Leestijd: 4 minuten

Wow, de laatste keer dat ik een artikel plaatste met boekrecensies was in november 2018. Hoewel ik in tussentijd ook weer behoorlijk veel gelezen heb, zal ik niet alle boeken de revue laten passeren. Ik pik er een aantal uit die echt de moeite waard zijn.

Het meisje in het ijs – Robert Bryndza

Veel goede reviews. Daar ben ik toch gevoelig voor bij een boek. Dit boek werd mij aangeraden binnen mijn Kobo Plus-account.

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Ik las op voorhand termen als ‘ijzingwekkend’, ‘een grandioze thriller’ en ‘een topthriller’. Nou, dat vind ik wel wat overdreven maar ja, het is een goede thriller. Ik heb hem niet in een ruk uitgelezen en kreeg er ook geen nachtmerries van maar het is inderdaad een prima thriller. Voor tussendoor.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

’t Hooge Nest – Roxane van Iperen

Toevallig las ik de afgelopen tijd veel boeken over de Tweede Wereldoorlog. Dit was er een waarvan ik hoge verwachtingen had.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – een van de grootste onderduikadressen in Nederland: ’t Hooge Nest, een villa in ’t Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Jeetje. Wat een verhaal. Over onderduiken in de Tweede Wereldoorlog lees je niet zo vaak. En dat er een onderduikadres als ’t Hooge Nest bestaan had, wist ik al helemaal niet. Het verhaal heeft diepe indruk op me gemaakt. De jodenvervolging die heel beeldend beschreven wordt, het onderduiken waarvan je je al lezend afvraagt ‘Hoe lang kan dat goed gaan?’ en al helemaal de ontdekking en het uiteindelijke verblijf in Auschwitz. 

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

De lavendeltuin – Lucinda Riley

Nadat ik de serie De Zeven Zussen van Lucinda Riley zo’n beetje verslonden had, was het tijd om ook aan andere boeken van haar te beginnen.

Na de dood van haar moeder erft Emilie de la Martinières het familiekasteel aan de zonnige Côte d’Azur. Maar aan het huis kleven ook hoge schulden en onopgeloste geheimen… Welke rol hebben haar voorouders in de Tweede Wereldoorlog gespeeld? Emilie verdiept zich in haar familieverleden en doet een schokkende ontdekking. Een van haar voorouders, de Britse Constance, werkte tijdens de oorlog als spionne in het bezette Frankrijk. Hoe meer Emilie te weten komt over Constance en haar oorlogsgeheimen, hoe beter ze haar eigen familie in een nieuw daglicht kan plaatsen. Het kasteel speelt een cruciale rol in het oplossen van de familieraadsels en staat centraal in deze intrigerende roman vol spanning, passie en mysteries.

Ja! Wat mooi weer. De opbouw van het boek is vergelijkbaar met die van de andere boeken van Riley: heden en verleden wisselen elkaar af in de verhaallijn. In eerste instantie vond ik de hoofdpersoon nogal naïef overkomen maar daar heb ik me niet heel erg aan gestoord. Toevallig gaat ook dit boek weer over de Tweede Wereldoorlog. Het is meeslepend met een hele prettige afwisseling van romantiek, drama en spanning.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

De experimenten – Marion Pauw

Het is waarschijnlijk echt toeval maar ook dit boek gaat gedeeltelijk over de Tweede Wereldoorlog.

Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?

Dit verhaal is voor een groot deel ongemakkelijk. Een stiefdochter moet onverwacht (en ongewild) voor haar stiefmoeder zorgen nadat ze elkaar jarenlang niet gezien hebben. En dat blijkt niet voor niets zo te zijn. Al lezend begrijp je waar het gedrag van de stiefmoeder vandaan komt en het onvermogen om een goede verstandhouding met haar stiefdochter te hebben. Maar kan dat alsnog?

Ook dit boek is wreed, vol gruwelijke details en verhaalt over een periode die je eigenlijk het liefst wil vergeten maar nooit mag vergeten.

Klik hier voor het fysieke boek en hier voor het e-boek.

Als je een boek aanschaft via een van de links in dit artikel, ontvang ik daarvoor een kleine commissie. Dat beïnvloedt mijn beoordeling uiteraard niet.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.