Leestijd: 3 minuten

Volgende week is de Week van het geld. Het doel van deze themaweek is om leerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Net zoals bij zo veel onderwerpen die je als ouder tegenkomt, heb ik me al vaker afgevraagd hoe ik mijn kleuter ga leren omgaan met geld.

Is een kleuter niet wat jong?

Ik denk persoonlijk van niet. Zo heb ik met Kiki al eens meegemaakt dat er bijvoorbeeld een speelgoedje van haar kapot ging. Zij was daar redelijk laconiek onder en zei ‘dat ik dan toch even naar de winkel kon gaan om een nieuwe te kopen’. Tja, leg een vierjarige maar eens uit dat je niet ‘zomaar’ alles kunt kopen. Zeker als diezelfde kleuter jou in veel situaties redelijk makkelijk de portemonnee ziet trekken.

Weten wat geld is en ermee om leren gaan zijn twee verschillende dingen

Natuurlijk: Kiki heeft in haar speelgoedwinkeltje nepgeld. En dat geeft ze uit als water. Ze snapt inmiddels een beetje het concept ‘wisselgeld’ en dat je ook met een pasje kunt betalen is ook wel helder. Maar als ze van opa en oma een paar euro toegestopt krijgt, heeft ze natuurlijk (?) nog geen flauw idee wat ze daarmee kan doen.

Tips van het NIBUD

Ik ga eens te rade bij het NIBUD. Als er immers één organisatie is die hier meer over zou kunnen weten, is het het NIBUD wel. Daar hoor ik:

Financiële opvoeding is uw kinderen leren met geld om te gaan. Dat betekent:

  • Met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen
  • Wensen kunnen afstemmen op inkomsten
  • Keuzes maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.

Volgens het NIBUD moeten kinderen als ze met geld leren omgaan juist fouten maken. Van het maken van onverantwoorde keuzes leren ze. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die af en toe eens een verkeerde keuze maken, later beter met geld om kunnen gaan.

Volgens het NIBUD bestaat financiële opvoeding uit 4 onderdelen:

  1. Zakgeld en kleedgeld
  2. Sparen
  3. Lenen
  4. Omgaan met reclame en verleidingen

Het advies is overigens om pas vanaf 5 a 6 jaar met zakgeld te beginnen. Kinderen moeten immers wel munten kunnen herkennen bijvoorbeeld.

Voor mijn kleuter is dat dus nog wat te vroeg.

Hoe maak je kleuters dan wat meer bekend met geld?

Zoals je kleuters met heel veel dingen kennis laat maken: spelenderwijs.

Op de site van de Week van het geld staan bijvoorbeeld een aantal suggesties van activiteiten die je met kinderen van groep 1 (of 2) al prima kunt doen.

Denk daarbij aan het schminken van een spaarvarken of een geldzak op het gezicht van je kind. En ook een kleurplaat in dit thema doet het natuurlijk altijd goed. En uiteraard kun je ze ook prima met nepgeld winkeltje laten spelen. Heb je zelf geen nepgeld? Dan kun je dat op de site van de Week van het geld gewoon printen.

Week van het geld 2019

Op de site van de Week van het geld vind je veel meer leuke en nuttige informatie over financiële opvoeding. Er zijn lespakketten beschikbaar voor scholen, maar er zijn ook veel dingen die je thuis kunt doen. Zo vind je er onder andere:

Ben jij als ouder bewust bezig met de financiële opvoeding van je kind en zo ja, hoe doe je dat? Ik ben weer benieuwd.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.