Leestijd: 2 minuten

Deze week gebeurden er twee dingen die achteraf heel mooi samen bleken te vallen.

Ik zat met Kiki op de fiets en ze vroeg mij naar het huis waar ik ‘vroeger met opa en oma woonde’. ‘Wat hadden ze daar voor speelgoed mama?’ En eigenlijk kon ik me nauwelijks herinneren waar ik vroeger echt veel mee speelde. Natuurlijk noemde ik wel dingen als poppen, blokken en boeken maar van dat tijdgebonden speelgoed dat iedere generatie toch wel heeft, wist ik me weinig voor de geest te halen.

Een dag later was ik wat op Pinterest aan het grasduinen. Soms doe ik dat puur voor het beeldmateriaal en soms doe ik er inspiratie op voor Krispiratie. Nu dus ook. Via wat omwegen kwam ik namelijk terecht op de site MizFlurry van Fleur Miller. Zij heeft op haar site gratis downloadbare printables staan om in een tijdcapsule te stoppen.

Een tijdcapsule?

Een tijdcapsule helpt je om over een langere tijd dingen te herinneren. Je weet nu wel wat je favoriete serie is maar weet je dat over 20 jaar nog?

Een tijdcapsule kan meerdere vormen aannemen. Je kunt bijvoorbeeld een mooie doos uitzoeken, een fijne schrijfmap of simpelweg (mooi gedecoreerde) enveloppen.

In je tijdcapsule stop je dan periodiek – bijvoorbeeld ieder jaar op je verjaardag – iets wat je je later wilt herinneren. En omdat je daar misschien best wat input bij kunt gebruiken, zijn die printables zo handig.

Zo is er bijvoorbeeld een printable met algemene gegevens over jou of je kind:

  • wat is je leeftijd?
  • hoe lang ben je?
  • in welke klas zit je en bij welke juf (of wat voor baan heb je)?
  • doe je aan sport of zit je op clubs?
  • wat is je lievelings- boek, film, serie, muziek etc.?

Verder staan er wat vragen op als: wat kost vandaag de dag een brood of een kaartje voor de Efteling, wat is er hip en wat zijn de nieuwste gadgets.

Ook kun je een dag uit je leven helemaal uitschrijven.

Natuurlijk kun je aan je tijdcapsule ook andere dingen toevoegen. Denk aan foto’s (toch best leuk in dit digitale tijdperk) of bijvoorbeeld een krant van nu (wie weet bestaan kranten wel niet meer als je je tijdcapsule opent). Of stop er voorwerpen in die je aan een bepaalde tijd herinneren. Denk bijvoorbeeld aan het eerste speentje van je kind.

Je tijdcapsule openen.

Spreek met jezelf af wanneer je je tijdcapsule opent en zet dat ook op de doos of de enveloppe. ‘Niet openen voor ….’ Het leukste is het natuurlijk om dat pas over een hele lange tijd te doen.

Iets dergelijks doe ik al 4 jaar in de vorm van een brief aan Kiki die ik haar jaarlijks op haar verjaardag schrijf. Die gaan netjes geprint in een mooie enveloppe en als ze 18 wordt, krijgt ze die stapel ‘herinneringen’ van mij.

Door een tijdcapsule te maken voeg je nog veel extra herinneringen toe.

Zo weet zij later misschien wel makkelijker te antwoorden op de vraag van haar kind ‘Mama, wat had jij vroeger voor speelgoed?’

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.