Leestijd: 5 minuten

Een aantal jaren geleden ben ik op vakantie geweest naar IJsland. Die ervaring was zo tof dat ik hem niet alleen voor mezelf wil houden maar jou er graag mee inspireer. Heb jij IJsland al eens overwogen als vakantiebestemming? Laat mij je overtuigen.

IJsland ijzig en koud?

Welnee! Nou ja, koud kan het er natuurlijk wel zijn vanwege de ligging maar wie denkt in een grauw en grijs gebied aan te komen, vergist zich. Ken je de uitspraak dat Groenland vol met ijs zit en IJsland heel groen is? Die klopt voor wat betreft IJsland.

Wij waren eind juni in IJsland. En dan is de temperatuur prima te doen. Bijkomend voordeel is dat het er in de zomermaanden nauwelijks donker wordt ’s nachts dus de dagen duren lekker lang.

Ruig en puur

Ik heb me in IJsland een paar keer heel klein gevoeld. Bijvoorbeeld toen we in nationaal park Thingvellir waren. Het gebied is bezaaid met lava en heel indrukwekkend: precies op deze plaats ligt de breuklijn van het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent. Die ‘spleet’ kun je daadwerkelijk zien. Toch een vreemd idee dat je daar tot diep in de aarde kunt kijken.

Over indrukwekkend gesproken: geisers!

In IJsland liggen diverse geisers waarvan Geysir en Strokkur de bekendste zijn. Je kunt tot op een paar meter afstand van de geisers komen en iedere paar minuten getuige zijn van het donderend geweld waarmee de geisers omhoog spuiten. Eerst zie je het blauwe wateroppervlak opbollen en vervolgens spuit de geiser metershoog de lucht in. Wow!

Stank en vulkanen

Ja, je kunt dus vrijwillig naar plaatsen gaan waar het gigantisch stinkt. In IJsland heb je dat op een paar plaatsen waar zwavelbronnen en vulkanische activiteit zijn. Prachtig. Maar je moet de geur van rotte eieren wel even voor lief nemen.

Overigens waren wij er kort nadat de vulkaan Eyjafjallajökull wekenlang het vliegverkeer in Europa ontregeld had door enorme stofwolken op te hoesten. En wat zien die vulkanen er machtig uit!

Gletsjers en gletsjermeren

Vergeet even wat ik hierboven zei over het feit dat het qua kou en ijs best meevalt in IJsland. Dat geldt natuurlijk niet op het moment dat je bovenop een gletsjer staat of in een bootje over een gletsjermeer vaart. Als je dat eenmaal gedaan hebt, klaag je nooit meer over kou! Maar doe het beslist want het is bijzonder indrukwekkend om tussen blauwige ijsschotsen door te varen. Alsof je in een andere wereld bent. Voor deze ervaring ga je onder andere naar Vatnajökull of Jökulsárlón.

Watervallen

En als je nog niet genoeg imponerend natuurschoon hebt gezien kun je altijd nog een van de vele watervallen in IJsland bezoeken. Vooral de watervallen van Gullfoss, Dettifoss en Skogafoss maakten veel indruk op ons.

Op zoek naar walvissen

In het noorden van IJsland kun je vanuit Husavik op walvissafari. Wij hebben er indertijd wel wat gezien. Mocht je er nou onverhoopt geen tegenkomen dan zijn de papegaaiduikers die je overal ziet in IJsland wel een supercute alternatief om te bestuderen.

Reykjavik

Als je naar IJsland op vakantie gaat, begin en eindig je je reis in Reykjavik wat een heel leuk stadje is. Het is er niet bijzonder groot maar dus wel lekker overzichtelijk. Het heeft een hip en relaxt sfeertje en is zeker de moeite waard om hier een of twee dagen door te brengen.

De Blue Lagoon, wie kent hem niet?

Denk je aan IJsland dan denken veel mensen vaak meteen aan de Blue Lagoon. Ja, het is daar erg toeristisch maar tegelijkertijd kun je bijna niet in IJsland geweest zijn zonder een keer een heetwaterbron bezocht te hebben.

Kortom, IJsland is een ruig en puur land waar je je heel nietig kunt voelen maar waar je regelmatig oh en ah zult roepen van al het moois dat je tegenkomt. Er heerst soms een haast mystieke sfeer dat door de midzomernachten en de mogelijkheid om het noorderlicht te zien natuurlijk alleen maar mystieker wordt.

IJsland: hoe kom je er?

Nou, da’s simpel. Er is maar één manier – althans één efficiente manier 😉 – om in IJsland te komen en dat is vliegen natuurlijk. Met Iceland Air vlieg je in 3 uurtjes van Amsterdam naar Keflavik. Overweeg ook eens om IJsland als stop-over op te nemen als je bijvoorbeeld naar de Oostkust van Amerika vliegt.

Eenmaal op IJsland huur je een auto aangezien het openbaar vervoer op IJsland niet bepaald ontwikkeld is.

Hoe lang blijf je in IJsland?

Dat is een lastige vraag. Er is namelijk zo veel moois te zien. Wij zijn er indertijd 8 dagen geweest en dat is precies goed om alle belangrijkste bezienswaardigheden te zien. Als je uitgebreid gletsjerwandelingen wilt gaan maken of hele dagen in heetwaterbronnen wilt zitten, heb je daar niet genoeg aan maar voor een goede kennismaking met het land is het prima. Er loopt een rondweg (1350 km lang) over IJsland die je met je huurauto volgt en op die manier, kom je zo’n beetje langs alle door mij beschreven highlights.

Waar overnacht je?

Natuurlijk zijn er hotels op IJsland. Zeker in Reykjavik en directe omgeving en bij de toeristische plaatsen. Wij verbleven indertijd alleen in Bed and Breakfasts en guetshouses én we reisden op de bonnefooi. Wie mij een beetje kent, weet dat ik dat laatste best spannend vond maar het pakte heel goed uit. Als we in de loop van de dag in konden schatten hoe ver we die dag zouden komen belden we een accommodatie en regelden ter plekke een overnachting. Vaak kwamen we zo op hele authentieke plaatsen terecht. De ene keer in een schattig bed and breakfast en de andere keer in een cottage in de middle of nowhere met barbecue en hot tub. Tof!

Ik had destijds alleen voor de eerste nacht een hostel in Reykjavik geboekt en dat bleek achteraf zelfs de duurste en slechtste accommodatie van de hele trip te zijn geweest.

Maar ook als je niet op de bonnefooi wilt of kunt gaan, kun je op bijvoorbeeld Booking.com veel leuke overnachtingsadressen vinden voor relatief weinig geld.

IJsland heeft mij echt betoverd en ik zou er zeker nog graag eens opnieuw naartoe gaan. Heb jij IJsland weleens overwogen als vakantiebestemming?

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.