Leestijd: 6 minuten

Iedereen kan reizen maar niet iedereen reist even slim. Ik heb in de loop van de jaren aardig wat handigheidjes geleerd die het reizen een stuk makkelijker maken. Daarom deel ik vandaag 23 reis hacks met jou.

23 travel hacks

Kies de juiste tas of koffer

Dat lijkt een dooddoener maar ik zie toch vaak mensen met onpraktische tassen of koffers zeulen. Zorg dat je bagage voldoet aan de maximale afmetingen van de luchtvaartmaatschappij. Let er ook op dat je koffer of tas zelf al niet heel zwaar is. Dat scheelt weer inpakgewicht.

Probeer eens om alleen met handbagage te reizen.

Dat scheelt je tijd bij aankomst op een vliegveld en het dwingt je om heel bewust te kiezen wat je meeneemt. En het scheelt sjouwen. Dat ook.

Neem een extra tas mee

Pak in je gewone bagage een opvouwbare, lichtgewicht tas. Handig als je op je vakantiebestemming wilt shoppen, een dagje naar het strand wilt of als je gewoon lekker veel souvenirs mee wil nemen.

Pak slim in

Ga dus niet in een topje en een short het vliegtuig in terwijl je zware wandelschoenen in je koffer zitten. Rol je kleding op dan nemen ze veel minder plaats in. Stop sokken, ondergoed en kleine spullen bijvoorbeeld in je schoenen. Denk ook eens aan het gebruik van packing cubes die je helpen je bagage compact én georganiseerd mee te nemen.

Neem niet te veel kleding mee

Probeer sowieso maar voor 1 week spullen mee te nemen. Was tussendoor een keer of lucht je kleding. Maak thuis al kledingcombinaties en bedenk dat je met accessoires ook veel kunt doen. Dat shirt dat je al eens aan gehad hebt, staat met een leuk sjaaltje ineens weer heel anders.

Een sjaal is altijd handig

Niet alleen leuk je er je kleding mee op maar misschien wordt het op de plaats van bestemming ’s avonds toch wat koeler. Of gebruik hem als dekentje in het vliegtuig. Of als handdoek als je spontaan in een baaitje wil gaan zwemmen.

Koop een doorzichtige toilettas

Ik heb lang voor iedere vliegreis gestunteld met die standaard plastic zakjes waar je vloeistoffen in moeten. Op een gegeven moment heb ik gewoon zelf een doorzichtige toilettas gekocht. Einde gestuntel.

Laat de miniverpakkingen bij de drogist liggen

Ook dat heb ik lang gedaan: bij de drogist miniverpakkingen shampoo, doucheschuim, bodylotion etc. kopen. Ik heb er wel een fortuin aan uitgegeven. Of aan van die setjes met harde plastic hervulbare flesjes. Die waren na 1 reis meestal kapot.

Tegenwoordig heb ik van die siliconen miniflesjes die je gewoon met je eigen favoriete producten kunt vullen.

Tip: in een lenzendoosje past precies een hoeveelheid dagcreme of iets dergelijks voor een weekendje weg.

Neem een pen mee

Hoe vaak ik al niet in een vliegtuig douaneformulieren in heb moeten vullen en geen pen bij me had.

Check de geldigheidsduur van je paspoort

Voor sommige landen moet je paspoort nog een bepaalde periode geldig zijn na terugkomst. De lijst vind je hier. Op die site vind je per land wat voor reisdocument je nodig hebt. Denk dus ook aan visa of aan Esta als je naar de VS gaat.

Neem je eigen waterfles mee

Jij koopt toch zeker niet na de security op het vliegveld een dure fles water he? Neem gewoon een lege fles mee en vul die na de security op de luchthaven met water. En neem dan meteen een goeie mee die je ook op de plaats van bestemming kunt gebruiken.

Oordopjes en slaapmasker: handig

Ik heb eens in IJsland halve nachten wakker gelegen omdat het er ’s nachts niet donker werd. En als je hotelkamer per ongeluk toch aan een uitgaansgebied grenst, is een oordopje ook wel handig. Ik heb tegenwoordig op maat gemaakte slaapoordoppen en een heel fijn slaapmasker.

