persoonlijke werkmethode. Zijn verrassend praktische aanpak leert hoe je rust en richting krijgt in je werkweek. Want door je agenda, takenlijst en mailbox slimmer in te zetten, ontstaat er ruimte in je hoofd voor grotere plannen en levensdromen. GRIP toont hoe je die kunt realiseren.

Dat belooft wat! Wie wil dat nu niet is mijn eerste gedachte.

Wat ik aan de kaft alleen een beetje jammer vind is dat de aanbeveling van Alexander Klopping (ook Blendle) prominent voorop staat. Dat geeft toch een beetje het ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend-gevoel’. Terwijl er toch meer goede aanbevelingen in staan.

Tot zover de enige kritische noot want ja, ik verklap het maar vast. Ik vind het een prima boek.

Vanuit mijn referentiekader

Persoonlijk vind ik dat ik behoorlijk gestructureerd en georganiseerd ben. Waarschijnlijk komt dat omdat ik altijd in veel verschillende werkomgevingen gewerkt heb, waarin ik snel mijn weg moest vinden en snel orde in chaos moest scheppen. Dat vraagt om een ‘methode’. En als een soort autodidact heb ik die zeker in de loop der jaren wel ontwikkeld.

Wat ook helpt is dat ik ook een tijdje bij een start-up gewerkt heb, waar Kaizen gewerkt werd. Verzin nou eens elke dag iets kleins waardoor je je dagelijks werk makkelijker kunt maken. Dat doet iets me je mindset en daar word je vanzelf creatief van.

Kortom, enige verwantschap met Rick Pastoor voel ik wel. Alleen gaat mijn GRIP min of meer vanzelf en heeft hij de moeite genomen om alles uit te schrijven en er een boek aan te wijden. Waarvoor dank!

Het begint al met een rake constatering

Al in de inleiding is het raak. Pastoor constateert dat het eigenlijk best gek is dat we nooit echt hebben leren werken, terwijl werk zo’n belangrijke activiteit in ons leven is. Er wordt van ons verwacht dat we het gewoon kunnen en dat we zomaar weten hoe we prioriteiten stellen, onze werkagenda beheren, plannen ontwikkelen en grip houden op onze drukke banen.

True. Dit heb ik zo vaak gezien in bedrijven waar ik (interim) werkte. We doen allemaal maar wat (gechargeerd gezegd).

Drie delen

Het boek bestaat uit 3 delen:

  1. GRIP op je week
  2. GRIP op je jaar
  3. GRIP op je leven

Van een soort micro naar macroniveau dus.

Deel 1: GRIP op je week

Agenda

In het eerste deel introduceert Pastoor de drietrapsraket van agenda, takenlijst en e-mail. Hij beschrijft heel duidelijk én praktisch dat je agenda heilig is. Je agenda zou de basis moeten zijn van je (werk)week. Op een hele toegankelijke manier beschrijft hij wat je voor agenda moet nemen (een digitale), hoe je je werkzaamheden in kaart brengt, wat het verschil is tussen urgent en belangrijk (daar is ie weer!) en hoe je alle activiteiten het beste noteert en verwerkt.

Je begint dus altijd met wat in je agenda staat. Staat er op dit moment niets in je agenda? Dan ga je naar de tweede trap van de drietrapsraket: je takenlijst.

Takenlijst

Ook dit hoofdstuk is heel praktisch en zit boordevol met tips. Het doel? Alles wat er aan losse eindjes in je hoofd zit ‘ergens’ vastleggen om het van daaruit te verwerken. Dat ‘ergens’ is dus je takenlijst. Die takenlijst wordt zo vanzelf je tweede brein zoals Pastoor het noemt.

Pastoor geeft veel tips en adviezen over hoe je je takenlijst inricht en gebruikt. Hij geeft veel praktijkvoorbeelden die voor veel mensen in het bedrijfsleven (en daarbuiten!) herkenbaar en toepasbaar zijn.

