Leestijd: 2 minuten

Vorige week waren de verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is je vast niet ontgaan. Althans dat hoop ik dan maar. Maar ben je ook wezen stemmen? Persoonlijk heb ik een behoorlijk uitgesproken mening over mensen die niet gaan stemmen.

stembiljet

Oproepje

Op de verkiezingsdag zelf poste ik dit op Facebook:

Gelukkig reageerden daar een paar mensen heel positief op. Ik had ook niet gedacht dat mensen uit mijn familie-, vrienden-, en kennissenkring die niet gaan stemmen, daar in het openbaar voor uit zouden komen maar ik weet dat ze er zijn. Omdat ik het er face-to-face weleens met ze over gehad heb.

Waarom nou niet?

Over het algemeen durf ik te zeggen dat mensen in mijn familie-, vrienden-, en kenniskring gemiddeld tot bovengemiddeld intelligent zijn. De meeste hebben een aardig wereldbeeld, laten zich goed informeren en volgen de actualiteit.

Maar als ik zo iemand hoor zeggen dat hij of zij niet gaat stemmen, snap ik daar echt helemaal niks van. Op mijn ‘waarom niet’-vraag krijg ik ook nooit een overtuigend antwoord. Wat hoor ik dan wel:

 • het haalt toch niks uit
 • ‘ze’ luisteren toch niet
 • die ene stem van mij maakt toch niks uit
 • er is niet een partij waar ik het helemaal mee eens ben
 • ik geef juist wel een signaal af door niet te stemmen (eh, say what?)
 • ik heb geen vertrouwen in de politiek en in politici.

Ik zei dat het gemiddeld tot bovengemiddeld intelligente mensen zijn he?

Het enige valide argument om niet te gaan is wat mij betreft ziekte of iets dergelijks. Op vakantie niet dus. Dan regel je maar een volmacht.

Waarom dan wel?

Een veelgehoord argument om te gaan stemmen is dat je dan aan je ‘burgerplicht’ voldoet. Zo ervaar ik het niet. Ik kom niet handenwrijvend dat hokje uit in de wetenschap dat ik aan een plicht voldaan heb. Misschien komt dat omdat ik het niet als een plicht zie maar als een recht. Een recht waarvoor lang geleden letterlijk en figuurlijk gevochten is.

En hoewel die ene stem van mij natuurlijk maar een druppel op de gloeiende plaat is, zijn er wel degelijk argumenten om toch te gaan:

 • Met mijn stem heb ik een heel klein beetje invloed op wie ons land of Europa bestuurt
 • Soms stem ik juist omdat ik wil voorkomen dat een bepaalde partij te veel macht krijgt (eerlijk is eerlijk)
 • Of ik ben tevreden over een huidig kabinet/Europees Parlement en stem op een partij die daaraan heeft bijgedragen
 • En op andere momenten ben ik ontevreden over gevoerd beleid en stem ik op een partij die dat ook is.
 • Met mijn stem beïnvloed ik een thema dat ik belangrijk vind. Denk aan milieu, onderwijs of migratie.
 • Tot slot vind ik dat je door te gaan stemmen laat zien dat je ons democratisch systeem serieus neemt.

Wat vind jij? Deel jij mijn mening over niet-stemmers of ben je genuanceerder? Ben je zelf gaan stemmen? Waarom wel of niet? Ik ben nieuwsgierig (als altijd!)

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.