Stop poetsdoekjes in je tas

Denk aan van die Wetties -doekjes, babydoekjes of voor mijn part gezichtsreinigingsdoekjes. Altijd handig als je morst met iets of als je tijdens een lange vlucht jezelf even op wilt frissen.

Boek een hostel met een privékamer in plaats van een hotel

Ik heb dat een paar jaar geleden in Barcelona voor het eerst gedaan. De meeste hostels hebben ook privékamers. En het scheelt vaak aanzienlijk in de prijs met een gewone hotelkamer. Bovendien vind ik de ‘vibe’ in een hostel altijd wel heel gezellig.

Neem de linkerrij als je ergens moet wachten

Uit onderzoek blijkt dat de linkerrij meestal sneller gaat. Waarom? Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn en rechtshandigen eerder rechtsaf gaan dan linksaf.

Print tickets, bevestigingen etc.

Op sommige plekken heb je – zelfs in het digitale tijdperk – nog hard copy tickets of vouchers nodig.

Maak ook foto’s van belangrijke documenten

Mocht je dan per ongeluk tickets of je paspoort kwijtraken dan heb je in ieder geval nog ergens de essentiële informatie staan.

Bonustip: fotografeer ook je bagage (handig als die bijvoorbeeld gestolen wordt of kwijtraakt om aangifte te doen) en bijvoorbeeld de parkeerplaats waar je auto hebt geparkeerd. Weet jij na een week nog waar je auto stond?

Download offline kaarten op Google Maps

Heb je op vakantie geen WiFi of plattegrond dan kun je met je offline kaarten toch altijd de weg vinden. Je kunt op Google Maps trouwens ook een pin plaatsen. Zo vind je in een vreemde stad bijvoorbeeld je hotel makkelijk terug.

Boek een ‘free walking tour’

Natuurlijk is het leuk om een excursie te boeken als je op stedentrip bent. Maar die zijn vaak best duur. Google eens op ‘free walking tour’ en de plaats van bestemming. Vaak worden deze tours verzorgd door locals die gewoon erg van hun stad houden en die liefde graag met toeristen delen.

Neem snacks mee

Of ik nou op reis ben of niet, ik zorg eigenlijk altijd wel dat ik iets te snacken bij me heb. Het is me al vaak gebeurd dat ik ineens een hongerklop kreeg maar nog niet ergens kon gaan eten.

Deze leuke tip kwam ik ergens tegen: neem een (kleine) gereedschapsdoos met vakverdeling mee om je snacks te sorteren. Ja het neemt wat ruimte in maar het scheelt ook graaien in afzonderlijke zakjes. Vooral handig als je met kinderen reist.

Geur doet soms veel

Een hotelkamer die muf ruikt? Jakkes. Ik heb daar zo’n hekel aan. Als de beschikbare ruimte in mijn bagage het toelaat, neem ik dan ook graag een ‘geurtje van thuis’ mee. Dat kan een simpel geurkaarsje zijn maar bijvoorbeeld ook zo’n geurbuiltje die je ook bij je was kunt doen.

Laat je niet foppen door de taxichauffeur

Heel belangstellend zo’n taxichauffeur die vraagt of je hier al eens geweest bent. Maar is het antwoord nee dan rijdt hij gerust een stukje om omdat jij toch niet de kortste route weet. Zeg daar dus gewoon ja op. Hij gaat je heus niet tot in detail overhoren 😉

Een makkelijk reisdagboek

Je kunt natuurlijk iedere dag in een notitieboekje je reiservaringen opschrijven. Je kunt ook iedere dag een ansichtkaart naar je huis sturen vanaf je bestemming van die dag. Schrijf daar op wat je die dag gedaan hebt en je hebt bij thuiskomst meteen iets leuks om terug te kijken.

Heb jij zelf nog tips waarvan je denkt dat ze zeker in dit lijstje thuishoren? Laat het me weten!

Dit bericht bevat affiliate links. Jij betaalt geen cent extra als je iets koopt via een van de links maar de kleine vergoeding die ik krijg, helpt wel om dit blog draaiende te houden. Bedankt!

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.