E-mail

Het derde deel van de drietrapsraket is e-mail. Waar veel mensen hun werkdag laten leiden door hun mailbox (die vaak ook nog eens overvol en ongestructureerd is), pleit Pastoor ervoor om baas te worden en te blijven over je mailbox. Dat is niet alleen een loze kreet maar hij legt je ook duidelijk uit hoe je dat dan doet. Opnieuw: geen hogere wiskunde maar logisch en praktisch.

Het eerste deel van het boek wordt afgesloten met adviezen over hoe je een wekelijkse review onderdeel kunt laten zijn van je werk. Daar ben ik persoonlijk altijd erg fan van geweest. Dat heeft me al vaak genoeg rust opgeleverd om zonder stress het weekend in te gaan in de wetenschap dat er geen losse eindjes in de vorige week achter zijn gebleven.

Deel 2: GRIP op je jaar

In dit deel gaat Pastoor een beetje meer de diepte in. Het eerste hoofdstuk stelt je al meteen de vraag ‘Waar kom jij je bed voor uit?’ Als Simon Sinek-adept komt die vraag me behoorlijk bekend voor en weet ik ook hoe belangrijk het is om jezelf die vraag af en toe eens te stellen.

Pastoor legt uit hoe je passie, vaardigheden en missie bij elkaar komen, hoe je doelen stelt en deze ook haalt. Hij beschrijft hoe je een jaarplan kunt maken en welke rol weggelegd is voor terugblikken en vooruitblikken. Tot slot beschrijft hij waarom het zinvol kan zijn om een ‘accountability-partner’ te zoeken. Een soort coach of mentor die jou met enige regelmaat een spiegel voor wil (en kan!) houden. Deze stok achter de deur lijkt mij persoonlijk in mijn eigen (werk)leven ook nog wel een tip die ik beter zou kunnen toepassen.

Deel 3: GRIP op je leven

In dit deel gaat Pastoor nog wat verder de diepte in. Hoe maak je jezelf beter? Wat is je zelfbeeld en hoe kun je je gedrag aanpassen? Grappig want dit deel heeft juist weer veel raakvlakken met wat ik ooit eens tijdens mijn coachopleiding geleerd heb. Zoals bijvoorbeeld het hoofdstuk over luisteren. Ik ken persoonlijk niet veel mensen die de vaardigheid ‘luisteren’ echt goed beheersen. Terwijl dat toch een interessante vaardigheid is om én zelf beter te worden én mensen om je heen te kunnen helpen.

Het boek eindigt met een bijlage met tips over hoe je betere aantekeningen kunt maken en een leeslijst voor als je meer over het onderwerp wilt lezen.

Conclusie: weer een ander productiviteitsboek?

Nee hoor, helemaal niet. Ik vind dit boek juist een van de betere die ik de afgelopen jaren gelezen heb over dit onderwerp. Het pretendeert niet dat je je werkweek drastisch kunt verkorten. Het is ook niet belerend geschreven. Pastoor beschrijft vaak genoeg hoe hij uit eigen ervaring en door vallen en opstaan meer GRIP op zijn werk (en leven) gekregen heeft. Het is praktisch toepasbaar, er staan veel tips in en de schrijfstijl is heel prettig.

Een van de reviews over het boek geeft wat mij betreft heel treffend weer zoals ik het boek zelf ook ervaren heb:

Goed plannen is essentieel om productief te kunnen zijn. Rick Pastoor zette zijn persoonlijke aanpak zorgvuldig op papier en deelt zijn werkambitites op een on-Nederlandse manier. Daarbij laat hij zien dat je niet geleefd hoeft te worden om succesvol te zijn.

– Marietje Schaake, europarlementarier D66 –

Je kunt GRIP onder andere bestellen bij bol.com.

PS als je het boek via de link hierboven bestelt, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding. Zo’n vergoeding zou je kunnen zien als bijdrage om dit blog draaiende te houden. En voor de critici: dat bepaalt niet mijn mening over een product.

Volg mij ook op social media!

2 reacties

  1. Kristel

    Ja doen, ik vond het echt de moeite waard. Veel leesplezier!