Leestijd: 5 minuten

Sinds Kiki op school zit, valt mij op dat er best veel van jonge kinderen verwacht wordt tegenwoordig. Ik wist toen ik 4 was echt nog niet wie Kandinsky en Rembrandt waren en toen ik naar de eerste klas ging (de huidige groep 3) was het nog bijzonder dat ik al kon lezen.

Nu is Kiki gelukkig een redelijk pienter kind dat tot nu toe prima ‘op schema’ ligt maar er zijn natuurlijk genoeg kinderen die wat extra begeleiding thuis best kunnen gebruiken. Daarom was ik erg nieuwsgierig toen ik benaderd werd door De Bijlesmeester om wat van hun lesstof te testen.

De Bijlesmeester

Wat is De Bijlesmeester?

De Bijlesmeester heeft als doel dat leerlingen met plezier naar school gaan. Bijles en Huiswerkbegeleiding hebben hier enorm veel invloed op doordat onze docenten de leerlingen vakinhoudelijk helpen, leerstrategieën aanleren en natuurlijk de ruimte bieden om al hun vragen te stellen!  Er is zoveel winst te behalen (en tijd te besparen!) door individueel met de een docent te werken aan de schoolvakken.

Bijles voor een toets kan zeker helpen, maar bijles werpt pas echt zijn vruchten af als er structureel gewerkt kan worden aan de struikelvakken. Wij raden daarom aan om op tijd te beginnen met de bijlessen en niet te wachten tot het te laat is.

Het doel van De Bijlesmeester staat me natuurlijk wel aan: leerlingen met plezier naar school laten gaan. Ik zie nu in Kiki’s groep 1 al dat er kinderen zijn die niet met plezier naar school gaan. En dat is jammer!

Kinderen moeten wel veel of niet?

Nu heb ik me er al vaker over uitgelaten dat kinderen tegenwoordig wel veel ‘moeten’. Het feit dat er zelfs voor groep 1/2 al bijlesmateriaal beschikbaar is, onderstreept dat wel een beetje. In mijn tijd – maar nu realiseer ik me dat ik echt als een oude trol klink – kon je tot een jaar of 6 nog echt kleuteren. Tegenwoordig moet er al aan Cito-richtlijnen voldaan worden.

Maar het is zoals het is en daar zitten ook zeker wel goede kanten aan. Zeker als lesstof nog wat speels gebracht wordt, hoeft dat ook helemaal niet vervelend te zijn.

Op ‘onze’ basisschool was ook discussie over het afschaffen van de Cito-toets voor kleuters. Voor mij hoeft zo’n toets ook niet per se maar aan de andere kant: ik ben altijd wel erg van ‘meten is weten.’ En tijdens Kiki’s eerste toets heeft ze niet eens in de gaten gehad dat ze getoetst werd. Ze mocht ‘gewoon bij de juf zitten en een leuk spelletje doen.’

Goed, terug naar De Bijlesmeester.

Het bijlesmateriaal van De Bijlesmeester

Ik kreeg dus oefenmateriaal opgestuurd van De Bijlesmeester en ging er op een druilerige zondagmiddag eens goed voor zitten met Kiki.

In mijn pakket zaten twee oefenboeken: een voor taal en een voor rekenen. Daarnaast ontving ik een set Flitskaartjes. Elk boek bestaat uit ongeveer 60 pagina’s met in totaal honderden verschillende opgaven. Voorin het boek zit een duidelijke instructie en het boek is netjes vormgegeven.

Bij de flitskaartjes zat geen instructie en de set die ik heb gekregen kon ik op de website ook niet terugvinden zodat ik zelf kon achterhalen wat de bedoeling was. Overigens zag ik daar wel interessante sets, waarmee je je kind op een makkelijke manier goed kunt helpen op verschillende onderdelen.

Aan de slag dus

Taal

Uit het taal-werkboek hebben wij een aantal opgaven gedaan. Zo deden wij bijvoorbeeld een opgave waarin een aantal voorwerpen getekend waren met het bijbehorende woord erbij. De vraag was: ‘Wat is de laatste letter van het woord? Omcirkel het en schrijf het dan zelf.’

Kiki vond dat leuk om te doen. Ze zijn op school ook al een beetje bezig met ‘hakken en plakken’ dus dat sloot mooi aan. Wel had ze wat moeite met de schrijfwijze van de letters. In de foto’s hieronder zie je wat ik bedoel. De s van het woord huis bijvoorbeeld ziet er anders uit dan de schrijfletter s die Kiki tot nu toe op school leert. Dat zorgde soms wel voor wat verwarring.

Maar hoe dan ook: ze vond de taalopgaven leuk om te doen. Er staan nog veel meer leuke opgaven in het boek op het gebied van o.a. voorzetsels, rijmwoorden en het schrijven van de eigen naam.

Rekenen

Vervolgens gingen we rekenen. Dat werkboek begon met wat leuke sommetjes waarbij lieveheersbeestjes bij elkaar opgeteld konden worden. Wat me daarbij opviel was dat het rekenkundig inzicht bij Kiki er zeker wel was ‘Jahaa, mama, 3+1 is toch zeker hetzelfde als 1+3?’ maar dat het zelf schrijven van cijfers voor deze vierjarige soms nog wat lastig was. Want een 5 herkennen is niet zo lastig maar hem vervolgens zelf opschrijven wel.

Zo deden we ook nog een oefening waarbij je in een plaatje moest tellen hoeveel vissen een bepaalde richting op zwemmen. Ook leuk!

Verder staan er nog veel meer onderwerpen in dit boek. Denk aan: tellen tot 20, hoeveelheden inschatten m.b.v. patronen, eenvoudig optellen en aftrekken en begrip van hoeveelheidswoorden als meer, minder en evenveel en plaatsaanduidingen als boven, onder, op en naast.

Hoe deed ze het?

Kiki vond het vooral heel leuk om te doen maar ‘soms wel wat lastig’. Daarvan keek ik in eerste instantie wat op omdat de juf op school had gezegd dat ze qua taal en rekenen duidelijk voor loopt voor haar leeftijd. Toen las ik de toelichting in de werkboeken nog eens wat beter en begreep ik dat de opgaven uitgaan van de leerdoelen voor eind groep 2. Logisch dat mijn eerstegroeper daar dus niet zomaar even doorheen fietst.

Verrijkingsstof

Dat bracht mij wel op een idee. Kiki’s juf denkt dat het goed is om Kiki vanaf groep 2 verrijkingsstof te geven zodat ze wel voldoende uitgedaagd blijft. Daar kunnen deze oefenboeken natuurlijk ook prima voor dienen.

Algemene conclusie

Kortom, het werken met de oefenboeken van De Bijlesmeester is ons allebei goed bevallen. De opgaven zijn speels vormgegeven en meer dan voldoende gevarieerd. Het deed me soms een beetje denken aan de oefeningen die je in bijvoorbeeld een blad als Bobo ook tegenkomt. Spelen en leren tegelijk.

Nu hebben wij uiteraard alleen de oefenboeken getest die je op de site van De Bijlesmeester zelf kunt bestellen. Maar ze bieden ook ondersteuning in de vorm van echte bijles door ervaren docenten voor zowel kinderen van de basisschool als voor middelbarescholieren.

Zou jij van een dergelijke bijlesdienst gebruik maken voor jouw kind?

PS Ik heb het oefenmateriaal opgestuurd gekregen van De Bijlesmeester.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.