Leestijd: 5 minuten

Wie mij kent weet dat ik niet sportief ben. Ik ben meer van de quotes ‘Laughing is the best exercise’ of ‘Ik? Sportief? Het enige wat hard loopt is mijn neus.’ Dat soort dingen. Toch heb ik al een paar keer pogingen gedaan om te leren hardlopen. Soms begeleid en soms op eigen houtje. Tot nu toe was het geen succes. Maar daar lijkt nu toch echt verandering in te komen.

Wat ik al niet geprobeerd heb

In de loop van de jaren heb ik al veel geprobeerd op hardloopgebied. Zo heb ik me eens aangesloten bij een atletiekvereniging waar je een beginnerscursus hardlopen kon doen. Ze hadden twee groepen. De ‘snellen’ en de ‘snelsten’. Ik zat bij de snellen en kwam altijd overal als laatste aan. Geen succes dus.

Verder heb ik eens een tijd een loopband gehuurd. Op zich fijn dat je alles in kunt stellen zoals jij het graag wilt, maar wel nogal eentonig.

Ik heb ook de programma’s van Renate Wennemars en Belgische Evy gevolgd. Die komen tussendoor af en toe met opbeurende en motiverende opmerkingen in je hoofdtelefoontje maar om de een of andere reden raakte ik er eerder gedemotiveerd van.

Een paar keer ben ik wel een eind gekomen maar dan kwam toch steeds de klad er weer in. Ik kreeg last van mijn knieën, liep een aantal weken niet door een vakantie of er was wel iets anders waardoor ik het niet volhield.

Wat is er nu dan anders?

Tja, eigenlijk niet eens zo gek veel. Misschien heb ik nu gewoon het geluk dat ik op een app gestuit ben met een trainingsprogramma dat precies goed voor mij is.

De app Runtrainer

Ik gebruik de app Runtrainer. De betaalde versie om precies te zijn die EUR 5,99 per maand kost. Eerst was ik daar wat huiverig voor maar ach, als ik voor een paar tientjes kan leren hardlopen is het die investering wel waard.

In de app kies je binnen het trainingscentrum welk doel je hebt. Ik koos voor het doel ‘5 kilometer’. Er zijn ook programma’s voor 10 en 15 km en voor de halve marathon. Daarnaast kun je een eigen schema aanmaken.

Van 0 naar 5 km in 10 weken

Zo’n programma bestaat uit 10 weken met 3 trainingen per week. Ik doe er in totaal wel iets langer over dan 10 weken omdat mijn 3 trainingen soms verspreid zijn over 8, 9 of 10 dagen. Ook prima.

Afhankelijk van de soort training, duurt de training tussen de 20 en 35 minuten. De 3 trainingen zijn ook verschillend. De ene keer heb je een duurtraining en de andere keer een intervaltraining.

Wat ik wel grappig vond is dat ik aan het begin van letterlijk iedere training gedacht heb ‘Poe, die wordt pittig. Als ik dat maar ga redden.’ En je raadt het al: ik heb het iedere keer net gered. Dat maakt denk ik dat het schema voor mij precies goed is. Ik ga zeker tegen mijn grens aan maar hoef niks echt te forceren.

In de loop van het 10-wekenprogramma merk je ook echt dat je vooruit gaat. In de laatste weken heb je nog steeds trainingen waarbij je tussentijds even moet wandelen. Dan heb je bijvoorbeeld een schema als dit:

  • 10 minuten rennen
  • 1 minuut wandelen
  • 12 minuten rennen
  • 1 minuut wandelen
  • 10 minuten rennen

En hoewel die wandelminuten tussendoor soms nog best wel welkom zijn hoor, merk je op een gegeven moment ook dat ze je uit je loopritme halen.

Wat heeft de app nog meer?

De app biedt je ook de mogelijkheid om je statistieken bij te houden. Fijn want ik ben nogal van meten is weten. Per training zie je behalve de datum, de duur van de training, de gemiddelde snelheid, het aantal verbrande calorieën, je afstand en je tussentijden per kilometer.

Overigens kun je ook medailles verdienen voor een x aantal trainingen of een totaal afgelegde afstand maar daar hecht ik niet zo veel waarde aan.

Waaruit bestaat de ondersteuning?

De app heeft geen muziek maar dat vind ik prima. Ik heb een paar fijne afspeellijsten op Spotify gevonden die speciaal voor hardlopen zijn en die zet ik gewoon op. De enig gesproken instructies die je hoort zijn als je iets anders moet doen ‘Run 10 minutes’, ‘Walk 1 minute’. En tijdens iedere training hoor je een keer ‘You’re half way there’. En dat is wat mij betreft ook voldoende. Ik word alleen maar afgeleid door uitleg over je loophouding of zo tijdens het lopen zoals andere apps wel hebben.

Verder biedt de app via de help-functie nog wel wat aanvullende informatie over soorten trainingen. Handig. En ook op de bijbehorende website lees je meer achtergrondinformatie.

Haal ik mijn doel van 0 naar 5 km?

Ja en nee. Dat klinkt wat cryptisch dus laat me het uitleggen. Het trainingsprogramma ‘van 0 naar 5 km.’ gaat uit van een loop van 30 minuten. En ik loop nog niet snel genoeg om 5 km. in een half uur te lopen.

Al vrij snel in de loop van het trainingsprogramma kwam ik er namelijk achter dat ik het lopen wel volhoud maar dat ik niet snel loop. Ik heb toen voor mezelf besloten dat ik het volhouden als eerste doel heb en als ik eenmaal een half uur onafgebroken kan lopen dat ik dan ga werken aan versnelling.

Ik hou het nu dus wel een half uur vol maar om 5 km. te lopen heb ik ongeveer 38 minuten nodig. Maar bij mij overheerst toch het gevoel van trots dat ik het gered heb en nu dus ‘kan hardlopen’ ook al is het technisch gezien meer joggen dan hardlopen.

De grootste winst van leren hardlopen

Maar trots of niet, wat ik de allergrootste winst vind, is dat ik er ook echt plezier aan beleef. Ik reserveer echt ruimte in mijn agenda om te gaan rennen en als ik een paar dagen niet geweest ben, begint het te kriebelen en wil ik weer. Zelfs de inspanningshoofdpijn (iemand daar nog tips voor!) die ik standaard na iedere training krijg, heb ik er voor over.

Hoe nu verder?

Vorige week kocht ik nieuwe hardloopkleren en een paar nieuwe schoenen. Ik liep nog op een paar schoenen dat jaren oud was. Omdat ze wel heel fijn zaten, heb ik gewoon hetzelfde merk en model opnieuw gekocht. Dat verschil in demping en comfort merkte ik wel!

Nu ik het volhoud, is dus het volgende doel om te werken aan versnelling.

En verder heb ik 10 weken lang hetzelfde traject gelopen: over de dijk langs de Waal. Nu wil ik ook weleens een andere route gaan lopen.

Tot slot heb ik niet per se de ambitie om aan wedstrijdjes of georganiseerde lopen mee te gaan doen maar ik sluit ook niet uit dat het er misschien nog eens van komt. Ik denk alleen dat ik iets te veel waarde hecht aan lopen met me, myself and I om in een groep mee te lopen.

Volg mij ook op social media!

Reageren staat uit.